Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έρχονται αλλαγές στην αναδοχή, μηνιαίο επίδομα έως 1200€,νέα ηλικιακά όρια

Έρχονται αλλαγές στην αναδοχή, μηνιαίο επίδομα έως 1200€,νέα ηλικιακά όρια

0

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου προανήγγειλε αλλαγές που αφορούν τη διαδικασία και τα κριτήρια αναδοχής

 Στην προσπάθεια να δοθούν νέες ευκαιρίες σε περισσότερες οικογένειες για την αναδοχή παιδιού, σε συνδυασμό με την προσπάθεια άμβλυνσης της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών, το  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκρινε αναγκαία την αναμόρφωση της διαδικασίας, με απώτερο στόχο «κάθε παιδί να βρει μία οικογένεια».

Όπως σημείωσε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, κάθε πολίτης μπορεί να γίνει ανάδοχος. «Είτε είναι μόνος του, είτε ένα έγγαμο ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το φύλλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ανάδοχος, να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού και αλλάζοντάς την να αλλάξει και τη δική του», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Επίσης, η υφυπουργός έδωσε και στοιχεία σχετικά με την αναδοχή στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα 1.569 παιδιά μεγαλώνουν σε 82 δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά, μόλις τα 74 προορίζονται για υιοθεσία (4,7%), έχει ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι δεν υπάρχει σχέση με τη βιολογική τους οικογένεια και έχουν τακτοποιηθεί αντιστοίχως οι νομικές τους εκκρεμότητες. Μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά αυτά είναι άνω των 6 ετών, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν επιλέγονται για αναδοχή. Από την άλλη, όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου η εικόνα των παιδιών για αναδοχή είναι εντελώς διαφορετική: 641 παιδιά, όλων των ηλικιών, πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις.

Μηνιαίο επίδομα αναδοχής

Επίσης, ανακοινώθηκε η καθιέρωση του μηνιαίου επιδόματος αναδοχής. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα οι ανάδοχοι γονείς θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Σημειώνεται ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους νέους αναδόχους, αλλά και τους σημερινούς οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια περίμεναν οριζόντια ενίσχυση από το κράτος. Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου. H σχετική πλατφόρμα (anynet.gr) που θα καταγράφει του ανάδοχους γονείς είναι προσβάσιμη από την Τετάρτη,26/5 στις 15:00.

Νέο ηλικιακό όριο για τους ανάδοχους γονείς

«Από 30 έως 60 ετών που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους. Λαμβάνοντας υπόψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένεια τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα αλλά και πιο σημαντικά πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών», τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου.

Υπογραμμίζεται ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα και σε γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες να γίνουν ανάδοχοι, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν.

Τέλος, ανακοινώθηκε και η δημιουργία του paidi.gov.gr, μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας αποκλειστικά για το παιδί στην οποία θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…