Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Τα τελευταία νέα για το φυσικό αέριο στην Ξάνθη

Τα τελευταία νέα για το φυσικό αέριο στην Ξάνθη

1

Από 1η Ιουλίου οι αιτήσεις – Ετοιμάζεται Γραφείο της ΔΕΔΑ – Αναμένεται ανακοίνωση

 

Δεν ξεκίνησε η κατασκευή του κεντρικού δικτύου – Έχουν αποσταλεί τα σχέδια στον δήμο

 

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για το φυσικό αέριο. Γι αυτό και πολλοί απευθύνονται στην εφημερίδα μας ζητώντας πληροφόρηση για το πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τις συνδέσεις. Είναι γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα που έδιναν στις δηλώσεις τους οι αρμόδιοι διαψεύστηκε παταγωδώς και μαζί κατέρρευσε και η αξιοπιστία τους για το θέμα. Να υπογραμμίσουμε ότι πάνε τουλάχιστον 10 χρόνια που η Ξάνθη περιμένει το φυσικό αέριο που όλο ερχόταν… Χύθηκε πολύ μελάνι με τους κατά καιρούς αρμόδιους να δηλώνουν ότι …οσονούπω φτάνει, λόγια που αποδείχτηκαν του αέρα… Αλλά και τώρα που πλέον έχει υπογραφεί η σύμβαση της ΔΕΔΑ με τον ανάδοχο (ΑΚΤΩΡ) για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του κεντρικού δικτύου και πάλι τα χρονοδιαγράμματα που είπαν για τέλος Απριλίου και στην συνέχεια αρχές Ιουνίου έχουν ξεπεραστεί. Το «Ε» έκανε μια έρευνα συγκεντρώνοντας όλα τα τελευταία νέα γύρω από το θέμα και τα παρουσιάζει προκειμένου να πληροφορήσει όσους ενδιαφέρονται.

Από 1η Ιουλίου οι αιτήσεις – Ετοιμάζεται Γραφείο της ΔΕΔΑ – Αναμένεται ανακοίνωση

Σ’ ότι αφορά τις αιτήσεις αναμένεται η ανακοίνωση από την εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες η υποβολή τους θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου ωστόσο κρατάμε επιφυλάξεις. Η υποβολή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά καθώς και να κατατεθεί στο Γραφείο της ΔΕΔΑ, το οποίο προς στιγμή δεν είναι έτοιμο αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται και θα στεγαστεί σε κτήριο κεντρικής οδού της πόλης.

Δεν ξεκίνησε η κατασκευή του κεντρικού δικτύου – Έχουν αποσταλεί τα σχέδια στον δήμο

Ο ανάδοχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις εργασίες κατασκευής του κεντρικού δικτύου. Ωστόσο έχουν αποσταλεί τα σχέδια με την διαδρομή που θα ακολουθήσει το κεντρικό δίκτυο στον δήμο Ξάνθης για να λάβει γνώση και έγκριση. Σε γενικές γραμμές το δίκτυο θα διασχίζει τις κεντρικές οδούς όπως η 28η Οκτωβρίου, η Αν. Δημητρίου, η Περικλέους , Αν. Θράκης, Χρύσα και θα καταλήγει στην Εκτενεπόλ . Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί από τον Διευθυντή Επιχειρησιακής Ανάπτυξης και Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΔΕΔΑ Κ. Διονυσόπουλο κατά την κατασκευή του κεντρικού δικτύου μπορούν να γίνονται και οι συνδέσεις σε κατοικίες ή επαγγελματικούς χώρους.

 Ο καταναλωτής πληρώνει μόνο την σύνδεση με το χώρο του

Είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι η εξωτερική εγκατάσταση είναι δωρεάν μέχρι τον μετρητή (από το δίκτυο του αερίου μέχρι και την εγκατάσταση του μετρητή). Καλύπτεται  από 50% από το ΕΣΠΑ και την ΔΕΔΑ. Κατά συνέπεια ο καταναλωτής  θα έχει μηδενική χρέωση για τα τέλη σύνδεσης. Το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες. Για παράδειγμα  είναι τελείως διαφορετικό το κόστος για μια ατομική θέρμανση ενός νοικοκυριού και τελείως διαφορετικό για μια κεντρική θέρμανση με 3-4 νοικοκυριά. Επίσης ποικίλει το κόστος στους επαγγελματικούς χώρους. Άλλο είναι το κόστος που έχει ένας φούρνος και άλλο μια επιχείρηση εστίασης. Να σημειώσουμε επίσης ότι υπάρχει και η επιλογή του κάθε καταναλωτή με τον δικό του μηχανικό, τον δικό του τεχνικό, τις δικές του συσκευές που θα επιλέξει από το εμπόριο κλπ.

Επί της κατασκευής οι συνδέσεις

Επίσης σύμφωνα με τον σχεδιασμό  κάθε που κατασκευάζονται π.χ. 10 χιλιόμετρα ενεργοποιούνται με αέριο 1 – 2 χιλιόμετρα και όσοι είναι κοντά σ’ αυτή την περιοχή μπορούν να ξεκινήσουν τις συνδέσεις εφόσον έχουν υποβάλλει αιτήσεις. Για τη διαθεσιμότητα του δικτύου μπορούν να ενημερώνονται οι καταναλωτές και μέσω εφαρμογής  στο site της εταιρείας. Θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει αν η κατοικία ή ο χώρος του είναι μέσα στο έργο που κατασκευάζεται την τρέχουσα περίοδο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόθεση Πιερρακάκη για χρηματοδότηση δημιουργίας Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων

Αφορά την επιτελική παρακολούθηση, εποπτεία και επιτάχυνση έργων και μεταρρυθμίσεων Με από…