Δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται η Ξάνθη και η περιοχή της ορεινής ζώνης στο πρόγραμμα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, που θα βρεθεί στην Κομοτηνή την Κυριακή το πρωί
Στην Καβάλα με οικονομική ατζέντα συζητά σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης με τον τούρκο ομόλογό του Σ. Ονάλ
Μπορεί η Θράκη να αποτελεί προορισμό της ιδιωτικής επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο κανείς δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι θα είναι ο πρώτος σταθμός της παρουσίας του στη χώρα μας, μετά την επεισοδιακή on camera στοιχομυθία, η οποία προηγήθηκε στην Άγκυρα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, η οποία μάλιστα πραγματοποιείται ένα μόλις μήνα μετά την -επίσης ιδιωτική- επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στην περιοχή μας.
Από την τουρκική πλευρά, προφανώς και δεν υπήρξε ένδειξη κατανόησης στην παράκληση της ελληνικής πλευράς, τυχόν επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη να πραγματοποιηθεί μετά και όχι πριν από τις επίσημες επαφές του. Τελικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί της Κυριακής τη Θράκη, λίγο προτού αναχωρήσει για την Αθήνα και τις επίσημες επαφές με τον κ. Δένδια.
Τουρκικό Προξενείο, σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ και ο τάφος Σαδίκ στο πρόγραμμα Τσαβούσογλου
«Η επίσκεψη στη Θράκη είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική χώρα δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε. Σε ό,τι αφορά στη μειονότητα απολαμβάνει καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας» σημείωσε αναφορικά με την επίσκεψη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω των πληροφοριών που επικαλείται η ΕΡΤ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με διπλωμάτες και τους ψευτομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Αναμένεται να συνοδεύεται από ΜΜΕ και συνεργάτες και μετά το Προξενείο να πάει και στο μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής ενώ στη συνέχεια να επισκεφθεί και τον τάφο του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε “ήρωα” της μειονότητας.
Απ’ ότι φαίνεται στις προθέσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών δεν είναι επίσκεψη στην Ξάνθη και τα ορεινά χωριά του δήμου Μύκης και αυτή η επιλογή έχει νόημα, λαμβάνοντας υπόψη τον «θόρυβο» που προκάλεσε η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης πριν λίγες ημέρες.
Η ιδιωτική επίσκεψη θα ολοκληρωθεί το ίδιο απόγευμα όταν ο κ. Τσαβούσογλου θα μεταβεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Αθήνα για το επίσημο σκέλος των επαφών με τον Νίκο Δένδια και πιθανόν και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρωί της Δευτέρας, ο Μ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση Δένδια -Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν διευρυμένες συνομιλίες.
Οικονομική-εμπορική ελληνοτουρκική συζήτηση στην Καβάλα
Να σημειωθεί ότι σήμερα, Σάββατο 29 Μαΐου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο βασικός υπεύθυνος για τη θετική ατζέντα που περιλαμβάνει συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, θα συναντηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καβάλα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Οι επαφές αναμένεται να γίνουν στο ξενοδοχείο Lucy, όπου και διανυκτέρευσε ο κ. Ονάλ και ως εκ τούτου έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τις περιφερειακές εξελίξεις, τις διερευνητικές επαφές και τους μηχανισμούς μείωσης της έντασης μέσω των ΜΟΕ. Ωστόσο δεν αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις, καθώςς οι ανακοινώσεις και τα αποτελέσματα της συνάντησης θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα.
Και πάλι μέσο πίεσης η μειονότητα της Θράκης
Ως προς την επιλογή της επίσκεψης στη Θράκη είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά (για άλλη μια φορά) χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (που επιμένει να χαρακτηρίζει μόνο ως τουρκική).
Θυμίζουμε ότι εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ομέρ Τσελίκ, επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της Ελλάδας με αφορμή την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, δηλώνοντας: «Ο κύριος Μητσοτάκης σε μια βιντεοκλήση που έκανε με τους δασκάλους σε νηπιαγωγείο, χρησιμοποίησε τον όρο Πομακοχώρι για το τουρκικό χωριό Pasevik (σ.σ. Πάχνη). Και τα Τουρκόπουλα τα αποκάλεσε Ελληνόπουλα και αυτό είναι γεγονός που αντικατοπτρίζει τη μεροληπτική πολιτική της. Αυτή η πολιτική της Ελλάδας είναι επίθεση στα νόμιμα δικαιώματα της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας. Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας. Πρέπει να αλλάξει η συνεχόμενη ρατσιστική πολιτική».
Το κλίμα είχε ήδη δυναμιτίσει ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος μίλησε για «ρατσιστική και φασιστική πολιτική της Ελλάδας εναντίον της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη». Το προηγούμενο Σάββατο, το υπουργείο Eξωτερικών της Τουρκίας είχε δημοσιεύσει μήνυμα σχετικά με το ζήτημα αυτό και είχε καλέσει την Ελλάδα «να σταματήσει να αρνείται την τουρκική εθνική ταυτότητα των ομοεθνών της περιοχής».
Ο πολιτιστικός σύλλογος Πομάκων Ξάνθης απάντησε στις δηλώσεις Μπαχτσελί «για να μάθει ο Γκρίζος Λύκος ότι στη Θράκη υπάρχουν Πομάκοι και Πομακόπουλα». Μάλιστα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «παραμάγαζα» και «παράγκες» στη Δυτική Θράκη με εγκάθετους που επιδιώκουν τον εκτουρκισμό της μειονότητας. Με νεότερη ανακοίνωση και με αφορμή την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο σύλλογος αναφέρει ότι «τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας», και προσθέτει: «Ακούμε καιρό τώρα από τρίτες χώρες χωρίς να τους πέφτει λόγος να θέτουν ζητήματα “τουρκικής μειονότητας” η μειονότητα είναι μια και έχει καθοριστεί από την συνθήκη της Λοζάνης και είναι Μουσουλμανική καθώς απαρτίζεται από κοινότητες που έχουν μόνο ένα κοινό σημείο την θρησκεία! Για αυτό λοιπόν σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε -γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι».