Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μέγας Εσπερινός Πολύστυλου με περιορισμούς, αλλά και μυσταγωγία για άλλη μια χρονιά

Μέγας Εσπερινός Πολύστυλου με περιορισμούς, αλλά και μυσταγωγία για άλλη μια χρονιά

0

Τελέστηκε στον βυζαντινό οικισμό του Πολύστυλου το απόγευμα της Παρασκευής

Διοργανώνεται Πανηγυρική Λειτουργία και Περιφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής στον οικισμό Αβδήρων στις 25 Ιουλίου

Το απόγευμα της Παρασκευής,20 Ιουλίου, τελέστηκε ο προγραμματισμένος Μέγας Εσπερινός στον Επισκοπικό Ναό Πολυστύλου, στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Αβδήρων με παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αβδήρων, Γ.Τσιτιρίδης , ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Ν.Ευφραιμίδης και μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ξάνθης.

Στο χώρο του βυζαντινού οικισμού του Πολυστύλου προσήλθε πλήθος κόσμου. Οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν να τηρήσουν τις αποστάσεις στα πλαίσια των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η πανδημία δεν πτόησε τους πιστούς για ακόμα μία φορά να βρεθούν στον ιδιαίτερο Εσπερινό του Πολυστύλου, που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα γαληνευτική και μυσταγωγική.

Σημειώνεται πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «απεμπολείται» το πολιτιστικό στοιχείο, όσον αφορά τη διάρθρωση των Δημοκριτείων. Παρόλα αυτά δεν παύουν να διατηρούν στο ακέραιο τον θρησκευτικό τους χαρακτήρα.

Ανασκάπτοντας το Πολύστυλον…

Τα ανασκαφικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αστικού οικισμού από τον 6ο αι. έως τον 14ο αι. Ο βυζαντινός οικισμός του Πολυστύλου περιορίζεται στον χώρο της αρχαίας ακρόπολης, στον λόφο πάνω από το νοτιοδυτικό λιμάνι της πόλης. Η οχύρωση ακολουθώντας το περίγραμμα του λόφου είναι θεμελιωμένη άλλοτε πάνω στον βράχο και άλλοτε πάνω σε τμήματα του αρχαί-ου τείχους. Έχει περίμετρο 800 μ. και πάχος 2,40 – 3,50 μ. Ενισχύεται με τετράγωνους πύργους και προτείχισμα

στη βορειοδυτική πλευρά. Η είσοδος στον οικισμό εξασφαλίζεται με

δύο πύλες στη βόρεια πλευρά, εκ των οποίων η μία βρίσκεται πάνω στην αρχαία, και με μία πυλίδα στη δυτική πλευρά. Στο εσωτερικό του περιβόλου υπάρχουν δύο εγκάρσια τείχη. Το ένα χωρίζει τον οικισμό σε δύο ίδιας έκτασης τμήματα και το δεύτερο ορίζει την βυζαντινή ακρόπολη στην ανατολική πλευρά του οικισμού. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου αποκαλύφθηκε

επισκοπικός ναός που αποτελείται από ιερό, κυρίως ναό με τρία κλίτη, νάρθηκα και ανοικτή στοά. Ιδρύθηκε τον 9ο – 10ο αι. και επισκευάστηκε τον 11ο αι. Το οκταγωνικό βαπτιστήριο με την κολυμβήθρα που έχει σχήμα σταυρού ανήκει σε προηγούμενη εκκλησία. Βορειοδυτικά του ναού υπάρχει χώρος που ερμηνεύτηκε ως κατοικία επισκόπου. Χαμηλότερα, στο βορειοδυτικό τμήμα του λόφου, βρίσκεται το νεκροταφείο του 12ου – 14ου αι. που ορίζεται με περίβολο και έχει κιβωτιόσχημους τάφους. Στο κέντρο του υπάρχει μονόχωρος κοιμητηριακός ναός. Δημόσιο λουτρό με τρεις χώρους ανασκάφηκε στη δυτική πλευρά του οικισμού.

Τέλος, τονίζεται πως ακολουθεί Πανηγυρική Λειτουργία και Περιφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής στον οικισμό Αβδήρων στις 25 Ιουλίου. Θεία Ακολουθία θα τελεστεί στην ομώνυμη εκκλησία Αβδήρων. (Κ. Καλλιντζή – Μ. Χρυσάφη, Πολύστυλον, τα Άβδηρα των βυζαντινών χρόνων, Ξάνθη, 2016)

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…