Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αίτημα για ένταξη της «επέλασης» του φυτοπλαγκτού του Θρακικού Πελάγους στον όρο ‘θεομηνίες’

Αίτημα για ένταξη της «επέλασης» του φυτοπλαγκτού του Θρακικού Πελάγους στον όρο ‘θεομηνίες’

0

Επερώτηση στον ΥΠΑΑΤ από τον βουλευτή Καβάλας Γ. Πασχαλίδη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της περιοχής

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης προχώρησε χθες ,Τετάρτη,23 Ιουνίου στην κατάθεση ερώτησης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Τροποποίηση του άρθρου 3 παρ.α του Ν.4797/2021 – Διεύρυνση του ορισμού «θεομηνίες» με σκοπό να συμπεριληφθεί και το φυσικό φαινόμενο του φυτοπλαγκτού».

Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής ανέφερε στην ερώτησή του πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η αλιεία του Βορείου Αιγαίου πλήττεται από την έντονη παρουσία του φυτοπλαγκτού, το οποίο δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους αλιείς και κατ’ επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα όλων των τομέων που σχετίζονται με την αλιεία.

Ειδικότερα ,ο κ. Πασχαλίδης τόνισε: « η ευρεία εξάπλωσή του τους τελευταίους μήνες καθιστά απαγορευτική την αλιεία, καθώς συνέπεια της εμφάνισής του είναι η παραγωγή μιας κολλώδους ουσίας, που μοιάζει με λάσπη (χρώματος καφέ σκούρου), η οποία αχρηστεύει κάθε εργαλείο αλιείας (δίχτυα, παραγάδια κ.α), λόγω του τεράστιου βάρους της ανασυρόμενης ποσότητας της συγκεκριμένης ουσίας.

Μάλιστα, οι τελευταίες αναλύσεις, τις οποίες κατέθεσε ο Βουλευτής με τη βοήθεια εμπεριστατωμένης μελέτης, έδειξαν ότι οι τιμές του έχουν πολλαπλασιαστεί, με συνέπεια να αποκλειστούν πλέον όλες οι ζώνες ψαρέματος, καθιστώντας ανενεργούς τους αλιείς της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ανατολικής και Μακεδονίας και Θράκης, σε μια εποχή που το επάγγελμα του αλιέα πλήττεται πολλαπλά εν μέσω και της πανδημίας».

Ο Βουλευτής κάλεσε τον Υπουργό να δρομολογηθεί σχετική τροποποίηση του άρθρου 3 παρ.α του Ν.4797/2021 έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στον όρο «θεομηνίες» και η εμφάνιση του «φυτοπλαγκτού», με δεδομένο ότι το φυτοπλαγκτόν πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που εκφεύγει του ανθρώπινου ελέγχου και της ανθρώπινης παρέμβασης, αλλά δημιουργεί σοβαρές και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας εφαρμογής ΑΑΔΕ για τη συμβολαιακή γεωργία

Αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου   Σε παραγωγική λειτουργία θα τεθεί – τη…