Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια «Έκρηξη» στην τιμή της βενζίνης εν μέσω καλοκαιριού

«Έκρηξη» στην τιμή της βενζίνης εν μέσω καλοκαιριού

0

Στα 1,65 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή της στην Ξάνθη. 25 λεπτά πάνω από πέρσι τέτοιο καιρό

 

Υψηλές τιμές σε καύσιμα και πολλά διόδια καθιστούν αποτρεπτικές τις μετακινήσεις για το μέσο νοικοκυριό –  Προβλέψεις για πάνω από ένα ευρώ η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Το φυσικό αέριο έχει το μικρότερο κόστος μετακίνησης

 

Έκρηξη έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην τιμή των καυσίμων και της βενζίνης, σε σημείο μάλιστα που επηρεάζει τις μετακινήσεις εν μέσω καλοκαιριού!

Ειδικότερα η τιμή της βενζίνης στο νομό μας έχει ξεπεράσει το 1,50 και η μέση τιμή της είναι στα 1,65 ευρώ το λίτρο ενώ αναλυτές της αγοράς καυσίμων αναφέρουν ότι τον Αύγουστο θα ξεπεράσει το 1,70 στην Ξάνθη!

«Καίει» η βενζίνη στην Ξάνθη με 1,65 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή της

Όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος των Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης κ. Χαραλαμπίδης Κωνσταντίνος η τιμή της βενζίνης έχει ραγδαία αύξηση ως συνέπεια την αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου. Να σημειώσουμε ότι το βαρέλι έφτασε στα74 δολάρια ενώ ήταν κάτω από 60: «Πέρσι τέτοιον καιρό η τιμή της βενζίνης ήταν στα 1,40 ευρώ το λίτρο. Έχει πάρει αύξηση 25 λεπτά. Στα νησιά τώρα είναι κοντά στα 2 ευρώ ενώ ο Ειδικός φόρος παραμένει ίδιος. Αν συνεχίσει έτσι σε λίγο θα είναι απαγορευτικό για τους καταναλωτές και θα έχει αρνητική επίπτωση στις μετακινήσεις εν μέσω καλοκαιρού», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Υψηλές τιμές σε καύσιμα και πολλά διόδια καθιστούν αποτρεπτικές τις μετακινήσεις για το μέσο νοικοκυριό

Να σημειώσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου επηρεάζεται από τις διεθνείς συγκυρίες και πολιτικές ισορροπίες, ωστόσο έχει άμεση επίπτωση στις τιμές των καυσίμων σε κάθε χώρα. Στην χώρα μας δε όταν ακριβαίνουν τα καύσιμα σε συνδυασμό με τα πολλά διόδια καθιστούν αποτρεπτικό το κόστος των μετακινήσεων για το μέσο νοικοκυριό όταν ο κατώτερος μισθός είναι στα 650 ευρώ: «Δυστυχώς σαν κλάδος δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Και εμάς μας επηρεάζει αρνητικά η αύξηση των τιμών των καυσίμων γιατί αυτόματα μειώνεται η κατανάλωση. Χρόνιο και πάγιο αίτημα του κλάδου μας είναι να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος στα καύσιμα για να υπάρχει περιθώριο μείωσης της τιμής», επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Προβλέψεις για πάνω από 1 ευρώ η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως εκτιμά ο κ. Χαραλαμπίδης με βάση τα τωρινά δεδομένα το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο τιμή εκκίνησης  τον Οκτώβριο, ενώ πέρσι ανέρχονται στα 80 λεπτά το λίτρο.

Ενδιαφέρον για άλλες πηγές ενέργειας αλλά έλλειψη σταθμών εξυπηρέτησης

Αναφορικά δε με το ενδιαφέρον των καταναλωτών να στραφούν σε άλλες πηγές ενέργειας όπως το να μετατρέψουν τα αυτοκίνητα τους σε αεριοκίνητα ή ηλεκτροκίνητα ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει: «Υπάρχει ενδιαφέρον. Μας ρωτούν συχνά αλλά δεν υπάρχει ακόμη η κατάλληλη υποδομή και για το φυσικό αέριο και για την ηλεκτροκίνηση. Δεν υπάρχουν σταθμοί εξυπηρέτησης και αυτές δεν είναι φτηνές επενδύσεις για τα πρατήρια».

Το φυσικό αέριο έχει το μικρότερο κόστος μετακίνησης

Σχετικά με το κόστος μετακίνησης το φυσικό αέριο συμφέρει περισσότερο καθώς για να διανύσει  200 χιλιόμετρα ένα αυτοκίνητο καίει 20 ευρώ βενζίνη, 7 περίπου ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα το ηλεκτροκίνητο και 5 μόλις ευρώ το αεριοκίνητο!.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…