Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ψυχρό» το τουριστικό κλίμα σε Ξάνθη – Ροδόπη

«Ψυχρό» το τουριστικό κλίμα σε Ξάνθη – Ροδόπη

0

Αντίθετα, η τουριστική κίνηση στην Θάσο, Σαμοθράκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη πλησιάζει τα επίπεδα του 2019

 

«Φταίει η έλλειψη υποδομών και ο κλειστός Αγ. Κωνσταντίνος για την Ξάνθη», υποστηρίζει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ Α. Τσώνης

 

Σε ρυθμούς ικανοποιητικούς κινείται η τουριστική κίνηση στην ΑΜΘ με έμφαση στα δύο νησιά της, Θάσο και Σαμοθράκη αλλά και τις αστικές περιοχές, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Αντίθετα σε «χαμηλές πτήσεις» κινείται σε Ροδόπη, Ξάνθη και Δράμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους Ξενοδόχους αλλά και τις αφίξεις  που επικαλείται ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ κ. Αθανάσιος Τσώνης

Πλησιάζει στο 80% του τουρισμού του 2019 η Θάσος και στο 90% η Σαμοθράκη

Ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με την τουριστική κίνηση που βρίσκεται στην κορύφωσή της δηλώνει στο «Ε» ο κ. Τσώνης, αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξος για την υγειονομική κατάσταση της περιφέρειας που παρουσιάζεται μεν με χαμηλό ιικό φορτίο γεγονός που της επιτρέπει να είναι τουριστικός προορισμός, ωστόσο αυτό είναι κάτι μεταβλητό. Ειδικότερα τα στοιχεία όπως σημειώνει είναι εξόχως ενθαρρυντικά για Σαμοθράκη και Θάσο αφού: «Στην Θάσο όπως μου μετέφερε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων του νησιού έχουν φτάσει σε επίπεδο 80% της τουριστικής κίνησης του 2019. Να σημειώσουμε πως το 2019 ήταν η καλύτερη τουριστική χρονιά για την ΑΜΘ. Ακόμη καλύτερα είναι τα στοιχεία για την Σαμοθράκη όπως μου μετέφερε ο δήμαρχος του νησιού. Φτάνει στο 90% του 2019. Αλλά και στις αστικές περιοχές Καβάλα και Αλεξανδρούπολη πάμε καλά. Αποδίδει ο σχεδιασμός της ενοποίησης του παράκτιου μετώπου», επισημαίνει ο κ. Τσώνης.

Τουριστική κίνηση από τις Βαλκανικές χώρες

Το ίδιο βεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Παλακίδης: «Έχουμε αυξημένη τουριστική κίνηση από τις Βαλκανικές χώρες από τις δύο πύλες εισόδου που είναι ανοιχτές από την Νυμφαία και  το Ορμένιο. Είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι και πλησιάζει τα επίπεδα του 2019».

«Χαμηλές πτήσεις» σε Ξάνθη και Ροδόπη – Φταίει η έλλειψη υποδομών και ο κλειστός Αγ. Κωνσταντίνος για την Ξάνθη

Ο κ. Τσώνης παραδέχτηκε ότι Ξάνθη και Ροδόπη παρουσιάζουν χαμηλή τουριστική κίνηση παρά το γεγονός ότι δεν υπολείπονται σε παραλίες όπως η Δράμα. Κι αυτό το αποδίδει στο γεγονός ότι υπολείπονται σε υποδομές σε σχέση με τις παραλίες της Καβάλας και του Έβρου ενώ για την Ξάνθη σημειώνει πως συνέβαλε αρνητικά το γεγονός ότι δεν έχει ανοίξει η τουριστική δίοδος του Αγίου Κωνσταντίνου: «Η Ξάνθη έχασε την χειμερινή σαιζόν που σίγουρα έχει πλεονέκτημα. Και βέβαια έχει παραλίες αλλά δεν έχουν τις υποδομές της Καβάλας. Επίσης παραμένει κλειστή η τουριστική δίοδος του Αγίου Κωνσταντίνου με απόφαση της κεντρικής διοίκησης, παρά το γεγονός ότι το ζητήσαμε επανειλημμένως. Όπως ζητήσαμε  σαν περιφέρεια καλύτερες υποδομές και για την Νυμφαία», καταλήγει  ο κ. Τσώνης.

Και ποιοτική αύξηση του τουρισμού στην ΑΜΘ – Βιώσιμη τουριστικά χρονιά

Ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο που ανέφερε ο κ. Τσώνης είναι ότι υπάρχει και αύξηση του εσωτερικού τουρισμού αλλά και ποιοτική αύξηση, που σημαίνει ότι έχει ανέβει η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών που έρχονται στην περιφέρειά μας. Οι χώρες που μας προτιμούν εκτός την Βουλγαρία και την Ρουμανία είναι η Σερβία , η Πολωνία, η Γερμανία και η Λιθουανία. Πρόσφατα υπήρξε μια ανησυχία για την Ρουμανία που έθεσε τη χώρα μας σε κίτρινο εξαιτίας των κρουσμάτων και υπήρξαν μερικές ακυρώσεις: «Οι έλεγχοι γίνονται κανονικά, τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά την άφιξη και την διαμονή. Το στοίχημα για μας είναι μια βιώσιμη χρονιά για τους κλάδους που εμπλέκονται με τον τουρισμό. Να αποφύγουμε λουκέτα και αυτό φαίνεται ότι το κερδίζουμε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…