Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φορολογικές δηλώσεις 2021: Επιστροφές φόρου για 1,5 εκατ. φορολογούμενους

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Επιστροφές φόρου για 1,5 εκατ. φορολογούμενους

0

Φόρος “μηδέν” για πάνω από 4 εκατομμύρια

Ισχυρό κίνητρο υπάρχει φέτος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους προκειμένου να σπεύσουν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου.

Και ενώ υπάρχει άφθονος χρόνος μπροστά μας, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ανακοινώσει ότι η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου, θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα θελήσουν να σπεύσουν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες προκειμένου να πάρουν… σειρά για την εκκαθάριση και την εκταμίευση της επιστροφής ή ακόμη και για την είσπραξη κοινωνικού επιδόματος.

Λόγω πανδημίας -η οποία με τη σειρά της έφερε μείωση κερδών για τους επαγγελματίες και μείωση ετήσιου εισοδήματος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας των αναστολών- σοβαρές πιθανότητες είτε να λάβουν επιστροφή φόρου, είτε να διεκδικήσουν για πρώτη φορά κάποιο κοινωνικό επίδομα, θα έχουν:

  1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους διενεργείται παρακράτηση φόρου 20% επί των ακαθάριστων αμοιβών τους. Ακόμη και αν τα έσοδά τους ξεπέρασαν τα 30.000 ευρώ μέσα στο 2020, ακόμη και αν εμφάνισαν ελάχιστες επαγγελματικές δαπάνες, το πιθανότερο είναι ότι το εκκαθαριστικό θα είναι πιστωτικό. Και αυτό διότι θα ενεργοποιηθεί η νέα φορολογική κλίμακα η οποία προβλέπει συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος, 22% για τα επόμενα 10.000 ευρώ και 28% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000 έως τα 30.000 ευρώ. Έτσι, αν κάποιος έχει ακαθάριστα έσοδα 25.000 ευρώ, έχει ήδη προπληρώσει φόρο 5.000 ευρώ ενώ η κλίμακα θα του βγάζει ότι χρωστάει 4350 ευρώ. Την διαφορά, θα την πάρει πίσω. Αν μάλιστα, έχει τιμολόγια επαγγελματικών δαπανών συνολικού ύψους 10.000 ευρώ, τότε η επιστροφή φόρου θα φτάσει στα 1900 ευρώ.
  2. Οι μισθωτοί με μοναδική πηγή εισοδήματος τον μισθό τους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020. Όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα της αναστολής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιστροφή φόρου αρκεί κάποιος να έχει μεικτό μισθό άνω των 1000 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1500 ευρώ ο οποίος εισέπραξε 9 από τους 14 μισθούς (και για τους υπόλοιπους μισθούς πήρε την αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία δεν φορολογείται) θα λάβει επιστροφή φόρου περίπου 945 ευρώ καθώς του έχουν γίνει παρακράτηση 1259 ευρώ ενώ του αναλογεί να πληρώσει μόλις 315 ευρώ.

Οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου, αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους ενώ πάνω από 5 εκατομμύρια θα παραλάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό. Ο αριθμός αυτών που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, θα μειωθεί αισθητά φέτος σε κάτω από τρία εκατομμύρια. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους για τις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος τόσο των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι κλπ) όσο και των νομικών προσώπων (τα οποία εκτός από τη μείωση κερδών θα έχουν φορολογικό όφελος και από τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

e-ΕΦΚΑ: Ποιοι μένουν ανασφάλιστοι από 1η Ιουνίου

Λήγει στις 31 Μαΐου η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας Λήγει στις 31 Μαΐου 2022 η…