Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Υποψηφιότητες με σφραγίδα «Θράκης» στα φετινά βραβεία Public 2021

Υποψηφιότητες με σφραγίδα «Θράκης» στα φετινά βραβεία Public 2021

0

Πολλαπλές συμμετοχές σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων

Πολλές είναι οι Θρακιώτικες συμμετοχές στα φετινά βραβεία Public 2021, η ψηφοφορία για τα οποία ξεκίνησε και διήρκεσε έως και τις 2 Ιουλίου. Βιβλία με «Θρακιώτικη» υπογραφή ή και βιβλία με «άρωμα» Θράκης καθώς στην λίστα των υποψηφιοτήτων βρήκαμε και λογοτεχνικά δημιουργήματα που διαδραματίζονται στην Θράκη, όπως το «Σώσε με» του Δημήτρη Σίμου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο που διαδραματίζεται μάλιστα στην Κομοτηνή και την Ροδόπη, αλλά και το «Η Ράφτρα» της Αργυρώς Μαργαρίτη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός που διαδραματίζεται στην Ξάνθη.

Την πλειοψηφία των υποψηφιοτήτων συναντάμε στην κατηγορία «Ελληνικό Μυθιστόρημα» όπου η αρχή γίνεται με τον Ιασμιώτη Νίκο Μητούση και το «Από τη μνήμη στην Καρδιά» των εκδόσεων «Χάρτινη Πόλη». Στην ίδια λίστα συναντάμε τον Αλεξανδρουπολίτη Γιάννη Ξανθούλη με το «Ζωή μέχρι χθες» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Διόπτρα» και μάλιστα το βιβλίο «διαγωνίζεται» και στην κατηγορία έκπληξη «Ένας αξέχαστος ήρωας».

Από τον Έβρο επίσης ο Γιάννης Λασκαράκης με το «Κυνηγημένοι από την Ιστορία» από τις Εκδόσεις «Επίκεντρο», καθώς και η επίσης δημοσιογράφος Σωτηρία Μαραγκοζάκη με το «Ο κλήρος του Αίματος» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Πατάκης» διεκδικούν το βραβείο καλύτερου ελληνικού μυθιστορήματος, όπως εξίσου και η Καβαλιώτισσα Βίκυ Τσελεπίδου με το «Ο μεγάλος σκύλος» των Εκδόσεων «Νεφέλη».

Από τη Ροδόπη οι συμμετοχές στην συγκεκριμένη κατηγορία μετρούν το «Η Ερευνήτρια» του Μισέλ Φάις που κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις «Πατάκη», ενώ στην ίδια κατηγορία «διαγωνίζεται» και ο Χρήστος Χαρτοματσίδης με το «Όσο κρατάει ένα φιλί» από τις Εκδόσεις «Μανδραγόρας». Η Κομοτηνή «εκπροσωπείται» και την κατηγορία «Ελληνικό Διήγημα» με το «Τζάμπα η Παράσταση» του Κώστα Καβανόζη, από τις Εκδόσεις «Πατάκης», ενώ ως πόλη «μετράμε» αρκετές συμμετοχές και στην κατηγορία «Ελληνικό non-fiction» με την συγγραφέα και συνεργάτιδα του «ΠτΘ» Λεύκη Σαραντινού με το «Μύθοι που έγιναν ιστορία» από τις Εκδόσεις «Ενάλιος» να διεκδικεί την «πρωτιά».

Στην ίδια κατηγορία όμως συναντάμε και τον φιλόλογο, συγγραφέα και ποιητή Γιάννη Στρούμπα με την συλλογή «Αργύρης Χιόνης» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Γκοβόστη», καθώς και τον επίσης συνεργάτη του «ΠτΘ» και μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ Σπύρο Κιοσσέ που συνυπογράφει το «Η Λογοτεχνία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» με την Ελένη Χατζημαυρουδή από τις Εκδόσεις «Κριτική». Ευ ζην και Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία Στην κατηγορία «Ευ ζην» βρίσκουμε την Κομοτηναία ψυχολόγο Ελένη Σολταρίδου με το «Αλλάζοντας Εμένα» από τις Εκδόσεις iWrite, ενώ στην κατηγορία «Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία» συναντάμε το παραμύθι «Ο κρυμμένος θησαυρός», του «Αλεξανδρουπολίτη» δημοσιογράφου Βασίλη Κάργα, που κυκλοφορεί από την «ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ» με εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη κατηγορία «Ελληνικό Μυθιστόρημα» εντοπίζουμε και το «Δεκαεπτά Κλωστές» του Πάνου Δημάκη, που μπορεί να μην έλκει την καταγωγή του από την Θράκη, ωστόσο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Κάπα Εκδοτική» του Κομοτηναίου Θεόδωρου Κουλεδάκη.

Η ψηφοφορία

Ο κάθε αναγνώστης είχε δικαίωμα μιας και μόνο ψήφου. Η μοναδικότητα κάθε ψήφου ορίζεται από το e-mail ή Facebook λογαριασμό σου. Τα βραβεία Βιβλίου δημιουργήθηκαν από τα Public για να δώσουν «βήμα» στο αναγνωστικό κοινό ώστε να αναδείξει τα αγαπημένα του βιβλία για τη χρονιά που μας πέρασε (2020). Ο Νικόλαος Πολίτης του Δημήτρη Κατσαρή Το σύνολο των προαναφερθέντων εκδόσεων έχουν παρουσιαστεί και βρίσκονται πολύ «κοντά» στον «ΠτΘ», ενώ οφείλουμε να αναφερθούμε και στην περίπτωση του «Μύθοι του Ηλίου, Νικόλαος Γ. Πολίτης» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Δαιδάλεος» σε πρόλογο και επιμέλεια του μελετητή του έργου του Νικολάου Πολίτη, Δημήτρη Κατσαρή. Πρόκειται για την επανέκδοση, έπειτα από 138 έτη, της επιστημονικής διατριβής του Νίκου Πολίτη με τον πρωτότυπο τίτλο «Ο Ήλιος κατά τους δημώδεις μύθους» (1882), που φέρει την υπογραφή του ιστορικού και λαογράφου Δημήτρη Κατσαρή. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες δοξασίες, διηγήσεις και λατρευτικές πρακτικές του ήλιου στην Ελλάδα, αλλά και σε γείτονες πολιτισμούς.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Πηγή: Παρατηρητής

 

ΦΩΤΟ: public2021

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

60 Χρόνια Delulu: Στη δημοσιότητα η αφίσα και τα γραφιστικά της επετειακής διοργάνωσης

Ένα Ταξίδι στην Παράδοση και τη Φαντασία υπόσχεται ο δήμος Ξάνθης για το φετινό Ξανθιώτικο…