Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Διακαώς αναμένεται η άδεια για τις από αέρος ακμαιοκτονίες

Διακαώς αναμένεται η άδεια για τις από αέρος ακμαιοκτονίες

0

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες εμφανίστηκαν νωρίς οι προνύμφες, λόγω των στάσιμων νερών από τις έντονες βροχοπτώσεις-Στα σημεία «έντασης» το νότιο τμήμα της Ξάνθης

 

Και φέτος θα τοποθετηθούν 40 περίπου, κλουβιά με πουλερικά-«δείκτες» στην ΑΜΘ-Συνεχίζονται οι επίγειοι ψεκασμοί

Διακαώς αναμένεται η άδεια εναέριας ακμαιοκτονίας από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το πρόβλημα των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μέχρι στιγμής πραγματοποιούνται οι δράσεις από αέρος προνυμφοκτονίας και επίγειας ακμαιοκτονίας με συνεργεία του αναδόχου, ωστόσο παρατηρείται μεγάλη ανθεκτικότητα στα κουνούπια Όπως μεταφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κώστας Βενετίδης, παρότι μέχρι και τα τέλη Μαρτίου οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές παρατηρήθηκε ύπαρξη προνυμφών ήδη από τις αρχές Απριλίου. Σε αυτό συντέλεσε αφενός η κλιματική αλλαγή που συντέλεσε στην απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας (από 10-12ο C σε 28-30ο C!) και αφετέρου τα πολλά σημεία με στάσιμα νερά που διαμορφώθηκαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων μηνών.

 

Κλουβιά με πουλερικά-«δείκτες» θα τοποθετηθούν και φέτος για να διαπιστώνονται οι οχλήσεις

«Είμαστε παρόντες συνεχώς, παρακολουθούμε και επεμβαίνουμε στα σημεία που εντοπίζεται πρόβλημα. Ασφαλώς κατανοούμε την όχληση στους πολίτες, αλλά η αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα» σημείωσε ο κ. Βενετίδης, κάνοντας λόγο για μία «άνιση μάχη». «Είναι πραγματικά ανίκητα (τα κουνούπια», προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας ότι η ανθεκτικότητα των κουνουπιών δεν επιβεβαιώνεται μόνο μέσω της παρατήρησης, αλλά και μέσα από τα επιστημονικά ευρήματα των ειδικών της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης με την οποία υπάρχει επιστημονική συνεργασία.

Και φέτος, θα τοποθετηθούν 40 περίπου κλουβιά με πουλερικά-«δείκτες» σε ευαίσθητες περιοχές όλη της ΑΜΘ, ώστε να παρακολουθείται επισταμένως η κατάσταση και οι νέες οχλήσεις. Παράλληλα, θα υπάρξει συντονισμός με τους δήμους, ώστε να απομακρύνονται στάσιμα νερά και να αποφεύγονται συνθήκες που ευνοούν τα κουνούπια. «Βέβαια, σημαντική είναι και η ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών, σε αυλές και χωράφια, ώστε να μην ενισχύονται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα», επεσήμανε ο κ. Βενετίδης, τονίζοντας ότι: «δίνουμε κάθε χρόνο μεγάλη βαρύτητα στο σχεδιασμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνουπιών πρωτίστως για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας από ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία».

 

Εντεινόμενο το πρόβλημα των κουνουπιών στο νότιο τμήμα της Ξάνθης

Ο αντιπεριφερειάρχης μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΑΜΘ είχαν την Τετάρτη σύσκεψη με τον ανάδοχο, ώστε να καθοριστεί το περαιτέρω πρόγραμμα των ψεκασμών. Αυτή τη στιγμή, αυξημένη όχληση εντοπίζεται στο νότιο τμήμα της Ξάνθης, στην περιοχή των Αβδήρων, που σταθερά αποτελεί μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές. Ήδη έχουν γίνει 3-4 ενέργειες προνυμφοκτονίας από αέρος, αλλά το πρόβλημα επιμένει. Ακόμη, βαρύτητα δίνεται στον Βόρειο Έβρο πάνω από το Διδυμότειχο, όπου από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (8-10ο C) η θερμοκρασία αυξήθηκε απότομα με αποτέλεσμα να εμφανιστούν με ένταση τα κουνούπια.

 

Το «στοίχημα» της έγκαιρης από αέρος ακμαιοκτονίας-Σε αναμονή της άδειας από το υπουργείο Υγείας

Το «στοίχημα» ωστόσο της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρειά μας θα κριθεί από την έναρξη των ψεκασμών ακμαιοκτονίας από αέρος. Η Περιφέρεια διεκδικεί διακαώς την άδεια από το Υπουργείο Υγείας, καθώς η περσινή καθυστέρηση είχε πολύ αρνητικές συνέπειες στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η άδεια που είχε ζητηθεί τον Φεβρουάριο δόθηκε τελικά 27/7 με αποτέλεσμα οι εναέριοι ψεκασμοί να ξεκινήσουν αρχές Αυγούστου και ενώ ήδη είχε επιδεινωθεί η κατάσταση. Φέτος και πάλι η άδεια ζητήθηκε εγκαίρως και οι εμπλεκόμενοι ευελπιστούν να υπάρξει μία πιο άμεση ανταπόκριση. «Μίλησα με τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκο, και του εξήγησα πόσο ζωτικό είναι για την περιοχή να επισπευστεί η διαδικασία», ανέφερε ο κ. Βενετίδης εξηγώντας ότι το καλύτερο σενάριο θα είναι να αρχίσουν οι αεροψεκασμοί από αρχές Ιουνίου.

 

Δεν έχει επιτευχθεί διασυνοριακή αντιμετώπιση των κουνουπιών

Η αντιμετώπιση των κουνουπιών πραγματοποιείται μέσω σύμβασης τριετούς διάρκειας με την ανάδοχο εταιρεία. Φέτος διανύουμε τον δεύτερο χρόνο υλοποίησης και στόχος της Περιφέρειας είναι να ξεκινήσει έγκαιρα η διαδικασία για νέο διαγωνισμό, ώστε να μην υπάρξει κενό διάστημα. Πρόθεση της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΑΜΘ είναι με την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου να καταγραφούν πιθανές δυσκολίες, βελτιώσεις ή αλλαγές ώστε να ξεκινήσει η διαμόρφωση του νέου διαγωνισμού.

Άλλωστε, είναι κοινός τόπος, ότι η αντιμετώπιση των κουνουπιών έχει πολλαπλές ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, κυρίως λόγω του υδάτινου περιβάλλοντος, της υγρασίας, αλλά και της διασυνοριακότητας. Μάλιστα, με την Τουρκία, υπήρξαν αρκετές προτάσεις για συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν έχει σταθεί δυνατός ο συντονισμός. Στην περιοχή της ανατολικής Θράκης, με μισό εκατομμύριο στρέμματα ορυζώνων, όπου το πρόβλημα είναι επίσης έντονο, χρησιμοποιούνται άλλα φάρμακα, χωρίς υποχρέωση έγκρισης από την ΕΕ και γίνονται ψεκασμοί μόνο σε αγροτικές περιοχές. Μία ακόμη ιδιαιτερότητα αποτελεί η απαγόρευση διενέργειας ψεκασμών στα 2-3 χλμ από τα σύνορα, γεγονός που αφήνει ακάλυπτα σημεία και άρα περιθώρια για επωάσεις.

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…