Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πλησιάζει ολοταχώς η βλέννα τις θάλασσές μας

Πλησιάζει ολοταχώς η βλέννα τις θάλασσές μας

1

«Για βούρκο παντού στο Θρακικό πέλαγος», μιλούν οι ψαράδες της περιοχής μας.

Η βλέννα του Μαρμαρά πέρασε τα Δαρδανέλια και ταξιδεύει στο Βόρειο Αιγαίο – Γέμισαν παραλίες στην Νότια Λήμνο

 

Διαχείριση του φαινομένου όπως με τις πετρελαιοκηλίδες, προτείνει ο καθηγητής Γιώργος Συλαίος  – Φόβοι για τις επιπτώσεις στον τουρισμό

 

 

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αλιείς της περιοχής μας που «οργώνουν» με τα καΐκια τους το Θρακικό πέλαγος. Είναι μέρες τώρα που βλέπουν αυτή την χαρακτηριστική πράσινη βλέννα, «σαν βούρκος» όπως μας το περιγράφουν,  να κατακλύζει ολόκληρα θαλάσσια οικόπεδα και να μην μπορούν να απλώσουν δίκτυα και να ψαρέψουν. Ο φόβος γίνεται τρόμος όταν αναλογιστούν το ενδεχόμενο αυτή η βλέννα να κατακαθίσει στο βυθό γιατί τότε θα πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή της θαλάσσιας ζωής!

Για βούρκο παντού στο Θρακικό πέλαγος μιλούν οι ψαράδες της περιοχής μας

Μιλώντας στο «Ε» πρόεδρος του συλλόγου Αλιέων Αβδήρων κ. Κώστας Τσολάκης κάνει λόγο για 2ο κύμα αυτού του φαινομένου πολύ πιο έντονου από τον Απρίλιο που έχει εξαπλωθεί σ’ όλο το Θρακικό Πέλαγος: «Το παρατηρήσαμε τέλη Μαρτίου. Όλο τον Απρίλιο δεν μπορέσαμε να ψαρέψουμε σουπιές. Αυτό είναι ένα δεύτερο κύμα πολύ πιο έντονο. Ένας βούρκος που τον σιχαίνεσαι… Δεν μπορούμε να απλώσουμε δίκτυα. Φοβόμαστε γιατί αν αυτό βυθιστεί θα καταστραφεί από ασφυξία όλη η θαλάσσια ζωή. Θα είναι μια τεράστια οικολογική καταστροφή και για ένα χρόνο τουλάχιστον δεν θα υπάρχει τίποτε». Μάλιστα ο κ. Τσολάκης ανέφερε πως η βλέννα αυτή έχει προσεγγίσει και κάποιες ακτές της περιοχής μας με αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούν να κολυμπήσουν.

Το «Ε» απευθύνθηκε στο Λιμενικό Λάγος που μας πληροφόρησε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αλλά στα βαθιά και όχι στις παραλίες. Στο μεταξύ το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ξάνθης δεν είχαν καμιά ενημέρωση περί του θέματος.

Η βλέννα του Μαρμαρά πέρασε τα Δαρδανέλια και ταξιδεύει στο Βόρειο Αιγαίο – Γέμισαν παραλίες στην Νότια Λήμνο

Τους ψαράδες των Αβδήρων αλλά και της Λήμνου, οι οποίοι ενημέρωσαν το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) και σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έχουν εντοπιστεί επιφάνειες με βλέννα ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λήμνου, επιβεβαιώνουν και οι δορυφορικές εικόνες μέσω των οποίων παρακολουθείται το φαινόμενο από την ομάδα που συμμετέχει στον ερευνητικό πρόγραμμα “ODYSSEA”,  επικεφαλής του οποίου είναι ο Καθηγητής του ΔΠΘ στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Συλαίος. Σε ρεπορτάζ του «Ε» στις 9 Ιουνίου,  όταν η βλέννα ήταν στον Μαρμαρά ο κ. Συλαίος στον οποίο απευθυνθήκαμε ήταν καθησυχαστικός αναφορικά με το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στις δικές μας θάλασσες. Τώρα όμως το πρόβλημα είναι υπαρκτό: «Βλέπουμε μέσω των δορυφορικών εικόνων εξάπλωση στα  στενά των Δαρδανελίων και προς τη έξοδο στην Ν.Α Ίμβρο και κατά κύματα η βλέννα έρχεται το προς το Β. Αιγαίο. Υπάρχει παρουσία στην Νότιο Λήμνο, στον Αη Στράτη και μέχρι τις Βόρειες Σποράδες. Έως τις 2 Ιουλίου σύμφωνα με την μαθηματική προσομοίωση που έχουμε αναπτύξει δεν φαίνεται παρουσία της στο Θρακικό Πέλαγος. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτε. Μπορεί να φυσήξουν άνεμοι και να υπάρξει κυκλοφορία και εδώ. Αυτό που μας ανησυχεί είναι τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες. Είναι φανερό ότι η επιχείρηση καθαρισμού στον Μαρμαρά και περιορισμού του εκεί δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Διαχείριση του φαινομένου όπως  με τις πετρελαιοκηλίδες προτείνει ο καθηγητής Γιώργος Συλαίος

Ο κ. Συλαίος εκφράζει την ανησυχία του και τονίζει την αναγκαιότητα για αντιμετώπιση μέσα από μια διασυνοριακή συνεργασία: «Πρόκειται για μια διασυνοριακή ρύπανση και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία των δύο χωρών. Να γίνει άμεσα καθαρισμός των ακτών όπου εμφανίζεται. Μια καλή πρακτική είναι να το διαχειριστούμε όπως τις πετρελαιοκηλίδες, με πλωτά φράγματα που το περιορίζουν στις περιοχές που έχει παρουσία. Πρέπει να μην πάει στον πυθμένα γιατί τότε θα έχουμε θανάτους από ανοξία (έλλειψη οξυγόνου) όλων των θαλάσσιων οργανισμών. Θα είναι μια μεγάλη οικολογική καταστροφή».

Ίδια ρύπανση η βλέννα του Μαρμαρά με τη τοπική βλέννα στις εκβολές του Έβρου και του Στρυμόνα  

Αναφορικά με την προέλευση και τη σύσταση της βλέννας και σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε τοπικά τον Απρίλιο,  ο κ. Συλαίος διευκρίνισε: «Υπάρχει η  βλέννα του Μαρμαρά και η τοπική βλέννα που είχε εμφανιστεί στις εκβολές του Έβρου και του Στρυμόνα. Αυτή μετακινήθηκε και στην παραλία του Ίμερου. Αυτή είδαν και οι ψαράδες τον Απρίλιο. Πρόκειται για την ίδια ρύπανση. Ο μηχανισμός είναι ίδιος. Οφείλεται στις εκροές αζώτου από τα λιπάσματα, ξεπλύματα νιτρικών και μη επεξεργασμένα λύματα. Πρόκειται για ρύπανση».

Φόβοι για τις επιπτώσεις στον τουρισμό

Γίνεται αντιληπτό ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί εκτός από οικολογικά κοστίζει και στον τουρισμό σε μια περίοδο μάλιστα που γίνεται επανεκκίνηση μετά από την πανδημία.

Σύσκεψη στο υπουργείο

Συνεχείς συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς πραγματοποίησαν χθες το  πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, προκειμένου να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εκτεταμένης βλέννας που παρατηρήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…