Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αδ. Γεωργιάδης: Το νέο ΕΣΠΑ “πεδίον δόξης λαμπρόν” για τις τοπικές κοινωνίες

Αδ. Γεωργιάδης: Το νέο ΕΣΠΑ “πεδίον δόξης λαμπρόν” για τις τοπικές κοινωνίες

0

Αδ. Γεωργιάδης: Το νέο ΕΣΠΑ “πεδίον δόξης λαμπρόν” για τις τοπικές κοινωνίες

 Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Ε» τοποθετείται για τις δυνατότητες ανάπτυξης μέσω ΕΣΠΑ των μειονεκτικών περιοχών, τις «αντοχές» της οικονομίας σε ένα ενδεχόμενο νέο lockdown.

 Για τη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ: «Αν καταφέρουν γρήγορα να συνεννοηθούν όλοι μεταξύ τους για να φτιάξουν το δικό τους αυτόνομο φορέα, το προτιμούμε. Εάν όχι, θα συνεχίσουμε να τους βοηθάμε ως ΕΦΕΠΑΕ»

Τις δυνατότητες μαζί με την ευθύνη των Περιφερειών της χώρας και δη των πιο μειονεκτικών, να συντονιστούν, να εργαστούν και να συνεργαστούν προκειμένου να απορροφήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια αναδεικνύει σε συνέντευξή του στο «Ε» ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ειδικών κινήτρων ή προνομίων για περιοχές με ιδιαιτερότητες. Ο ίδιος εξηγεί ότι ειδικά για την ΑΜΘ και τις εξελίξεις στη ΔΕΣΜΟΣ, πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να αυτονομηθεί η διαχείριση των προγραμμάτων, εφόσον υπάρξει συνεννόηση, ωστόσο αν αυτό δεν επιτευχθεί, ο ΕΦΕΠΑΕ θα συνεχίσει να αναπληρώνει το κενό. Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι ένα νέο lockdown θα είναι καταστροφικό για την οικονομία, ενώ τοποθετείται τόσο για την καθυστέρηση στην υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

«Ε»: Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι διαχρονικά τελευταία στην ανάπτυξη και στην απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ. Υπάρχει σχεδιασμός, ώστε να υπάρξουν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση;

Α.Γ.: Έχουμε με τον ΕΦΕΠΑΕ δημιουργήσει τον νέο φορέα, που θα τρέξει πάρα πολύ γρήγορα όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δυστυχώς, εκεί υπήρχε ένα κατασκευαστικό πρόβλημα λόγω της διαφωνίας μεταξύ τους, που τώρα το έχουμε λύσει. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερα στο μέλλον.

«Ε»: :Παράλληλα, μειονέκτημα για την Περιφέρειά μας είναι η απόσταση από το κέντρο και άρα μεγαλύτερα μεταφορικά κόστη για πρώτες ύλες και εμπορεύματα και ταυτόχρονα η γειτνίαση με χώρες με ευνοϊκότερη φορολογία και μειωμένα κόστη λειτουργίας. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα για μειονεκτικές περιοχές, που να είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία;

Α.Γ.: Δεν έχει μόνο η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρόβλημα απόστασης, έχουν και άλλες Περιφέρειες στην Ελλάδα πρόβλημα απόστασης και μεγαλύτερο μπορώ να σας πω, ιδιαίτερα νησιωτικές περιοχές.

Άρα, δεν είναι αυτό δικαιολογία για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει πάρα πολλές δυνατότητες και μπορεί να προσελκύσει και σοβαρές επενδύσεις, αρκεί να δουλέψουν σωστά.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα πρόωρων εκλογών ούτε το φθινόπωρο, ούτε ποτέ

«Ε»: Στα επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ συναντάται τα κριτήρια ένταξης να είναι, εκ των πραγμάτων, επαχθέστερα για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρχει ταχύτερη και μεγαλύτερη απορρόφηση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Υπάρχει η σκέψη για διαμόρφωση κριτηρίων με μέριμνα για τα κατά περίπτωση, ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά;

Α.Γ.: Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Οι μεγαλύτεροι πόροι του ΕΣΠΑ κατευθύνονται στις περιοχές που δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένες. Όλο το Ταμείο Συνοχής τής Ευρωπαϊκής Ένωσης εδράζεται στην προσπάθεια να μειωθεί η οικονομική ανισότητα όλων αυτών των Περιφερειών. “Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν” στις τοπικές κοινωνίες να απορροφήσουν το δυνατόν γρηγορότερα τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ που θα είναι και σημαντικά αυξημένα για τις Περιφέρειες αυτές.

«Ε»: Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ έχουν βρεθεί «όμηρες» λόγω των εξελίξεων στη ΔΕΣΜΟΣ-ΟΣ με τρομακτικές καθυστερήσεις στην ένταξη και υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων και την αποπληρωμή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που αναμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις, ώστε να υποστηριχτούν κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η λύση που δώσατε μέσω του ΕΦΕΠΑΕ θεωρείται ότι είναι προσωρινή ή θα παγιωθεί;

Α.Γ.: Όπως είπα και πριν, η λύση του ΕΦΕΠΑΕ έγινε γρήγορα για θεραπευτεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Το αν θα είναι προσωρινή ή αν θα παγιωθεί, θα εξαρτηθεί από την περιοχή.

Αν καταφέρουν γρήγορα να συνεννοηθούν όλοι μεταξύ τους για να φτιάξουν το δικό τους αυτόνομο φορέα, το προτιμούμε. Εάν όχι, θα συνεχίσουμε να τους βοηθάμε ως ΕΦΕΠΑΕ.

«Ε»: Δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας μετά το καλοκαίρι. Αντέχει η εθνική οικονομία ένα νέο lockdown;

Α.Γ.: Δεν θέλω καν να σκέφτομαι την πιθανότητα ενός νέου lockdown. Θα είναι καταστροφική για την οικονομία και αυτή τη φορά και χωρίς ιδιαίτερα μεγάλης τύχης από την Ευρώπη, αφού οι Βόρειες χώρες θα το έχουν αποφύγει.

Άρα, ο κίνδυνος πια είναι πάρα πολύ μεγάλος, για αυτό και το μήνυμα πρέπει να είναι πάντα και σταθερά το ίδιο: «Πηγαίνετε να εμβολιαστείτε όσο μπορείτε πιο γρήγορα».

«Ε»: Συνδέεται αυτό, με την πρόσφατη τοποθέτησή σας, υπέρ του δικαιώματος απόλυσης εργαζομένου που αρνείται να εμβολιαστεί;

Α.Γ.: Η δήλωση μου για το δικαίωμα απόλυσης εδράζεται στην κείμενη εργατική νομοθεσία. Κάθε επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν εργαζόμενο επικαλούμενη σπουδαίο λόγο σε σχέση με τη λειτουργία της.

Μία επιχείρηση στην εστίαση ή στον τουρισμό παραδείγματος χάρη, εάν βγάλει τη φήμη ότι έχει κρούσμα κορωνοϊού κινδυνεύει με ολική οικονομική καταστροφή.

Ο κάθε εργαζόμενος σε αυτές τις επιχειρήσεις θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει και ευθύνη έναντι της επιχείρησης που εργάζεται και έναντι των συναδέλφων του.

“Για τη Βόρεια Μακεδονία:

Έχουμε δρόμο ακόμα για να πειστούμε ότι θέλουν να εφαρμόσουν πράγματι αυτή τη συμφωνία. Πρέπει να μας πείσουν για να φέρουμε τα μνημόνια. Αλλιώς δεν θα έρθουν ποτέ”.

«Ε»:  Πότε θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή τα Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία; Πού οφείλεται η καθυστέρηση; Τι θα γίνει σε περίπτωση που δε συγκεντρώσει η κυβέρνηση την απαιτούμενη πλειοψηφία;

Α.Γ.: Δεν είναι η ώρα για να ψηφιστούν τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία. Έχει υπάρξει το πρόβλημα με το Euro και με το Tweet του κυρίου Ζάεφ. Υπήρξε μια ανασκευαστική δήλωση εκ μέρους του, αλλά μετά είδα ότι ο τουριστικός οργανισμός της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να διαφημίζει τη χώρα ως Μακεδονία και θα είναι απολύτως κυβερνητικό θέμα για τη γείτονα χώρα.

Έχουμε δρόμο ακόμα για να πειστούμε ότι θέλουν να εφαρμόσουν πράγματι αυτή τη συμφωνία. Πρέπει να μας πείσουν για να φέρουμε τα μνημόνια. Αλλιώς δεν θα έρθουν ποτέ.

«Ε»: Πόσο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο;

Α.Γ.: Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα πρόωρων εκλογών ούτε το φθινόπωρο, ούτε ποτέ. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού, είναι απόφαση όλων μας να γίνουμε επιτέλους μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα και οι κανονικές χώρες δεν κάνουν πρόωρες εκλογές για «ψύλλου πήδημα».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…