Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Έβαλε ο καιρός σημάδι τα χωριά του Τοπείρου

Έβαλε ο καιρός σημάδι τα χωριά του Τοπείρου

0

Τρίτη και φαρμακερή η χαλαζόπτωση του Σαββάτου – Σε μέγεθος καρυδιού το χαλάζι

 

 

Πρόταση Δαλάτση για εφαρμογή της μεθόδου βομβαρδισμού των σύννεφων

 

 

Τρίτη και φαρμακερή ήταν η χαλαζόπτωση του Σαββάτου 2 Ιουλίου. Σφοδρή επέλαση χαλαζιού σε μέγεθος καρυδιού «χτύπησε» και κατέστρεψε ότι απέμεινε από καλλιέργειες καρυδιάς και ακτινιδίων. Στα χωριά Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιος, Κοσμητή, Κρεμαστή μέχρι το Όλβιο το χαλάζι δεν άφησε τίποτε όρθιο και οι αγρότες …κλαίνε με μαύρο δάκρυ» καθώς είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα… Λες και τους έβαλε ο καιρός σημάδι!

Σε μέγεθος καρυδιού το χαλάζι κατέστρεψε καρύδια και ακτινίδια στα χωριά του Τοπείρου

Επί τόπου την μέρα της χαλαζόπτωσης βρέθηκε ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης μεταφέροντας την απόγνωση των αγροτών για την νέα καταστροφή που κυριολεκτικά ρήμαξε τις καλλιέργειες τους και σε μια στιγμή χάθηκαν τα χρήματα που επένδυσαν αλλά και η προσωπική εργασία που έβαλαν.

«Να βομβαρδίσουμε τα σύννεφα και να μετατρέψουμε την κατάρα σε ευλογία»

«Κάτι πρέπει να γίνει. Το έχουμε πει πολλές φορές αλλά τα λόγια μας πάνε στον βρόντο. Υπάρχει τρόπος να γλυτώσουμε το χαλάζι και να μετατρέπουμε την κατάρα ευλογία. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά αεροπλάνα και να βομβαρδίσουμε τα σύννεφα για να μετατρέπονται σε βροχή. Είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος και χρησιμοποιείται ευρέως», προτείνει ο κ. Δαλάτσης και απευθύνει έκκληση για το καλό του αγροτικού κόσμου, προς τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τον  αντιπεριφερειάρχη και τους δήμαρχους να βοηθήσουν και να ζητήσουν από το υπουργείο να διαθέσει ένα μικρό αεροπλάνο και ένα χειριστή.

«Ο καιρός άλλαξε έχουμε συχνότερα ακραία φαινόμενα …πρέπει να θωρακιστεί ο αγροτικός κόσμος»

Συνεχίζοντας ο κ. Δαλάτσης τονίζει πως η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της γι αυτό και ο αγροτικός κόσμος πρέπει να θωρακιστεί για να αντιμετωπίσει τα ακραία φαινόμενα: «Ο καιρός έχει αλλάξει. Έχουμε πολύ συχνότερα και πολύ πιο σφοδρά ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο αγροτικός κόσμος εξαρτάται από τον καιρό σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πρέπει να θωρακιστεί έχοντας σύμμαχο την τεχνολογία». Όπως ανέφερε ο κ. Δαλάτσης και τα αντιχαλαζικά δίχτυα είναι αποτελεσματικά για τους αμπελώνες αλλά δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις καλλιέργειες όπως για παράδειγμα σε δενδρώδεις καλλιέργειες και ακτινίδια: «Ο αγροτικός κόσμος δεν θέλει να παίρνει αποζημιώσεις. Δεν μπορεί να αποζημιωθεί για όλη την καταστροφή αλλά ένα μέρος της. Και το κράτος θα ωφεληθεί αν για παράδειγμα εφαρμόσει την μέθοδο του βομβαρδισμού και δεν θα δίνει κάθε τόσο αποζημιώσεις».

Τελειώνουν τα αλώνια – Στο μισό από πέρσι τα κιλά αλλά 20 – 25% αυξημένες οι τιμές στα σιτηρά

Αυτές τις μέρες όπως εκτιμά ο κ. Δαλάτσης ολοκληρώνεται ο αλωνισμός στα σταροχώραφα του νομού μας που όπως έχουμε καταγράψει έγινε μετά πολλών εμποδίων  από τα τερτίπια του καιρού. Οι αποδόσεις είναι μέτριες έως κακές όπως άλλωστε είχε φανεί από νωρίς λόγω των πολλών βροχοπτώσεων του Μαΐου και του Ιουνίου που έβλαψαν τον καρπό: «Κατά μέσο όρο οι αποδόσεις είναι στο μισό με πέρσι. Δηλαδή 250 – 300 κιλά το στρέμμα για τα σιτάρια και τα κριθάρια ενώ πέρσι ήταν 600 – 700 κιλά. Αλλά εκτιμώ ότι οι τιμές θα είναι κατά 20 – 25% υψηλότερες γιατί έχει έλλειψη σε σκληρά σιτάρια και κριθάρια. Αυτό είναι πολύ θετικό γιατί θα καλύψει τουλάχιστον το κόστος που ήταν αυξημένο αφού είχαμε αύξηση κατά 30% στο πετρέλαιο κίνησης και 20% στα λιπάσματα», καταλήγει ο κ. Δαλάτσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβεύει τις Παλιές Επιχειρήσεις ΟΕΒΕ και Δήμος Ξάνθης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 28.03  στον Πολυχώρο Τέχνης και Σ…