Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

0

Συνεχίζουν τις φόλες
Κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, συνεχίζουν να λύνουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα και την έλλειψη αγάπης προς τα ζώα, χρησιμοποιώντας φόλες!
Ναι, δυστυχώς, το αποτρόπαιο αυτό φαινόμενο συνεχίζεται παρότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα.
Μάλιστα, κάποιοι βάζουν δηλητηριασμένες φόλες για να σκοτώσουν τ’ άλογα στο βουνό, στην περιοχή του Νέστου.
Φαντάζει απίστευτο και τραγικό, όμως έτσι ακριβώς συμβαίνει. Κι αυτή η ενέργεια έχει και συνέχεια μάλιστα. Το νεκρό άλογο γίνεται αιτία να δηλητηριάζονται και γύπες που κατεβαίνουν να φάνε το κρέας του.
Τώρα αν ρωτάτε τι είδους «άνθρωποι» είναι αυτοί, που δηλητηριάζουν ζώα, δώστε την απάντηση εσείς.
Γ.Δ.


Μειώθηκαν τα σπουργίτια
Ίσως να το έχετε προσέξει αγαπητοί και να το παρατηρήσατε πως έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα… σπουργίτια. Τα τελευταία χρόνια τα ζωηρά αυτά μικρά πουλιά που συνήθισαν να ζουν στις πόλεις παρέα με τους ανθρώπους, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Φιλική, γνωστή η παρουσία των σπουργιτιών. Νευρικά, κινητικά, συμπαθητικά, ζούσαν ανάμεσά μας, καθημερινές παρουσίες στα μπαλκόνια.
Μάλιστα τα σπουργίτια έμεναν μόνιμα μαζί μας, δεν έφευγαν το χειμώνα. Είχαν προσαρμοστεί και αποτελούσαν μια ευχάριστη παρουσία.
Πώς και γιατί έχουν «εξαφανιστεί», άγνωστο.
Γ.Δ.


Φτερωτοί επισκέπτες
Από την άλλη όμως, έχουμε την μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση τριών άλλων φτερωτών επισκεπτών στην πόλη μας. Πρόκειται για τα περιστέρια, τις δεκαοχτούρες (τα αγριοπερίστερα) και τους…γλάρους!
Αυτοί οι τρεις «φίλοι» βρίσκονται σχεδόν κάθε μέρα στην πόλη, είναι φασαριόζοι και ενίοτε ιδιαίτερα ενοχλητικοί. Οι δε γλάροι, επιθετικοί προς τους νεοσσούς των περιστεριών που τους σκοτώνουν για να τους φάνε.
Και οι τρεις αυτοί επισκέπτες έχουν κι ένα κακό. «Βρωμίζουν» ασύστολα τα μπαλκόνια και οι νοικοκυρές έχουν βρει μπελά μεγάλο.
Τέλος πάντων, την φτερωτή πανίδα της πόλης συμπληρώνουν και τα χελιδόνια που μας επισκέπτονται για λίγους μήνες μόνον.
Γ.Δ.


Πτωτική πορεία στα κρούσματα
Πανελλαδικά πλέον τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας βαίνουν μειούμενα. Το ίδιο ισχύει και για τα κρούσματα στην Περιφέρειά μας που μειώνονται μέρα τη μέρα.
Προφανώς ο μηδενισμός των κρουσμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα θ’απαιτήσει χρόνο ακόμη. Όπως χρόνο θ’απαιτήσει η κάλυψη του πληθυσμού με το ποσοστό των εμβολιασμένων να φτάνει στο 70% του πληθυσμού. Αυτό βέβαια αναμένεται να γίνει εφικτό τέλος του καλοκαιριού.
Τώρα ό,τι αφορά τους αρνητές του εμβολιασμού τα έχουμε πει αρκετές φορές και έχουμε επικρίνει την στάση και συμπεριφορά τους.
Γ.Δ.


Τον πήραν τα σκάγια
Κριτική στη διοίκηση Χρ. Μέτιου άσκησε πρόσφατα ο επικεφαλής Κ. Κατσιμίγας, κατηγορώντας για αργομισθία τον δικό μας Δημ. Γαλανόπουλο και τους Τ.Ιμάμογλου και Γουδετσίδου.
Βέβαια ο κ. Κατσιμίγας κριτικάρει τις έμμισθες θέσεις που δημιουργεί ο Μέτιος για να βολέψει δικούς του ανθρώπους, πρώην υποψήφιους ή μεταγραφές.
Σε μια δε ανακοίνωσή του η μπάλα πήρε και τον Δημήτρη Γαλανόπουλο τον οποίο ο Κατσιμίγας χαρακτηρίζει αργόμισθο.
Γράφει σχετικά: «…αλλά και ο παλιός θεματικός αντιπεριφερειάρχης, κατέχων και τον περισπούδαστο τίτλο του αρμόδιου για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού, περιβάλλοντος, υποδομών και μεταφορών κ. Δημήτριος Γαλανόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης. Σχεδόν δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του ο κος Γαλανόπουλος δεν έχει μιλήσει σχεδόν ποτέ. Δεν μας έκανε ούτε την τιμή να μας γράψει δυο λόγια για τα «πεπραγμένα» του κατά τον ετήσιο απολογισμό», σημειώνεται αναλυτικά.
Μάλιστα, η παράταξη θίγει και το παράδοξο ότι δηλαδή ακόμη και τα θέματα αρμοδιότητας του κου Γαλανόπουλου, που θα έπρεπε ο ίδιος έστω να εισηγείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, «τα εισηγείται αναρμοδίως, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής κος Γιώργος Ζιμπίδης».
Γ.Δ.


Περί Ανάπτυξης
Χρόνια τώρα οι Έλληνες περιμένουν τη μία και μοναδική λέξη «Ανάπτυξη».
Όλοι μα όλοι αυτήν προσδοκούν, αυτήν συζητούν και ελπίζουν ότι θα τη δουν να έρχεται, να υλοποιείται επιτέλους. Παρά τα ευχολόγια όμως, παρά τις ελπίδες, παρά τα πολλά λόγια της κυβέρνησης, ανάπτυξη στην οικονομία της χώρας δεν φάνηκε ακόμη.
Θα θυμούνται οι αναγνώστες της στήλης και γενικά της εφημερίδας τα σχόλια και την αρθρογραφία για το θέμα της Ανάπτυξης για την περιοχή μας που βέβαια αποτελεί συνάρτηση της ανάπτυξης όλης της χώρας.
Εννοούμε βέβαια ουσιαστικής ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα και αυτόν της βιοτεχνίας- βιομηχανίας χωρίς να εξαιρούμε τον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμός κλπ).
Γ.Δ.


Περί Ανάπτυξης ΙΙ
Ο ΣΕΒ αλλά και άλλοι Οικονομικοί Φορείς έχουν επισημάνει τις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν ώστε να δώσουν ώθηση σε παραγωγικές επενδύσεις και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η φορολογική σταθερότητα, η άρση της υπερφορολόγησης, η μείωση εισφορών και ενεργειακού κόστους, η παροχή κινήτρων που συνδέονται με επενδύσεις κεφαλαίου όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις, αλλά και η παροχή ισχυρών κινήτρων προσέλκυσης μεγάλων εταιρειών, σε ζώνες καινοτομίας.
Μόνον έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που προκάλεσε η κρίση.
Γ.Δ.


Για νέο ρεκόρ Γκίνες πάει η Ξάνθη
Μετά τα δύο ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες που έχει η Ξάνθη, την μεγαλύτερη αποκριάτικη μάσκα  και την μεγαλύτερη καριόκα είναι η ώρα να δηλώσει ο δήμος συμμετοχή και για τρίτο. Για την πιο πολύωρη συνεδρίαση δημοτικού συμβούλιου! Το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης διήρκησε 10 ώρες! Ξεκίνησε στις 18.00 μ.μ. της Τρίτης 15 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στο 4 το πρωί της Τετάρτης 16 Ιουνίου! Σκληρά εργαζόμενοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ξάνθης είναι αλήθεια! Τόσες ώρες και τίποτε να μη λες και απλά να παρακολουθείς είναι εξοντωτικό. Όταν μάλιστα πρόκειται για το δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης που για να το παρακολουθήσει κανείς χρειάζεται ένα ηρεμιστικό τουλάχιστον!
Μ.Ξ.


Ο καπνός
Ο καπνός, το χαρακτηριστικό προϊόν της περιοχής μας και μάλιστα της ορεινής περιοχής, δέχεται μεγάλο πλήγμα. Κι αυτό το πλήγμα προέρχεται από τη μείωση της καλλιέργειας που κύρια αιτία αυτής είναι η μικρή παραγόμενη ποσότητα λόγω μικρών κλήρων.
Έτσι, αρκετοί παραγωγοί του βουνού, κατεβαίνουν στον κάμπο και καλλιεργούν εκεί χωράφια.
Όμως, τόσο στην ορεινή όσο και την πεδινή καλλιέργεια, το κέρδος του παραγωγού είναι σχετικά μικρό εξαιτίας της πολύμηνης απασχόλησης των καπνοπαραγωγών μέχρι τη διάθεσή του.
Μαραζώνει ως εκ τούτου η καλλιέργεια καπνού ποικιλίας μπασμά, της ποιοτικότερης όλων. Και από την πρώτη θέση που κατείχε ο νομός μας πριν χρόνια, σταδιακά χάνει έδαφος το προϊόν εκείνο που προσδιόρισε την πορεία αυτού του τόπου και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, που έδωσε πλούτο, εργασία και ευημερία, δημιούργησε φήμη και όνομα αλλά και εργατικούς αγώνες των χιλιάδων καπνοκαλλιεργητών και καπνεργατών.
Φαντάζεται άραγε κανείς την εικόνα να μείνει η Ξάνθη χωρίς παραγωγή καπνού;
Γ.Δ.


Συμφώνησαν για ένα ήρεμο καλοκαίρι
Αδιαμφισβήτητα είναι πολύ θετική εξέλιξη αυτό που προέκυψε από τη συνάρτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η συμφωνία δηλαδή να χαμηλώσουν οι τόνοι και να σταματήσουν οι προκλήσεις που προκαλούν όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο ηγετών. Προϋπόθεση βέβαια είναι να τηρηθεί και να συνεχιστεί η καλή θέληση, να εξομαλυνθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε ειδικά μέσα στο 2020. Σε διπλωματικό επίπεδο είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει να κλείσει τα μέτωπά της με την Δύση γι αυτό και οι …τεμενάδες Ερντογάν σε Μπάιντεν και οι ξαφνικές φιλίες με τον Μακρόν που πέρσι τέτοιο καιρό τον αποκαλούσε «ψυχασθενή». Είναι φανερό ότι ανεξάρτητα με την οικονομική της κατάσταση που είναι δυσμενής,  επιχειρεί να εμφανιστεί όχι σαν μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη αλλά μια μεγάλη διεθνής δύναμη, ένας δυνατός παίχτης στην διεθνή σκακιέρα.  Κι αυτό δεν το κερδίζει κανείς με ανοιχτά μέτωπα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Η κλιματική κρίση απειλεί τη Μεσόγειο Η Βαλένθια της Ισπανίας βιώνει μία από τις μεγαλύτερ…