Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δεν απειλεί άμεσα τις θάλασσές μας η θαλάσσια βλέννα του Μαρμαρά

Δεν απειλεί άμεσα τις θάλασσές μας η θαλάσσια βλέννα του Μαρμαρά

0

Υποστηρίζει ο κ. Γιώργος  Συλαίος, Καθηγητής Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ: «Είναι μεγάλη η απόσταση και οι δικές μας θάλασσες είναι ανοιχτές,  θα διαλυθεί έως ότου φτάσει»

 

 

Μ. Κουτράκης, Διευθυντής Ερευνών ΙΝΑΛΕ : «Υπερσυγκέντρωση νιτρικών και φωσφορικών  από αγροτικές δραστηριότητες»

 

Ανησυχία προκαλεί και στην περιοχή μας το φαινόμενο με τη «θαλάσσια βλέννα» που απειλεί την θάλασσα του Μαρμαρά. Αυτό το πυκνό, γλοιώδες στρώμα της οργανικής ύλης, γνωστής ως θαλάσσια βλέννα, έχει εξαπλωθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης, συνιστώντας απειλή για τη θαλάσσια ζωή και για την αλιευτική βιομηχανία. Η ανησυχία εκτός από θέμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης έγκειται και στο ενδεχόμενο αυτή η θαλάσσια βλέννα να μεταφερθεί από την θάλασσα του Μαρμαρά και στο Θρακικό Πέλαγος και στις ακτές μας με ότι συνεπάγεται αυτό για την αλιεία και τον τουρισμό της περιοχής μας.

koutrakisΜ. Κουτράκης, Διευθυντής Ερευνών ΙΝΑΛΕ : «Υπερσυγκέντρωση νιτρικών και φωσφορικών  από αγροτικές δραστηριότητες»

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογο φαινόμενο με φυτοπλαγκτόν είχε κατακλύσει πριν 3 μήνες και τις δικές μας παραλίες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην αλιευτική δραστηριότητα.

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΝΑΛΕ κ. Μάνος Κουτράκης το φαινόμενο είναι το ίδιο και συνδέεται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες . «Πρόκειται για υπερσυγκέντρωση νιτρικών και φωσφορικών  από αγροτικές δραστηριότητες (λιπάσματα κ.λ.π.) που καταλήγουν στην θάλασσα». Όπως σημείωσε ο κ. Κουτράκης αυτό στην αρχή είναι πράσινο που κολλά στα δίκτυα των ψαράδων και μετά καθώς πεθαίνει και γίνεται καφέ και εμφανίζεται αυτή η βλέννα που παρατηρείται τώρα στην θάλασσα του Μαρμαρά: «Στο περιβάλλον ή προλαμβάνεις ή περιμένεις να κάνει τον κύκλο του», επισημαίνει ο κ. Κουτράκης.

Γ. Συλαίος, Καθηγητής ΔΠΘ: «Δεν κινδυνεύουν οι θάλασσές μας από την θαλάσσια βλέννα του Μαρμαρά»

Μιλώντας στο «Ε» ο Καθηγητής του ΔΠΘ στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Συλαίος συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος “ODYSSEA”,  ανέφερε ότι η ομάδα του παρακολουθεί δορυφορικά το φαινόμενο στη θάλασσα του Μαρμαρά ωστόσο ήταν καθησυχαστικός αναφορικά με το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στις δικές μας θάλασσες: «Η θάλασσα του Μαρμαρά είναι μια κλειστή θάλασσα και έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες θρεπτικών αλάτων, ξεπλύματα νιτρικών και μη επεξεργασμένα λύματα. Αυτά δημιούργησαν αυτή την βλέννα που είναι πολφός από πολυσακχαρίτες και  προκαλεί σοκ στο οικοσύστημα με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην θαλάσσια ζωή, γιατί δεν αφήνει να περάσει το φως και προκαλεί ανοξία στους θαλάσσιους οργανισμούς του πυθμένα. Επίσης σταματά κάθε αλιευτική δραστηριότητα. Ωστόσο δεν νομίζω ότι κινδυνεύουν οι δικές μας θάλασσες. Είναι μεγάλη η απόσταση και οι δικές μας θάλασσες είναι ανοιχτές,  θα διαλυθεί έως ότου φτάσει. Εκτός του ότι έχουν ξεκινήσει να το περισυλλέγουν χρησιμοποιώντας πλωτά φράγματα και φορτηγίδες».

Ξεκίνησαν τον καθαρισμό οι Τούρκοι

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα προστατεύσουμε τον Μαρμαρά μας εντός του πλαισίου ενός σχεδίου διαχείρισης καταστροφών» είπε ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ μιλώντας από ένα πλοίο θαλάσσιων ερευνών, το οποίο συλλέγει δείγματα της γλοιώδους ουσίας. Σύμφωνα με επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση έχουν συμβάλει στην ταχεία εξάπλωση της οργανικής ύλης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…