Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

0

Προσοχή στους μικρομεσαίους
Όπως είναι γνωστό, στη χώρα μας οι περισσότερες βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία των Μικρομεσαίων.
Πρόκειται για τις επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον δευτερογενή τομέα.
Αυτές λοιπόν οι επιχειρήσεις δοκιμάστηκαν σοβαρά την δεκαετία που πέρασε και η ανάκαμψή τους θα είναι δύσκολη εάν δεν στηριχτούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να εφαρμοστεί μια ιδιαίτερα προσεκτική οικονομική πολιτική εκ μέρους της πολιτείας.
Διαφορετικά, εάν ενισχυθούν μόνον οι μεγάλες επιχειρήσεις τότε ο παραγωγικός τομέας θα υποστεί μεγάλη συρρίκνωση με ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις με μεγάλη αύξηση της ανεργίας.
Προσοχή λοιπόν και μέριμνα για τους Μικρομεσαίους.
Γ.Δ.


Γνωρίζουν οι δήμοι;
Πρόκειται για ένα βασικό ερώτημα. Δηλαδή, εάν γνωρίζουν οι δήμοι πια θέματα απασχολούν τους δημότες τους. Εάν έχουν εντοπίσει τα θέματα εκείνα που σήμερα τους προβληματίζουν περισσότερο και τα οποία βέβαια εμπίπτουν στην ευθύνη επίλυσής τους.
Ενδεχομένως κάποιος ή κάποιοι δήμοι να το γνωρίζουν αλλά σίγουρα όχι όλοι αν και δεν έπεσε στην αντίληψη μας να έγινε κάποια ενέργεια από κάποιον δήμο μ’ αυτό το περιεχόμενο.
Έτσι, οι δήμοι προχωρούν στην μελέτη και υλοποίηση κάποιων έργων που αυτοί θεωρούν πως πρέπει να γίνουν.
Γ.Δ.


Γνωρίζουν οι δήμοι ΙΙ;
Όμως η εμπειρία διδάσκει πως το σωστό είναι οι δήμοι να οργανώνουν και υλοποιούν σταδιακά τα έργα εκείνα που βρίσκονται στις ανάγκες των δημοτών τους.
Και βέβαια, οι δήμοι φθάνουν σ’αυτό το σημείο μετά από διάλογο με τους δημότες.
Αφουγκράζονται την κοινωνία καταγράφοντας τα αιτήματα και τις ανάγκες και σταδιακά, ιεραρχικά ξεκινούν και υλοποιούν τα έργα αυτά.
Η δημοκρατική αυτή διαδικασία είναι μια σοβαρή προσέγγιση που δείχνει την ευαισθησία του δήμου προς τους πολίτες – δημότες του δήμου του.
Είναι ο διάλογος που πολλές φορές απουσιάζει.
Γ.Δ.


Νέα έδρα της Eurobank


Από χθες Δευτέρα η έδρα του υποκαταστήματος της EUROBANK βρίσκεται στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου.
Η αλλαγή έγινε για να εξυπηρετείται η πελατεία καλύτερα μια και ο ζωτικός χώρος αυξήθηκε αρκετά έναντι του κτιρίου στην Μ. Βόγδου.
Γ.Δ.


Σωστή αντιπρόταση για το 12%
Απόλυτα σωστή και κυρίως ρεαλιστική η πρόταση των τριών συλλόγων λογιστών Θράκης προς τον υπουργό Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα για τον συμψηφισμό του 12% για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν οφειλές προς το δημόσιο.
Προτείνουν λοιπόν ως οριστική λύση την δημιουργία Πιστωτικού Υπολοίπου ως υπερείσπραξη στο ΑΦΜ της κάθε δικαιούμενης επιχείρησης με το προς απαίτηση ποσό.
Κι αυτή η λύση βοηθά τις επιχειρήσεις που δεν χρωστούν σταδιακά από το πιστωτικό ποσό ν’αφαιρούνται ο ΦΠΑ, οι Ασφαλιστικές εισφορές, ο φόρος εισοδήματος κλπ.
-Για να δούμε όμως θα δεχτεί την σωστή αυτή πρόταση το υπουργείο;
Γ.Δ.


Τα νέα για την ΔΕΣΜ-ΟΣ και τον ΕΦΕΠΑΕ
Στο κτήριο  που στεγάζονταν η  ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ θα στεγαστεί και το Παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ που ανέλαβε να διεκπεραιώσει τα προγράμματα που διαχειρίζονταν όπως την μη επιστρεπτέα αλλά και άλλα από το ΕΣΠΑ και το ΕΠΑΝΤΥΚ που είναι σε εξέλιξη. Τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι ήρθαν δύο διευθυντές από τον ΕΦΕΠΑΕ, τους έχουν παραχωρηθεί γραφεία και με χρησιδάνειο ο εξοπλισμός της ΔΕΣΜ- ΟΣ, ενώ 15 από τους 33 μόνιμους  υπαλλήλους έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να δουλεύουν με τον νέο φορέα. Μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε η διάλυση της ΔΕΣΜ- ΟΣ από το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας είχαν καταβληθεί 1 εκ. ευρώ σε 500 περίπου δικαιούχους . Οι υπάλληλοι συνεχίζουν το έργο της αξιολόγησης ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάληψης καθηκόντων από τον νέο φορέα. Δηλαδή υπάρχει καθυστέρηση στα προγράμματα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν δεν γινόταν όλα όσα έγιναν στην ΔΕΣΜ-ΟΣ.
Μ.Ξ.


Ράγισαν καρδιές στις εκδηλώσεις μνήμης της σφαγής στα Κομνηνά
Οδυνηρές μνήμες από την εποχή της Βουλγαρικής κατοχής ζωντάνεψαν την Κυριακή 13 Ιουνίου κατά τις εκδηλώσεις μνήμης της Σφαγής των Κομνηνών για τους σφαγιασθέντες κι εκτελεσθέντες κατοίκους των Κομνηνών το 1944 από τους Βούλγαρους κατακτητές. Τότε που εκτελέστηκε η Κυριακή Στίγγα το μνημείο της οποίας βρίσκεται στα Κομνηνά,   μια μάνα που αρνήθηκε να προδώσει το κρησφύγετο των ανταρτών αντάρτες μέσα στους οποίους ήταν και ο γιος της και εκτελέστηκε από τους Βουλγάρους. Το ίδιο και ο σύζυγός της Δημήτριος και οι  αντάρτες  Νίκος Σιδηρόπουλος και Κωστάκης Παπαδόπουλος ενώ το ίδιο το χωριό σώθηκε  και δεν έγινε Δίστομο ή Καλάβρυτα χάρη στον Ρώσο διοικητή όπως λέει η ιστορία που διηγήθηκε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος – συγγραφέας Τάσος  Κοντογιαννίδης και κυριολεκτικά ράγισε καρδιές.
Μ.Ξ.


Πρωτότυπη διαμαρτυρία
Ιδού πως διαμαρτύρεται συμπολίτης για την απουσία των τρένων στην Θράκη. Γράφει:
«Σ’ έναν σταθμό μετά το Νέστο, αξύριστος το τρένο περιμένω.
Τα γένια μεγαλώσανε κι ακόμη περιμένω, κι ακόμα το τρένο να φανεί.
Κόκκινο, πράσινο, μπλε το χρώμα καμιά δεν έχει σημασία. Αρκεί να έχει ελληνική σημαία και πριν πεθάνω ας δω να’ ρχεται το τρένο.
Παλιά το λέγαν ΣΕΚ, ύστερα το βάφτισαν ΟΣΕ, σήμερα το λένε ΤΡΕΝΟΣΕ και αύριο Τετέλεστε!»
Μ.Θ.


Στο «Philippe-Chatrier» των Παρισίων ο Μανώλης Φανουράκης


Παρών στη μεγαλύτερη αθλητική στιγμή της ζωής του Στέφανου Τσιτσιπά ήταν ο Μανώλης Φανουράκης, που βρέθηκε στο «Philippe-Chatrier» του Παρισιού, όπου ο Έλληνας τενίστας αντιμετώπισε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros, την Κυριακή το απόγευμα. Περιγράφοντας το κλίμα, ο Μ. Φανουράκης, που τυλιγμένος με την ελληνική σημαία βρέθηκε σε στήλες και ρεπορτάζ πανελλαδικών και περιφερειακών ΜΜΕ, δήλωσε στο iefimerida «Ηταν μια μοναδική εμπειρία, αξίζει να τη ζήσει κάποιος. Ήταν ένα μαγικό συναίσθημα να κάνει τους Γάλλους να φωνάζουν για τον Τσιτσιπά και να ακολουθούν τα συνθήματά σου. Είδαμε ένα γήπεδο που δεν θύμιζε γήπεδο τένις. Υπήρχε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα. Το παραδέχθηκε, άλλωστε και ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετά το τέλος του αγώνα». Ο ίδιος πρόσθεσε: «στην αρχή με κοιτούσαν περίεργα όταν φώναζα ”Τσιτσιπάς Ολέ”, αλλά μετά συμμετείχαν και οι υπόλοιποι. Άρεσε σε όλους όσοι ήταν με την πλευρά του Έλληνα».
Ε.Δ.


Συνέδριο Γονιμότητας: Γιατί το σποτ ήταν σεξιστικό
Στην ακύρωση του Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου στα Ιωάννινα προχώρησε η οργανωτική επιτροπή, έπειτα από το σάλο που προκάλεσε το τηλεοπτικό μήνυμα.
Νωρίτερα την αιγίδα της είχε αποσύρει η Προεδρεία της Δημοκρατίας, ενώ και ομιλητές δήλωσαν την επιθυμία τους να μη συμμετάσχουν.
Στα social media εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια για τον τρόπο που προσεγγίζεται ως κουλτούρα το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Και μόνο καλά μπορούμε να νιώθουμε γι’ αυτά τα αντανακλαστικά της κοινωνίας.
Πράγματι, το σποτ ήταν σεξιστικό και άκρως προσβλητικό. Επιθετικό για όλες εκείνες τις γυναίκες που επιλέγουν να μην τεκνοποιήσουν, σκληρό για εκείνες που προσπαθούν και δεν θα γίνουν μητέρες και δεν μπορούν, πλήρως στερεοτυπικό για όλες τις γυναίκες, που προσεγγίζονται με αποκλειστικό σκοπό ζωής της τεκνοποίηση, αλλιώς… τα έκαναν όλα λάθος.
Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες σα να θέλουμε να επιστρέψουμε στο ’50, καλύτερα να αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μητέρων, για την ουσιαστική υποστήριξη των γυναικών και των ζευγαριών που «ματώνουν» οικονομικά για μία (δύο, τρεις) εξωσωματική γονιμοποίηση, για να εξαλειφθούν τα στερεότυπα για τις γυναίκες που επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί χωρίς να έχουν σύντροφο, για να γίνει αντιληπτό ότι γυναίκα σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα βιολογικό ρολόι και η κάθε μία θα βάζει τους δείκτες να χτυπούν στο ρυθμό που θέλει.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…