Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δεν ικανοποίησε τον Χ. Ζεϊμπέκ η απάντηση Μακρή για τα νέα πειραματικά σχολεία στην Ξάνθη

Δεν ικανοποίησε τον Χ. Ζεϊμπέκ η απάντηση Μακρή για τα νέα πειραματικά σχολεία στην Ξάνθη

0

Η υφυπουργός απάντησε προφορικά και ενημέρωσε για τις ενέργειες που προηγήθηκαν της απόφασης να γίνουν πρότυπα το 17ο δημοτικό και το 13 νηπιαγωγείο

 Για «μονομερή πράξη της διοίκησης» χωρίς διαβούλευση, αναφέρθηκε ο βουλευτής, σημειώνοντας πάντως ότι ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εξ ολοκλήρου αρνητικός στο θεσμό

Προφορικά απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ τη Δευτέρα η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σχετικά με την απόφαση δημιουργίας πειραματικών σχολείων στο 17ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης και το 13ο νηπιαγωγείο.

Στην πρωτολογία του ο βουλευτής επισημαίνοντας όσα κατέγραψε και στην ερώτησή του αναφέρθηκε σε «μονομερή πράξη επιβολής της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Ξάνθης» που ελήφθη χωρίς διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την κοινωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τα πειραματικά σχολεία «στο μέτρο που εξυπηρετούν τον σκοπό τους, δηλαδή την εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και την στενή τους διασύνδεση με τα πανεπιστήμια». «Όμως», όπως συμπλήρωσε, «το νόημα των πειραματικών δεν είναι να αποστερήσουν από τους μαθητές τα σχολεία της γειτονιάς τους, που είναι ο πυλώνας της κάθε τοπικής κοινότητας. Υπό αυτήν την έννοια, αδικείται ο ίδιος ο θεσμός των πειραματικών σχολείων». Στην δευτερολογία του, βεβαίως, τόνισε την λήψη της απόφασης για μετατροπή παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των γονέων, των διδασκόντων και του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης.

Από την πλευρά της η υφυπουργός μετέφερε τις ενέργειες που προηγήθηκαν της λήψης απόφασης από την αρμόδια Διοικούσα Επιτροπή πρότυπων και πειραματικών σχολείων, επισημαίνοντας τις ενέργειες της Διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας και σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη από το σύλλογο διδασκόντων (χωρίς να είναι υποχρεωτική συναίνεσή τους, όπως τόνισε), ελήφθη υπόψη το αίτημα για μη δημιουργία του πειραματικού στο σχολείο της Καλλιθέας από τους κατοίκους που, όπως διαπιστώθηκε το 40% δεν ήταν γονείς παιδιών του σχολείου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με πέντε γονείς και δύο μέλη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της Ξάνθης, καθώς δεν υπάρχει σύλλογος γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο. Διευκρίνισε δε, ότι οι πέντε από τους δεκαεπτά μαθητές που εγγράφηκαν στην α’ τάξη θα φοιτήσουν στο σχολείο γιατί έχουν αδέρφια στις μεγαλύτερες τάξεις.

Η υφυπουργός υποστήριξε ότι βασικό κριτήριο για την επιλογή του συγκεκριμένου σχολείου είναι η δυνατότητα φοίτησης των μαθητών σε όμορο σχολείο και συγκεκριμένα στα 11ο και 8ο Δ.Σ. Ευμοίρου. Επιπλέον κριτήρια αποτέλεσαν η δυναμική αναβάθμιση του σχολείου, η διατήρηση της οργανικότητας του σχολείου και η λειτουργία του πειραματικού σε υποβαθμισμένη περιοχή.

Για το δε, 13ο νηπιαγωγείο, η ίδια αναφέρθηκε στο επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, την καταλληλότητα των υποδομών και τη δυναμικότητα του σχολείου (που σήμερα φοιτούν 70 μαθητές, ενώ υπάρχει διαθεσιμότητα για 119).

Μεταφέροντας όσα ειπώθηκαν στη συζήτησης της ερώτησης, ο κ. Ζεϊμπέκ σχολίασε «είναι δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν διαβούλευση. Το μόνο που κάνουν είναι να αποδεικνύουν την αδιαφορία της Κυβέρνησης για την άποψη των άμεσα ενδιαφερομένων και φυσικά την αδιαλλαξία μέσω της αυταρχικής επιβολής ενός μέτρου που δεν είναι αποδεκτό από την τοπική κοινωνία. Τελικά, είδαμε ότι η στάση της Διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας ήταν η ίδια με την στάση της Υπουργού. Ακολούθησαν και οι δυο την ίδια τακτική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, χωρίς να δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για το καλό των παιδιών, που θα κληθούν να φοιτήσουν σε σχολεία εκτός της περιοχής τους. Για ακόμα μια φορά με την αδιάλλακτη στάση του το Υπουργείο, επιμένει στο λάθος. Όμως, ο αγώνας θα συνεχιστεί … Εμείς, θα σταθούμε δίπλα στους γονείς και θα στηρίζουμε με κάθε δύναμη τα σχολεία της γειτονιάς, που είναι οι πυρήνες των τοπικών κοινωνιών»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε το νομοσχέδιο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Τι ειπώθηκε στην συζήτηση Υπερψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπου…