Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ένα  Ξανθιώτικο δημόσιο «κολλέγιο»…..στον Εχίνο

Ένα  Ξανθιώτικο δημόσιο «κολλέγιο»…..στον Εχίνο

0

Και μια ταλαιπωρία δίχως τέλος για τα παιδιά….

Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζουμε το Γυμνάσιο Εχίνου Ξάνθης. Κι όχι τυχαία. Βρεθήκαμε ως εκπαιδευτικοί για να υπηρετήσουμε την θερινή μας υπηρεσία στην συνέχεια του διδακτικού σχολικού έτους. Κάπως έτσι το γνωρίσαμε και εντυπωσιαστήκαμε. Και το θεωρήσαμε τιμή μας. Και αισθανθήκαμε την ανάγκη να το παρουσιάσουμε στο κοινό της Ξάνθης. Στο μαθητικό κόσμο και κυρίως στους γονείς και κατοίκους που διανέμουν στην περιοχή του Εχίνου.

Το Γυμνάσιο λοιπόν Εχίνου, θα μπορούσε να νομίσει κανείς ότι είναι ένα πρότυπο ιδιωτικό κολλέγιο…υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευσης ! Αυτό καταλαβαίνεις μόλις διαβείς την σχολική είσοδο. Σε υποδέχεται με τον τρόπο του ένα σύγχρονο κτίριο, πεντακάθαρο, ευάερο και ευήλιο. Οι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν ….παράδειγμα προς μίμηση. Φρεσκοβαμμένοι, συντηρημένοι κατάλληλα και με επιμέλεια σε κάθε τους άκρη. Η διευθύντρια του σχολείου κ. Αναστασία Βορίδου ανέλαβε με χαρά το ρόλο του ξεναγού. Και κάπως έτσι άνοιξαν μπροστά μας οι αίθουσες διδασκαλίας. Και κάπως έτσι άνοιξαν διάπλατα και τα δικά μας μάτια, όταν πρωτοαντικρίσαμε τις συνθήκες μάθησης, άθλησης και εκπαίδευσης. Για παράδειγμα όταν βλέπεις την αίθουσα γυμναστικής, νομίζεις πως είσαι σε ακριβοπληρωμένο personal training (βλ. φωτο). Το ίδιο συμβαίνει με την υπερσύχρονη αίθουσα πληροφορικής, το χημείο και τα υπόλοιπα μαθητικά εργαστήρια. το σχολείο διαθέτει μέχρι και αίθουσα πολλαπλής χρήσης για τα διαλείμματα και τα σχ. κενά, στην οποία τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά και να περάσουν την ώρα τους (μέχρι και επιτραπέζια παιχνίδια έχει). Το «κερασάκι» όμως στην τούρτα της ξενάγησης έρχεται όταν αντικρίζεις την σχ. αίθουσα της βιβλιοθήκης. Εκεί όλα είναι τακτοποιημένα με ευλαβική νοικοκυροσύνη και επιμέλεια. Βιβλία σε διάφορες ενότητες, ράφια, σύγχρονοι και προσεγμένοι χώροι για διάβασμα, κλιματιστικό (!) κι ότι καλύτερο θα ζητούσατε από ένα θελκτικό περιβάλλον μάθησης. Αφήσαμε για το τέλος το έμψυχο εκπαιδευτικό προσωπικό, που μας εντυπωσίασε για την κατάρτιση, επίπεδο επαγγελματισμού και έκφρασης στο λειτούργημα του παιδαγωγού – καθηγητή. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που πολλοί από αυτούς συνέβαλαν με τον τρόπο τους, στη συνολική εικόνα του σχολείου.

Προσέξτε τώρα :

Όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα που βρίσκονται δίπλα στα σπίτια των μαθητών του Εχίνου, τα απαρνιούνται ουσιαστικά οι κάτοικοι της περιοχής, ενδίδοντας (θέλοντας και μη) στις πολιτικές σκοπιμότητες και τ’ άλλα / έτερα  παιχνίδια των καιρών μας. Αντί λοιπόν τα καλοκάγαθα και παροιμιώδη φιλότιμα παιδιά των Πομάκων του Εχίνου να σηκωθούν κάθε πρωί και να πάνε στο σχολείο του χωριού τους (λίγα βήματα παραπέρα), προτιμούν να :

–             Να ξυπνήσουν απ’ τα άγρια χαράματα

–             Να «παστωθούν» στο λεωφορείο που ξεκινά 1 ώρα πιο πριν για Ξάνθη

–             Να φτάσουν στο Ιδιωτικό μειονοτικό σχολείο

–             Να προσπαθήσουν να χωρέσουν με τα 700 (!) και πλέον παιδιά

–             Να μοιραστούν τα λίγα τετραγωνικά μέτρα που τους αναλογούν

–             Να κάνουν μάθημα σε αίθουσες που βρίσκονται στο υπόγειο !

–             Και να επιστρέψουν αργά το μεσημέρι κατάκοποι και κουρασμένοι πίσω στον Εχίνο!

Όλα αυτά σ’ ένα κεφαλοχώρι που θα έπρεπε (λόγω πληθυσμού) να διαθέτει περισσότερα από ένα σχολεία. Κι όλα αυτά γιατί πάντα την πληρώνουν αυτοί που δεν πρέπει…..Δεν θα μπω σε πολιτικές ή άλλου είδους αντιπαραθέσεις. Αυτά είναι για τους ειδικούς και υπευθύνους του χώρου. Θα πω μόνο…..κρίμα στα παιδιά και ακόμη πιο κρίμα για το σχολείο – κολλέγιο που έχουν δίπλα τους (και δεν πηγαίνουν). Αν μπορούσαν τα παιδιά να έβλεπαν τι χάνουν κάθε μέρα, ίσως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αξίζει να προσέξτε τις φωτο απ’ τις σχολικές εγκαταστάσεις.

Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας.

Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Καθηγητής

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …