Θα ξεκινήσετε από την τοποθεσία “Νησάκι”, πίσω από το καφέ “Κήπος” σχεδόν δίπλα στην γέφυρα του π. Κόσυνθου. Δίπλα σπό τα τελευταία σπίτια της παλιάς Ξάνθης θα δείτε την είσοδο (πινακίδα) στο “Μονοπάτι Ζωής”. Ανεβαίνοντας τα λιγοστά σκαλοπάτια θα δείτε το υπαίθριο θεατράκι που έφτιαξε το “Δίκτυο Λόγου και Πράξης” σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί το περιβάλλον της περιοχής. Καλλιτεχνικά έργα από μέταλλο και ανακυκλώσιμα υλικά κοσμούν τον χώρο. Δημιουργία του Ξανθιώτη εικαστικού Θάνου Μαυροδή. Από εδώ και πέρα το μονοπάτι είναι εύκολο (επίπεδο) και μικρής διάρκειας (200μ).
Έχει την δική του ρομαντική ιστορία και για να την μάθετε θα πρέπει να φτάσετε στην “Σπηλιά της Αγάπης”.
Στην είσοδό της είναι τοποθετημένη μια στήλη – πινακίδα, όπου είναι γραμμένο το ποίημα του Γ. Κωτούλα με τίτλο “Ξάνθος και Ξανθίππη”. Είναι το ζευγάρι που βρισκόταν κρυφά στο μονοπάτι στην παλιά εποχή των καπνεμπόρων της Ξάνθης, καθώς οι γονείς είχαν αντιρρήσεις για την σχέση τους. Ο έρωτας, η προσπάθεια και το άδοξο τέλος, συνθέτουν την όμορφη ιστορία που μεταφέρεται με τρόπο γλαφυρό και όμορφο στο ποίημα. Διαβάζοντας τα στιχάκια θα φανταστείτε και θα συμμετέχετε με τον δικό σας τρόπο στο όμορφο παραμύθι.
Εσείς μπορείτε να απολαύσετε το τοπίο και να βγάλετε πολλές φωτογραφίες στην σπηλιά, στο πέτρινο ξωκλήσι Ταξιαρχών, στον βοτανικό κήπο και φυσικά σε όλο το μήκος του π. Κόσυνθου που βρίσκεται δίπλα σας. Στο τέλος θα έχετε αποκτήσει μια ολοκληρωμένη και διαφορετική εικόνα για το “Μονοπάτι Ζωής” έτσι ώστε να το περπατάτε γνωρίζοντας και την μικρή του ιστορία.
Δημήτρης Γκαγκαλίδης