Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από τις τοπικές αρχές
Μ. Τσέπελης: «Η αντίσταση του έθνους μας υπήρξε εθνική, καθολική και ανυπέρβλητη»
Με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης τιμήθηκε η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης στην Ξάνθη, την Κυριακή 9 Μαΐου τηρούμενων των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.
Μ. Τσέπελης: Τιμούμε τους υπερασπιστές της Ελευθερίας
Σε δήλωσή του ανήμερα της επετείου ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης σημείωσε: «η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού.
Οφείλουμε την έμπρακτη απόδοση της τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα του ελληνικού λαού, από τα εχθρικά στρατεύματα κατοχής της περιόδου 1940-1944. Τους υπερασπιστές της Ελευθερίας.
Η αντίσταση του έθνους μας υπήρξε εθνική, καθολική και ανυπέρβλητη. Οι πρόγονοί μας έγραψαν χρυσές σελίδες ηρωισμού στη συνοριογραμμή της Αλβανίας, δημιουργώντας το Έπος του 40, λέγοντας ένα δεύτερο ΟΧΙ στη γραμμή των Οχυρών, κατά την επίθεση των Γερμανών, υπογραμμίζοντας με τον πλέον αδρό τρόπο ότι η έννοια της λέξης «αμαχητί», δεν αποτελεί κομμάτι της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αντίσταση του λαού μας ξεκίνησε σχεδόν αμέσως, μετά την πτώση και τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941. Πρώτα, με αυθόρμητες ενέργειες πολιτών ή μικρών ομάδων και στη συνέχεια και σταδιακά με την οργανωμένη μορφή και την ίδρυση αντιστασιακών οργανώσεων. Ένας ένοπλος αγώνας, που εκτυλίχθηκε στην ύπαιθρο και κατάφερε, μέχρι τα μέσα του 1943 να προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στους κατακτητές, τα οποία «πληρώθηκαν» με πολύ ελληνικό αίμα από τις δυνάμεις κατοχής, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τμημάτων της ορεινής και ημιορεινής ενδοχώρας.
Η 9η Μαΐου είναι μέρα υπερηφάνειας, αλλά και περισυλλογής.
Υπερηφάνειας, γιατί οι Έλληνες όταν είναι ομόψυχοι, ενωμένοι και προσηλωμένοι σε έναν κοινό στόχο, μπορούν να προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο με τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν.
Περισυλλογής, γιατί οι Έλληνες έχουν ζήσει στο πετσί τους τα αποτελέσματα της διαίρεσης και της διχόνοιας και έχουμε χρέος, απέναντι σε μας, τους προγόνους μας, αλλά και τις γενιές που έρχονται να μην ξεχάσουμε ποτέ το βαθύ σημάδι του αλληλοσπαραγμού, που έπεσε βαριά, πάνω τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά.
Ας είναι αυτή η λαμπρή περίοδος του λαού μας, ο φάρος που θα μας οδηγεί πάντα».