Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μεγάλο «χτύπημα» στα ακτινίδια από το χαλάζι

Μεγάλο «χτύπημα» στα ακτινίδια από το χαλάζι

0

Επίσκεψη Τσιλιγγίρη με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές

 

Η βροχή… πρόλαβε κάποιες καλλιέργειες

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες των χωριών του κάμπου που οι καλλιέργειες τους χτυπήθηκαν από το χαλάζι της Παρασκευής. Στα χωριά, Θαλασσιά , ΆγιοςΑθανάσιος , Κοσμητή,  Διομήδεια και στο Μαγικό η χαλαζόπτωση ήταν τόσο σφοδρή που άφησε σημάδια καταστροφής στα ακτινίδια, και σε καλλιέργειες  ηλίανθου, καλαμποκιού και σε δενδρώδεις όπως καρυδιές .

Ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά στα ακτινίδια

Όπως ανέφερε ο  πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης που ενημερώθηκε για την κατάσταση ειδικά τα ακτινίδια υπέστησαν μεγάλη καταστροφή και ζητούμενο είναι πόσο θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ μιας και πρόκειται για μια πολυετή καλλιέργεια που έχει μεγάλο κόστος αλλά αφήνει και καλό εισόδημα στον παραγωγό. Ζημιές επίσης από τον αέρα προκλήθηκαν και σε ακτινίδια της περιοχής της Διομήδειας.

Επίσκεψη Τσιλιγγίρη με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές. Όπως αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση: «Διαπίστωσα ιδίοις όμμασι μαζί με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. Πανταζή Δημήτριο τις καταστροφές που προξένησαν τα χθεσινά ακραία καιρικά φαινόμενα σε δενδροκαλλιέργειες ( καρύδια , νεκταρίνια , ρόδια, ροδάκινα, ακτινίδια ) και σιτηρά. Η άμεση καταγραφή των ζημιών και η ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών είναι πλέον το ζητούμενο». Ο κ. Τσιλιγγίρης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Χατζηελευθεριάδη Κώστα, είχε συζήτηση με τον αγρότες που επλήγησαν η οποία επικεντρώθηκε στην καταγραφή-εκτίμηση των ζημιών καθώς και σε γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Η βροχή… πρόλαβε κάποιες καλλιέργειες

Μπορεί το χαλάζι να  ήταν καταστροφικό αλλά η βροχή που επίσης έπεσε το Σαββατοκύριακο ήταν ιδιαίτερα ευεργετική. Υπενθυμίζουμε όπως είχαμε καταγράψει σε ρεπορτάζ μας ότι οι αγρότες ζητούσαν πως και πως μια βροχή μέσα στον Μάιο για να σωθούν οι καλλιέργειες σιτηρών γιατί διαφορετικά η παραγωγή θα ήταν πολύ μειωμένη. Αυτή η βροχή αν και ήρθε στα τέλη Μαΐου,  όπως επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης κάποια τα πρόλαβε αλλά κάποια όχι: «Κάποιες καλλιέργειες με σιτηρά που είναι όψιμες τις πρόλαβε και θα τις βοηθήσει αλλά κάποιες άλλες πρώιμες όχι. Στο τέλος θα δούμε.  Άλλωστε μέσα Ιουνίου αρχίζει το αλώνισμα στα κριθάρια και  στα τέλη το αλώνισμα για τα σιτάρια. Εκεί θα φανεί».

Μαριάννα Ξανθοπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…