Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαζική εγρήγορση για να λυθεί το θέμα της Νυμφαίας

Μαζική εγρήγορση για να λυθεί το θέμα της Νυμφαίας

0

Σε έλλειψη υποδομών στο συνοριακό σημείο ελέγχου αποδίδεται το προσωρινό, για την ώρα κλείσιμο. Isobox προσφέρουν τα επιμελητήρια της Ροδόπης

Κατηγορίες για ολιγωρία από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας. Δήλωση με αγανάκτηση από τον Μιχάλη Αμοιρίδη

 

Το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού διέλευσης της Νυμφαίας για δέκα τουλάχιστον μέρες, έφερε πανδαιμόνιο και έντονη διαμαρτυρία από την πλευρά των επαγγελματιών του τουρισμού, ενώ ανέδειξε την ολιγωρία στην προετοιμασία των υποδομών για το άνοιγμα του σταθμού.

Βουλευτές της Περιφέρειας συντονίστηκαν προκειμένου να δοθεί κυβερνητική λύση, όπως μετέφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος σε δήλωσή του, ενημέρωσε ότι μετέβη στη Νυμφαία με τον στρατηγό της Αστυνομίας ΑΜΘ Π. Συριτούδη και τον Διευθυντή Α.Τ. Ροδόπης Μ. Σεβδυνίδη. Εκεί, όπως ενημέρωσε: «επεσήμαναν το κατάλληλο σημείο για την διεξαγωγή των ελέγχων. Κατέγραψαν τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και απέστειλαν τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο τις σχετικές εισηγήσεις» και πληροφόρησε ότι «τις επόμενες μέρες θα ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο οι σχετικές πρωτοβουλίες και οι ανάλογες αποφάσεις».

 

Isobox από τα επιμελητήρια της Ροδόπης

Για τη δωρεά του isobox από την πλευρά των επιμελητηρίων της Ροδόπης προκειμένου να υπάρξει υποδομή για το άνοιγμα της Νυμφαίας τη φετινή τουριστική περίοδο ενημέρωσε με δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης, που σημείωσε: «από το καλοκαίρι του 2020, όποτε και έκλεισε ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας λόγω covid-19, το πρόβλημα ήταν ξεκάθαρο. Η έλλειψη υποδομών δεν έδινε την δυνατότητα εγκατάστασης κλιμακίων του ΕΟΔΥ και άλλων υπηρεσιών για την διασφάλιση των υγειονομικών ελέγχων στους διερχόμενους.

Ως Επιμελητήριο τονίσαμε πολλές φορές την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, ώστε να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση. Και ενώ φορείς και πολίτες της περιφέρειας ΑΜΘ αντιλήφθηκαν την τεράστια συμβολή του συγκεκριμένου μεθοριακού σταθμού στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, καμία πρωτοβουλία δεν υλοποιήθηκε για τον εκσυγχρονισμό του αλλά και την προετοιμασία για την τουριστική περίοδο του 2021.

Την Παρασκευή αιφνιδίως και αδικαιολογήτως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το κλείσιμο του σταθμού με την δικαιολογία της έλλειψης υποδομών.

Η απόφαση του Υπουργείου να παραμείνει κλειστός  ο Μεθοριακός Σταθμός της Νυμφαίας θα επηρεάσει δραματικά  την τουριστική κίνηση στη Ροδόπη και την Περιφέρεια μας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα  στις τουριστικές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.

Αμέσως επικοινώνησα με τον Βουλευτή Ροδόπης κ. Στυλιανίδη Ευριπίδη, που είχε τον συντονισμό και την επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, προτείνοντας να αξιοποιηθεί το isobox, που τα Επιμελητήρια της Ροδόπης είχαμε χρηματοδοτήσει και δωρίσει για την καταπολέμηση του παραεμπορίου, ως σημείο εγκατάστασης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Από την αυτοψία του χώρου που ακολούθησε, αποφασίστηκε ότι το συγκεκριμένο σημείο μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ελέγχου, αρκεί να ολοκληρωθούν εργασίες που είχαν αναλάβει οι αρμόδιοι φορείς από το καλοκαίρι του 2020.

Σήμερα το πρωί, το γραφείο του Πρωθυπουργού αλλά και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, εξέφρασαν την ξεκάθαρη βούληση τους  στον Βουλευτή Ροδόπης κ. Στυλιανίδη Ευριπίδη, να ανοίξει η Νυμφαία για την διέλευση τουριστών, εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες στο isobox, για να αποτελέσει τη βάση για τους ελέγχους.

Επειδή στην κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο επιβάλλεται η λειτουργία της πύλης εισόδου για διέλευση τουριστών, τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, άμεσα να προχωρήσουν στις απαιτούμενες εργασίες, ώστε σε λίγες μέρες να γίνει άρση της απόφασης.»

 

Ευθύνες και «κατηγορώ» στη διοίκηση της Περιφέρειας

Τις ευθύνες για την παλινωδία της Νυμφαίας αναζητά η Περιφερειακή Σύνθεση εκφράζοντας αισιοδοξία ότι χάρη στις ενέργειες των βουλευτών το θέμα θα λυθεί σύντομα.

Από την πλευρά του σε ανακοίνωση με ένταση και οξυμένη διαμαρτυρία ο Μιχάλης Αμοιρίδης σημειώνει: «Είναι αργά για δάκρυα … γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα! Τα λέγαμε αλλά εισπράτταμε  ειρωνεία και απαξίωση. Οι ευθύνες βαρύνουν τους αρμόδιους της περιφερειακής διοίκησης. Για άλλη μία φορά η περιφέρεια τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.  Δυσφήμιση σε Βουλγαρία – Ρουμανία, στο διαδίκτυο γίνεται χαμός και τη ζημιά την πληρώνουν οι επαγγελματίες της περιοχής.

Άνοιξε ο τουρισμός και εξαιτίας της αδράνειας της περιφέρειας κλείσανε την Νυμφαία! Η δυσφήμιση και η ζημιά είναι τεράστια. Δυστυχώς η κατάσταση ήταν γνωστή, τα απαιτούμενα πρωτόκολλά επίσης και παρά τις προειδοποιήσεις μας, καμία ενέργεια ουσίας δεν έγινε εδώ και ένα χρόνο από την Περιφέρεια για το ζήτημα. Οι επαγγελματίες της ΠΑΜΘ για άλλη μια φορά θα πληρώσουν την ανικανότητα και την αδιαφορία της περιφερειακής διοίκησης. Στα θέματα τουρισμού το έχω ξαναπεί, βιώνουμε την χειρότερη διαχείριση από την Περιφέρεια ΑΜΘ εδώ και δεκαετίες.

Για να είμαστε συγκεκριμένοι, η Περιφερειακή Σύνθεση από το καλοκαίρι του 2020 και κατά επανάληψη και με επίγνωση των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού  ζήτησε να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανοίξουν για τους τουρίστες τουλάχιστον η Νυμφαία και το Ορμένιο.

Τι γνωρίζαμε όλοι: Το Ορμένιο και η Εξοχή έχουν κτιριακές υποδομές ώστε να υποστηρίξουν τα αναγκαία μέτρα. Η Νυμφαία στερείται οποιασδήποτε κτιριακής υποδομής. Γνωρίζαμε λοιπόν όλοι εδώ ότι προκειμένου να λειτουργήσει έπρεπε να γίνουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε σχετικές ερωτήσεις μας από το 2020 ακόμη, η περιφέρεια είχε δεσμευτεί ότι θα ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως τίποτα δεν έκανε. Από τις αρχές του 2021, με επερωτήσεις μας επισημάναμε την ολιγωρία αυτή, αλλά εισπράξαμε ειρωνεία και απαξιωτικές δηλώσεις κυρίως από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη τουρισμού αλλά και τον χωρικό της Ροδόπης.

Στη δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία επιτράπηκε η είσοδος τουριστών από τη Νυμφαία, τα γνωστά προβλήματα που είχαμε επισημάνει και όλοι ξέρανε, έγιναν και επισήμως αντιληπτά, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι όπως ήταν φυσιολογικό και με υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων εναντίον του κορωνοϊού, να μην επιτρέψουν την περαιτέρω λειτουργία του μέχρι να δοθεί λύση σε αυτά.

Συνεπώς δεν φταίει κανείς σε Αθήνα, δεν ήταν λάθος αλλά με βάση το απαιτούμενο πρωτόκολλο επιβεβλημένη ενέργεια το κλείσιμο της Νυμφαίας. Τα προβλήματα που υπήρχαν λόγω έλλειψης υποδομών και ήταν γνωστά στην περιφερειακή διοίκηση από μηνών, έπρεπε να είχαν λυθεί προ πολλού εφόσον όλοι θέλαμε να λειτουργήσει η Νυμφαία και ξέραμε τι χρειαζόταν για αυτό.

Παρά το ότι η περιφέρεια είχε υποσχεθεί να τα λύσει δεν το έκανε και τελικά τι εισπράξαμε; Ειρωνεία, αδιαφορία και τι αποδείχθηκε; Ότι είναι καλοί στα παχιά λόγια αλλά ανεπαρκέστατοι στις πράξεις ουσίας.

Τώρα και για ακόμη μία φορά η περιφέρεια τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, ή για να ακριβολογούμε δεν τρέχει καθόλου αλλά κρύβεται. Την επίλυση ανέλαβαν με κινητοποίηση τους, βουλευτές της περιοχής (Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μακάριος Λαζαρίδης), που επιχειρούν να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες ως προς τις υποδομές ώστε η Νυμφαία να καταστεί κατάλληλη. Πρέπει να τους ευχαριστήσουμε γιατί χάρις στις ενέργειες τους είναι πιθανό να λυθεί το πρόβλημα.

Δυστυχώς εάν υπήρχε ίχνος πολιτικής ευθύνης θα έπρεπε, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης να την είχε αναλάβει. Η ζημιά και η δυσφήμιση για τον τόπο είναι τεράστια. Μέσα στη τελευταία διετία, δεν είναι η πρώτη φορά που σε τουριστικά  ζητήματα δημιουργείται πρόβλημα από την αδιαφορία της περιφερειακής διοίκησης. Είναι όμως η σοβαρότερη περίπτωση! Την ημέρα που ανοίγει ο τουρισμός για την Ελλάδα, να κλείνει η Νυμφαία για τους τουρίστες, να ταλαιπωρούνται οι αλλοδαποί επισκέπτες, να γίνονται ακυρώσεις σε καταλύματα και εστιατόρια. Άραγε δεν ντρέπεται κανείς από την περιφερειακή διοίκηση για αυτή την κατάντια;

Όπως αντιλαμβάνεστε το να ανοίξει και η συνοριακή διάβαση από τον Άγιο Κωνσταντίνο στη Ξάνθη ή της Εξοχής στη Δράμα, για τουρίστες μάλλον είναι όνειρο απατηλό. Όχι γιατί δεν γίνεται, γίνεται αλλά ποιος να ασχοληθεί να το κάνει;

Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Τίποτα τυχαίο στη ζωή».

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…