Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε κλοιό καύσωνα μπαίνει και η Ξάνθη

Σε κλοιό καύσωνα μπαίνει και η Ξάνθη

0

«Δεν αναμένουμε να ξεπεράσει ο υδράργυρος του 40 βαθμούς. Μόνο την Παρασκευή η ΕΜΥ δίνει 40άρι για την Ξάνθη», λένε από την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ξάνθης

 

Πως θα προφυλαχτούμε

 

 

«Καμίνι» από σήμερα Τρίτη  27 Ιουλίου όλη η χώρα, πρώτη μέρα της  επέλασης καύσωνα όπως αναφέρει σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από την Τρίτη (27-7-2021). Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Την Παρασκευή αναμένεται 40άρι στην Ξάνθη- Ανησυχία για τον παρατεταμένο καύσωνα 

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Στάθης Βαφειάδης ο καύσωνας θα επισκεφτεί και την Ξάνθη, ωστόσο σύμφωνα με το meteo.gr η θερμοκρασία θα φτάσει την Τρίτη έως τους 35ο C, την Τετάρτη έως 37ο C, και την Πέμπτη έως 38ο C. Την Παρασκευή αναμένεται να χτυπήσει 40άρια κατά τις μεσημεριανές ώρες και μέχρι το απόγευμα, ενώ και το σαββατοκύριακο προβλέπονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ακόμη και τις νύχτες η θερμοκρασία δε θα πέσει κάτω από 20-22ο C.

«Στην Ξάνθη δεν αναμένουμε να ξεπεράσει ο υδράργυρος του 40 βαθμούς. Μόνο την Παρασκευή η ΕΜΥ δίνει 40άρι για την Ξάνθη. Ωστόσο μας ανησυχεί το γεγονός ότι θα είναι πολλές μέρες οι υψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται πολύ προσοχή. Ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, στους ηλικιωμένους και στα παιδιά. Υπάρχει σχεδιασμός που θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ξάνθης που θα ανοίξει κλιματιζόμενους χώρους όπως τα ΚΑΠΗ», επισημαίνει ο κ. Βαφειάδης, συστήνοντας ωστόσο στους κλιματιζόμενους χώρους να είναι λιγότερα άτομα και να γίνεται συχνός εξαερισμός του χώρου με άνοιγμα παραθύρων ενώ λειτουργεί το κλιματιστικό για να μην υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού.

Έρχεται καύσωνας που ίσως θυμίσει τον φονικό καύσωνα του 1987;

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι Μετεωρολόγοι καθώς νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τον φονικό καύσωνα του 1987. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών εν καιρώ ειρήνης στην χώρα μας αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία άφησε πίσω του 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1.115 στην Αττική. Κράτησε επτά μέρες από τις 22 Ιουλίου έως τις 29 Ιουλίου.

Στους 42° με 45° ο υδράργυρος

Τα πρώτα στοιχεία θέλουν τον υδράργυρο να προσπαθεί να προσεγγίσει ή και να “σπάσει” ρεκόρ του παρελθόντος παρά τις προσπάθειες των μελτεμιών να μετριάσουν τα επίπεδα ζέστης. Στον χάρτη απεικονίζονται οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και αφορούν περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας που βρίσκονται μακριά από την θάλασσα και άρα δεν επιδρά η θαλάσσια αύρα ή τοπογραφικές λεκάνες όπου ο ατμοσφαιρικός αέρας εγκλωβίζεται για πολλές ώρες δεχόμενος την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Ποιες είναι οι περιοχές που θα «χτυπήσουν» πάνω από 40 βαθμούς

Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Πως θα προφυλαχτούμε – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

-Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…