Μετέ, «ΤΕΞ» και μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο οι σταθμοί της επίσκεψης του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών στην πόλη
Προκλήσεις με συνεχείς αναφορές σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη- «Η Μουσουλμανική Μειονότητα ευημερεί» σχολίασαν διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ
Σαφή κατέστησε φεύγοντας από την Ξάνθη, το σκοπό της ιδιωτικής του επίσκεψης στη Θράκη ο Νο 2 της τουρκικής διπλωματίας, υφυπουργός Εξωτερικών της γείτονος Γιαβούζ Σελήμ Κιράν, ο οποίος επέλεξε το σύνολο επαφών και συναντήσεων να προσανατολίζονται στις γνωστές διεκδικήσεις για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, στον απόηχο βέβαια, της πρόσφατης επεισοδιακής διένεξης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Προκλητικές δηλώσεις σε Θεσσαλονίκη-Κομοτηνή
Αφήνοντας την Τετάρτη τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κιράν με δηλώσεις για «πιέσεις» και «περιορισμούς στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας των ανθρώπων μας» και αίτημα για τη δημιουργία τζαμιού στη συμπρωτεύουσα, στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το Τουρκικό προξενείο, όπου συνάντησε τον πρόξενο στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου μαζί με τους ψευδομουφτήδες Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ και Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ. Σε δήλωσή του μπροστά στο προξενείο ανέφερε πως «είμαστε στην Κομοτηνή, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, μετά την (επίσκεψη στη) Θεσσαλονίκη». Το ίδιο απόγευμα παρακάθισε σε Ιφτάρ (δείπνο) στο πλαίσιο του Ραμαζανιού.
Ήπιοι τόνοι-σαφής σκοπιμότητα στην επίσκεψη στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης μαζί με τον Τούρκο πρέσβη της Αθήνας Μπουράκ Οζουγκεργκίν και αποστολή διπλωματών από την Τουρκία, και ακολούθησε τα «κλασικά» πλέον βήματα των επισκέψεων Τούρκων αξιωματούχων στην πόλη. Πρώτα κατευθύνθηκε στην έδρα της ψευδομουφτείας και στη συνέχεια βρέθηκε στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος Οζάν Αχμέτογλου. Εκεί, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων συνομίλησε με παράγοντες της μειονότητας. Τέλος, κατευθύνθηκε στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Ξάνθης, όπου τον υποδέχθηκαν μέλη της σχολικής κοινότητας. Κατά την προσφώνησή του στην αυλή του σχολείου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αποφεύγοντας τις προκλήσεις, τόνισε ότι τα θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης είναι προτεραιότητα και συζητήθηκαν τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα. Όπως είπε μάλιστα, με καλή θέληση (τα θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης) είναι από αυτά που μπορούν να λυθούν και στα οποία δίδεται μεγάλη σημασία. Από την πλευρά της σχολικής εφορείας μεταφέρθηκε στον Τούρκο αξιωματούχο το αίτημα για μετεγκατάσταση του σχολείου, καθώς ο χώρος δεν επαρκεί για τους μαθητές, οι οποίοι καλούνται να φοιτήσουν σε δύο βάρδιες. Επισημάνθηκε βέβαια, ότι αρμοδίως έχουν γίνει τα αιτήματα προς την ελληνική Πολιτεία. Ο κ. Κιράν αναχώρησε στη συνέχεια για το Διδυμότειχο, προκειμένου να ξεναγηθεί στο τέμενος του Βαγιαζήτ, που τελεί σε φάση επισκευής των ζημιών που προκλήθηκαν παλαιότερα από πυρκαγιά και στη συνέχεια αναμενόταν η αναχώρησή του οδικώς.
Διακριτική, αλλά συνεχής ήταν η παρουσία της αστυνομίας καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Κιράν στην περιοχή.
Με νέα αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης σχολίασαν τις δηλώσεις Κιράν οι διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ
Να σημειώσουμε ότι, αποφεύγοντας να δώσουν μεγάλη έκταση στην (ιδιωτική) επίσκεψη και τις δηλώσεις του κ. Κιράν στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη, μέσω διπλωματικών πηγών το ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι: «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής» και ανέφερε «στο πλαίσιο αυτό (η Ελλάδα) εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη». Επίσης, πληροφορεί πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και συμπληρώνει πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διεμήνυσαν πως «οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».