Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

0

Αναπτυξιακός Οργανισμός
Χειροκροτούμε και υποδεχόμαστε με αισιοδοξία την πρωτοβουλία των τριών δήμων του νομού.
Μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού με μετόχους τους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Μύκης.
Ο δήμος Τοπείρου προτίμησε να συμπράξει με τον δήμο Νέστου της Καβάλας, αντί των υπολοίπων της Ξάνθης.
Σήμερα ως εκ τούτου στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου θα συζητηθεί και ληφθεί η απόφαση για τη σύσταση της «Ξάνθης Ανάπτυξη Α.Ε.» .
Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός συστήνεται καθ’όλα νόμιμα για να διευκολύνεται η πρόσληψη Μηχανικών για μελέτες, στελέχωση της Πολεοδομίας και άλλων παρεμφερών ενεργειών.
Γ.Δ.


Είναι η λύση
Η σύσταση και λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την διευκόλυνση των δήμων.
Δημιουργήθηκε ένα εργαλείο που θα λειτουργεί πιο απλά και γρήγορα, δίνοντας λύσεις χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που καθυστερούν ανεπίτρεπτα τις διαδικασίες μέχρι να εγκριθεί και ξεκινήσει ένα έργο.
Ο στόχος είναι αυτός και μόνον. Να λυθούν τα χέρια, να παράγεται έργο, να τελειώνουν οι υποθέσεις σε λογικό χρόνο.
Στον Αναπτυξιακό Οργανισμό μέτοχοι είναι με 5% ο δήμος Αβδήρων, 10% ο δήμος Μύκης και 85% ο δήμος Ξάνθης, ενώ το Μετοχικό Κεφάλαιο ορίστηκε να ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.
Μία η ευχή λοιπόν: Καλή συνολική δουλειά για να έρθει η επιτυχία.
Παράλληλα, συγχαρητήρια αξίζουν στους πρωτεργάτες γιατί αποδεικνύουν πως θέλουν να πάνε μπροστά οι δήμοι τους.
Γ.Δ.


Μια αλήθεια για το Κυπριακό
Σε μια ιδιαίτερα σοβαρή συζήτηση για το Κυπριακό θέμα που ταλανίζει την ίδια την Κύπρο και την Ελλάδα χρόνια πολλά, ακούστηκε και μια διαφορετική άποψη.
Η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει σελίδα στο Κυπριακό. Κι αυτό δεν αφορά μόνον τους Κύπριους. Αλλά καθιστά αναγκαίο να αντλήσει και η ελληνική κυβέρνηση τα συμπεράσματά της, να πάρει τις αποστάσεις της, να μην επιτρέπει πλέον να επηρεάζονται οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες από το αδιέξοδο του Κυπριακού.
Το δόγμα «Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαραστέκεται» υπήρξε για ένα διάστημα επιβεβλημένο. Στη συνέχεια έγινε απλώς αναγκαίο. Ύστερα υπηρέτησε τη λογική της αδράνειας, που τόσα δεινά έχει προκαλέσει στην εξωτερική μας πολιτική.
Σήμερα έχει εξελιχθεί σε τροχοπέδη, αύριο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά και για πάντα.
Γ.Δ.


Βήμα απόψεων
Το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)  εδώ και λίγα χρόνια είναι στην επικαιρότητα στην χώρα μας. Με τη γνωστή καθυστέρηση βέβαια έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα καθυστέρηση υπήρξε κυρίως στο θέμα των ανεμογεννητριών έναντι των αιολικών πάρκων αλλά και των υδροηλεκτρικών.
Έτσι, με την εμφάνιση των ανεμογεννητριών, δημιουργήθηκαν δύο τάσεις απόψεων. Η πρώτη υπέρ της εγκατάστασης και η άλλη κατά.
Η εφημερίδα μας λοιπόν, για να δώσει στη δημοσιότητα τις επιστημονικές πλευρές και απόψεις, ξεκινάει τη δημοσίευση, σύντομα, των απόψεων για το θέμα των ΑΠΕ και ειδικότερα των ανεμογεννητριών, έγκριτων επιστημόνων και ανθρώπων που έχουν γνώσεις και εμπειρία στο θέμα αυτό, πάντα με στόχο την σωστή και έγκυρη ενημέρωση που στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία.
Γ.Δ.


Οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι
Μπορεί ο εμβολιασμός να μην είναι υποχρεωτικός ωστόσο εξετάζονται προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους όπως για παράδειγμα:  Να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα και σε κλειστούς χώρους και να γίνονται αποδεκτοί. Ακόμη και καταστήματα εστίασης θα έχουν τη δυνατότητα να δέχονται μόνο εμβολιασμένους.  Το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που εκδίδεται μετά την β΄ δόση εμβολίου είναι ένα εισιτήριο για μια επιστροφή στην κανονικότητα εντός της χώρας όπως και το πιστοποιητικό που θα εκδίδεται για τις μετακινήσεις εκτός χώρα. Κάποιοι ίσως πουν ότι είναι ένας έμμεσος εξαναγκασμός και ότι περιορίζεται η προσωπική ελευθερία της επιλογής να κάνει ή όχι κάποιος τον εμβόλιο. Σεβαστή η άποψη όπως αντίθετα και να επιζητά κάποιος μια επιστροφή στην κανονικότητα αφού έχει εμβολιαστεί και πλέον δεν κινδυνεύει ο ίδιος αλλά και οι άλλοι απ’ αυτόν. Τίθεται και πάλι θέμα κοινωνικής ευθύνης.
Μ.Ξ.


Έτσι ξεκινάει η φιλία των λαών
«Είμαι υπερήφανος που έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στην φιλία ανάμεσα σε ένα δημοτικό σχολείο της Ρουμανίας (της πόλης Campulung Muscel) με το 4ο δημοτικό σχολείο της πόλης μας. Έγινε μία εργασία ανάμεσα στα 2 σχολεία στην αγγλική και γαλλική γλώσσα όπου μέσα από την γνωριμία των παιδιών αναπτύχθηκε η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς.
Στην εικόνα φαίνεται μια καρτέλα ενός Ρουμάνου μαθητή σε τέσσερις γλώσσες, ρουμανική, αγγλική, γαλλική και ελληνική.»
Παναγιώτης Κιμούντρης


Παρατηρήσεις
Οι ενταύθα θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων  – όπως παρατηρήσαμε – υστερούν πολλή σε ενημέρωση. Η επικαιρότητα τους ξεπερνά και δηλώνουν άγνοια για θέματα που άπτονται του αντικειμένου τους είτε είναι επαγγελματικό είτε θεσμικό. Αυτό είναι έλλειμμα καθώς αποδεικνύει ότι δεν προσεγγίζουν με επαγγελματισμό, συνέπεια και ευθύνη το αντικείμενό τους. Επίσης όταν κάποιος είναι θεσμικός εκπρόσωπος  φορέα θα πρέπει εκτός από ενημερωμένος για όσα αφορούν τον φορέα του, να και είναι διαθέσιμος και δεκτικός στον να ενημερώνει μέσω του Τύπου τους πολίτες. Είναι υποχρέωση που απορρέει από τον ρόλο του… Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί για διάφορους λόγους θα πρέπει να μην αναλαμβάνει!
Μ.Ξ.


Το λέει και το Σύνταγμα
«Το Σύνταγμα δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου», με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έβαλε τα πράγματα στην σωστή τους βάση, διατυπώνοντας μία άποψη περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που λόγω και της ιδιότητάς της ως πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας,  έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Όπως τόνισε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό «Υπάρχει εδώ ένα ζήτημα, το θίξατε και εσείς, με τις αναφορές και στο Σύνταγμα και στα ατομικά  δικαιώματα. Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας  των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως, είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δε νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα  μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό».
Η Πρόεδρος δήλωσε παράλληλα πως θεωρεί ενθαρρυντικό ότι «οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προχωρούν, με σημαντικό ρυθμό, να εμβολιαστούν προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα».
Ως προς το θέμα των διευκολύνσεων των εμβολιασμένων η συζήτηση που έχει ανοίξει έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης με βάση τη στιγμή που όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, συμπλήρωσε η πρόεδρος…


Ιδού η ευκαιρία
Σήμερα Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους 25-29 ετών.
Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται μεγάλη ζήτηση από τους νέους της ηλικιακής αυτής ομάδας.
Προσωπικά είμαι της άποψης ότι οι νέοι μας με την αθρόα συμμετοχή τους, θα ξεπεράσουν την ομάδα των 75-79 η οποία είναι πρώτη σε εμβολιαστική κάλυψη.
Έχω την πεποίθηση πως οι δυναμικοί νέοι της χώρα μας θα θελήσουν να εμβολιαστούν για να τελειώσουν με τον ιό, να μπουν στη ζωή ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και προφυλάξεις.
Παράλληλα, εκτιμώ πως οι νέοι μας, όντας μορφωμένοι και ανοιχτόμυαλοι, θ’ αποδείξουν με την μαζική τους συμμετοχή πως γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος για να κλείσουν το κεφάλαιο αυτό.
Γι’αυτό πιστεύω θα καταφέρουν ν’αποδείξουν πως τους ενδιαφέρει η ζωή, η πραγματικότητα κι όχι οι συνωμοσίες και ανόητες προλήψεις.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…