Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αντηλιακό: Η υγεία του δέρματος σου είναι στο χέρι σου

Αντηλιακό: Η υγεία του δέρματος σου είναι στο χέρι σου

0

Τι λένε οι φαρμακοποιοί τις Ξάνθης για την προστασία που παρέχουν τα αντιηλιακά σκευάσματα

Ποια είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού – Πότε λήγει – Για ποιες ηλικίες ενδείκνυται η τακτική χρήση του

Δ. Κωστένογλου: «Η αγορά ενός αντηλιακού δεν θα πρέπει να γίνεται τυχαία, αλλά να αποτελεί συνειδητή καταναλωτική κίνηση»

Το αντηλιακό έχει συσχετισθεί κυρίως με το καλοκαίρι και συγκεκριμένα με τις επισκέψεις μας στην παραλία. Ωστόσο λανθασμένα έχουμε περιορίσει τη χρήση του κυρίως για την καλοκαιρινή περίοδο. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους το αντηλιακό θα έπρεπε να βρίσκεται πάντα στην τσάντα μας ακόμη κι εκείνες τις συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο ήλιος, είναι απαραίτητος για τον άνθρωπο καθώς επηρεάζει την υγεία μας (μέσω της βιταμίνης D για παράδειγμα) αλλά και την ψυχολογία μας. Είναι ακόμα χρήσιμο να αναφέρουμε ότι η σύσταση της ατμόσφαιρας έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να φτάνουν στη γη και κατ’ επέκταση σε εμάς περισσότερες υπεριώδεις ακτίνες. Συμπεραίνουμε επομένως ότι είναι ζωτικής σημασίας να προστατευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς αυτές επιδρούν ποικιλοτρόπως στο δέρμα μας. Κατανοούμε λοιπόν πώς το να φοράει κανείς αντηλιακό δεν είναι θέμα καλλωπισμού, αλλά σημαντικός παράγοντας υγείας.

Τι όμως μας συμβούλευσαν φαρμακοποιοί της Ξάνθης για τα αντιηλιακά

Ξεκινώντας λοιπόν από το Φαρμακείο «Παπαμαρκάκη», η κυρία Δέσποινα Κωστένογλου, υπεύθυνη για τα αντιηλιακά προϊόντα, μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση των αντηλιακών προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά κυρίως το καλοκαίρι.

Η ίδια δήλωσε πως η μείωση του όζοντος έχει εντείνει σε μεγάλο βαθμό, τις επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας αφήνοντάς μας περισσότερο ευάλωτους και εκτεθειμένους σε αρκετά σοβαρές παθήσεις του δέρματος. Επεσήμανε επίσης πως τα αντηλιακά είναι απαραίτητα για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, εκ των οποίων η UVB είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα τα οποία όταν επαναλαμβάνονται μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο του δέρματος, και η UVA της οποίας η ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τη γήρανση του δέρματος.

Η κυρία Κωστένογλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως η αγορά ενός αντηλιακού δεν θα πρέπει να γίνεται τυχαία, αλλά να αποτελεί συνειδητή καταναλωτική κίνηση. Σε αυτό ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει είναι κάποιος ειδικός σε κάποιο σωστό κανάλι διανομής, όπως είναι το φαρμακείο. Επίσης ανάφερε πως θα πρέπει ο καθένας να επιλέγει αντηλιακά τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά βάσει μελετών και επιστημονικών ελέγχων, που εναρμονίζονται με τις κοινοτικές οδηγίες της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά η ίδια δήλωσε πως χρειάζεται να προτιμώνται εκείνα τα αντηλιακά τα οποία δεν περιέχουν οκταπρυλένιο, και επομένως δεν αφήνουν κάποιο ζημιογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ακόμα να επιλέγουμε αντηλιακά με μινιμαλιστικές συνθέσεις, τα οποία «δείχνουν» και περισσότερο σεβασμό στον πλανήτη. Ακόμα η ίδια υπογράμμισε πως οι περισσότερες εταιρίες που χρησιμοποιούν φιλικά συστατικά για το περιβάλλον, συμβουλεύονται τον οργανισμό «Skin Protect Ocean Respect», κάτι το οποίο είναι συνήθως και εμφανές επάνω στη συσκευασία του προϊόντος.

Τέλος έδωσε προσοχή στο γεγονός ότι δεν συστήνεται να χρησιμοποιούμε το περσινό αντηλιακό διότι η χρήση των περισσότερων κυρίως περιορίζεται στον ένα χρόνο και επομένως τη δεύτερη χρονιά δεν θα προσφέρει τα προσδοκόμενα οφέλη.

Από ηλικίες 0-100+ είναι απαραίτητη η χρήση του αντηλιακού

Στο ίδιο μήκος κύματος ο φαρμακοποιός Αλέξανδρος Ψωμιάδης, εστίασε στην αναγκαία χρήση των αντηλιακών κυρίως διότι καίγεσαι κατευθείαν από τις ακτίνες UVB αλλά και διότι οι ακτίνες UVA σχετίζονται με το aging, δηλαδή τη φωτογήρανση. Ωστόσο ο ίδιος δήλωσε πως τα στοιχεία αυτά δεν αναγράφονται πάνω στο αντηλιακό αλλά περιλαμβάνονται εντός της συσκευασίας. Ακόμα ο κ. Ψωμιάδης έδωσε βάση στις πολύ σοβαρές παθήσεις του δέρματος οι οποίες δημιουργούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο , και τη σημασία του αντηλιακού για να διατηρήσει ο καθένας το υγιέστερο δυνατό δέρμα.

Επίσης αναφέρθηκε και ο ίδιος στο γεγονός πως η χρήση των αντηλιακών δεν είναι εφικτή πέραν του έτους, εξαιτίας του ότι αλλοιώνεται η σύσταση του και πλέον αναιρείται η χρησιμότητα του, και ουσιαστικά «πέφτει ο δείκτης προστασίας».

Παράλληλα, τόνισε πως χρειάζεται να φοράει κάποιος από τη γέννηση του και μετά αντηλιακό, για αυτό και οι εταιρείες παράγουν αντηλιακά για ηλικίες νεογνών μέχρι ενηλίκων, αλλά και για άτομα με προβλήματα στο δέρμα.

Τέλος λοιπόν γίνεται φανερό, ότι το ηλιακό φως και η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τον ανθρώπινο οργανισμό. Η επιβλαβής δράση ωστόσο χρειάζεται να πούμε πως σταματάει τις ημέρες του χειμώνα ή τις ημέρες που δε φαίνεται να έχει και τόσο ήλιο. Είναι σημαντικό επιπλέον να επισημάνουμε την προσθετική ιδιότητα της ακτινοβολίας, καθώς αυτή συσσωρεύεται με αποτέλεσμα οι βλάβες να εμφανίζονται ακόμη και χρόνια μετά. Η συσσώρευση λοιπόν της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα συνεχίζεται από́ την αρχή έως και το τέλος της ζωής.


4+1 τρόποι να κάνεις το αντηλιακό φίλο σου

-Μην χρησιμοποιείς το αντηλιακό που σου ξέμεινε πριν από 3 χρόνια

-Μην το ξεχνάς σε ζεστό και πολύ φωτεινό μέρος

-Μην λυπάσαι την ποσότητα

-Μην ξεχνάς να το ανανεώνεις

-Επίλεξε το σωστό δείκτη προστασίας


Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…