Εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας – Στην περιφέρειά μας τρία συνολικά Πειραματικά εκ των οποίων τα δύο στην Ξάνθη και ένα στον Έβρο
Ανάρπαστα τα πειραματικά αλλού – Αντιδράσεις στην Ξάνθη. Οι γονείς του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας: «Το σχολείο μας αμαχητί δεν το παραδίδουμε»
Ε. Στυλιανίδου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Ξάνθης: «Επιδιώκω το καλύτερο για τα παιδιά μας»
Είναι πλέον ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Δύο σχολεία της Ξάνθης θα λειτουργήσουν ως Πειραματικά από το νέο σχολικό έτος. Πρόκειται για το 17ο Δημοτικό Σχολείο στην Καλλιθέα και το 13ο Νηπιαγωγείο στην Εκτενεπόλ.
Συνολικά στην περιφέρειά μας είναι τρία από τα οποία τα δύο Πειραματικά στην Ξάνθη και ένα Πρότυπο στον Έβρο, το 6ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης.
2 από τα 3 Πειραματικά στην ΑΜΘ στην Ξάνθη
Υπογράφηκε από την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή η απόφαση με την οποία προστίθενται 50 νέα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά ή ως Πρότυπα (41 και 9 αντίστοιχα), στα 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά που ήδη λειτουργούν. Ο συνολικός αριθμός των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων είναι πλέον 112. Ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ) στην Ελλάδα διευρύνεται, καθώς σχεδόν διπλασιάζεται ο αριθμός τους. Από την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 θα λειτουργήσουν συνολικά 50 νέα Πρότυπα (Π.Σ.) και Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙΣ), τα οποία θα προστεθούν στα 62 ΠΠΣ σήμερα.
Ανάρπαστα τα πειραματικά αλλού – Αντιδράσεις στην Ξάνθη
Οι θέσεις τους αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες, καθώς σε πολλές περιοχές γονείς οι οποίοι έχουν ενημερωθεί ότι θα λειτουργήσει ως Πρότυπο ή Πειραματικό κάποιο σχολείο στην περιοχή τους, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στοιχείο που καταδεικνύει την αξία της λειτουργίας των ΠΠΣ τα οποία επαναθεσμοθετήθηκαν το 2011, και αποτέλεσαν εγχείρημα για υψηλού επιπέδου διδασκαλία και αριστεία στα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα. Ωστόσο, το 2015 η προσπάθεια ακυρώθηκε. Ωστόσο στην Ξάνθη υπήρξαν αντιδράσεις από γονείς του 17ου Σχολείου ενώ αρνητικός ήταν και ο τοπικός Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης.
Έτσι λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν οι γονείς των μαθητών του 17ου Δημοτικού Σχολείου που αντιδρούν στη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό.
Συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα εκ νέου έξω από το σχολείο εκφράζοντας την αντίθεσή τους.
Οι γονείς του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας: «Το σχολείο μας αμαχητί δεν το παραδίδουμε»
Σε χθεσινή τους ανακοίνωση που υπογράφουν ως «γονείς του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας» χωρίς να αναφέρουν τη λέξη «σύλλογος» δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις αντιδράσεις: « Οι γονείς του 17ου Δημοτικού Ξάνθης σύσσωμοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας εναντίον στη μετατροπή του σχολείου μας σε πειραματικό. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται ασχέτως της σημερινής επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας. Όσοι διατυμπανίζουν νίκη την πρόταση της Σταυρούπολης να γίνει εκεί το Πειραματικό κατόπιν εορτής, σαφώς αδίκως το κάνουν. Μιας και η πρόταση αυτή έμεινε στα χαρτιά για δικούς σας λόγους. Τέλος με την κοροϊδία. Οι 125 μαθητές του 17ου Δημοτικού Καλλιθέας θέλουν πλέον αλήθειες. Μας κοροϊδεύετε από την πρώτη στιγμή. Όλοι οι αρμόδιοι. Μόνο για το 17ο Δημοτικό «σκίζατε τα ιμάτιά σας». Σαν τον Ιούδα για 30 αργύρια… Ούτε τα εξώδικα μας πτοούν, ούτε οι προσωπικές επιθέσεις, ούτε ότι βγήκε απόφαση, ούτε αν μας αποκαλείτε “μερίδα γονέων”. Ξέρετε πολύ καλά ότι είμαστε πλειοψηφία. Είμαστε γονείς που υπερασπιζόμαστε το σχολείο των παιδιών μας. Ποιός ορίζει ότι γονέας που δεν είναι γραμμένος στην Ένωση Γονέων Ξάνθης και δεν έχει σύλλογο γονέων το σχολείο του παιδιού του, παύει αυτόματα να θεωρείται γονέας; Θα επιστρατεύσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να δικαιωθούμε. Το σχολείο μας αμαχητί δεν το παραδίδουμε. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς όλους σας για την πολύτιμη βοήθειά σας».
Ε. Στυλιανίδου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Ξάνθης: «Επιδιώκω το καλύτερο για τα παιδιά μας»
Την χαρά και την ικανοποίησή της εξέφρασε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Ξάνθης κα Εύη Στυλιανίδου: “Εύχομαι το καλύτερο για την εκπαίδευση της Ξάνθης και επιδιώκω το καλύτερο για τα παιδιά μας. Ξεκινάμε άμεσα τις προετοιμασίες και τις διαδικασίες για τις εγγραφές και το προσωπικό καθώς τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως Πειραματικά από το νέο σχολικό έτος”, ήταν οι δηλώσεις της στο «Ε» λίγο μετά την γνωστοποίηση της απόφασης. Μια απόφαση η οποία αποτελεί θετική έκβαση της δικής της προσπάθειας ως προς την σωστή τεκμηρίωση της πρότασης που κατέθεσε στο υπουργείο.
Ποια είναι τα κριτήρια – Κλήρωση και εξετάσεις
Όπως ανακοινώθηκε η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.
Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης των αιτήσεων των συλλόγων διδασκόντων σχολείων για να μετατραπούν σε Π.Σ. ή ΠΕΙΣ ήταν: α) τα προσόντα και η επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού, β) η εμπειρία του σχολείου στο πεδίο της πρακτικής άσκησης φοιτητών, γ) η διοργάνωση δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών, δ) η λειτουργία μαθητικών ομίλων, ε) η υλοποίηση καινοτόμων σχολικών δραστηριοτήτων όπως περιβαλλοντικά, πολιτιστικά προγράμματα και προγράμματα αγωγής υγείας, στ) οι ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις και οι εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης του σχολείου.
Η εισαγωγή στα Πειραματικά γίνεται με κλήρωση, ενώ στα Πρότυπα με εξετάσεις στην Α΄ Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου. Ήδη, αναμένεται άμεσα η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την υποβολή των αιτήσεων των γονέων.
Μαριάννα Ξανθοπούλου