Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, 28 Μαΐου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, 28 Μαΐου 2021

0

Οι τιμές των παραβόλων
Εμμένει η Κυβέρνηση στην αύξηση των παραβόλων που θα πρέπει να πληρώσουν οι Υποψήφιοι των Αυτοδιοικητικών Εκλογών το 2023.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι όλες οι Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις της ΚΕΔΕ, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και εκλογικής ισχύος, είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους κατά τη διαβούλευση του Νομοσχεδίου.
Πρόκειται για μία κίνηση που – σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού των υποψηφίων στο 150 % – προφανώς λειτουργεί αποτρεπτικά, οδηγώντας σε αδιέξοδο σειρά υποψήφιων Δημάρχων.
Ιδού και ο πίνακας


Γ.Δ.


Και μια πραγματικότητα
Η υπόθεση των παραβόλων για τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και περιφερειακούς, εκτός ελαχίστων, είναι κοινό «μυστικό»  σε όλους πως τελικά το ποσό το πληρώνει ο επικεφαλής.
Κι επειδή τα χρήματα δεν είναι λίγα, σας ενημερώνω πως ένας δήμος σαν της Ξάνθης τα παράβολα φθάνουν περί τις 25.000 ευρώ που θα τα εισπράξει βέβαια όμορφα- όμορφα το κράτος.
Κι αν υποθέσουμε είναι τέσσερις οι δημοτικοί συνδυασμοί, το ποσό φθάνει τα 100.000 ευρώπουλα περίπου.
Κάπως ακριβό σπορ για τους φιλόδοξους υποψήφιους που θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους.
Γ.Δ.


Είναι αρχή ακόμη
Ναι, είναι γεγονός πως η αγορά ηλεκτροκίνητων πως κινείται αργά.
Και γι’ υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Όμως στην αρχή μιας νέας λειτουργίας, ενός νέου προϊόντος, υπάρχει πάντα μία περίοδος αναμονής και προσμονής πως θα κινηθεί η αγορά και κυρίως το αγοραστικό κοινό.
Θυμάμαι όταν κυκλοφόρησαν τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έκαιγαν αμόλυβδη βενζίνη.
Παρότι δεν απαιτούσε ριζικές αλλαγές το νέο προϊόν, εντούτοις τα πρώτα πρατήρια άργησαν να φέρουν την αμόλυβδη διότι δεν υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα. Η προσαρμογή έγινε όμως σύντομα και με εκρηκτικό τρόπο.
Πιστεύω πως το ίδιο θα συμβεί και τώρα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε λίγα χρόνια θα κυριαρχούν στην αγορά.
Γ.Δ.


Χώματα, μπάζα, κοπριές κλπ
Αγανακτισμένος και «αρπαγμένος» αρκετά, ήρθε φίλος συμπολίτης πρωί-πρωί στα γραφεία της εφημερίδας.
Όταν μου είπε τον λόγο του εκνευρισμού του τον δικαιολόγησα απόλυτα.
Λοιπόν, ο συμπολίτης τα «είχε πάρει στο κρανίο» διότι έτυχε να δει φορτηγό το οποίο μετέφερε χώματα χωρίς να τα έχει σκεπασμένα με μουσαμά όπως έχει υποχρέωση.
Μάλιστα κυκλοφορούσε σε κεντρικό δρόμο βραδυνές ώρες, αφήνοντας πίσω του σκόνη και χώματα που άλλα έπεφταν στο κατάστρωμα του δρόμου κι άλλα στροβιλίζονταν στον αέρα μέχρι να πέσουν κάτω!
Εικόνα δηλαδή τριτοκοσμική και συχνά επαναλαμβανόμενη άλλοτε με μπάζα, με κοπριά, ναι κοπριά, και άμμο όλα χωρίς να είναι σκεπασμένα.
Όσο για την Αστυνομία, απούσα ως συνήθως. Αλλά κι αν τυχαία συναντήσει παρόμοια παράβαση αδιαφορεί.
Πολλά θα πρέπει να γίνουν και ν’ αλλάξουν σ’αυτόν τον τόπο. Από τα μικρά έως τα μεγάλα.
Γ.Δ.


Πυρκαγιά εξ αμελείας
Πυρκαγιά χθες σε χορτολιβαδική έκταση έξω από τα Άβδηρα. Και πολύ κοντά σε σπίτια. Κλήθηκε η Πυροσβεστική και την έσβησε άμεσα αφού κάηκαν περίπου 2 στρέμματα με χόρτα. «Αμέλεια» ήταν η αιτιολογία που γράφτηκε στο βιβλίο συμβάντων της Πυροσβεστικής. Κάποιος έβαλε φωτιά να κάψει τα ξερά χόρτα, αγνοώντας τις οδηγίες και τον άνεμο που ήταν ισχυρός. Το να κάνει αυτή την δουλειά ήταν πιο ισχυρό από οτιδήποτε. Έτσι όπως ήταν φυσικό επακόλουθο του ξέφυγε η πυρκαγιά και κλήθηκε η Πυροσβεστική. «Αμέλεια» ήταν και η αιτιολογία για την μεγάλη πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας που κάηκαν περιουσίες και εκκενώθηκαν χωριά. Σπάνια βρίσκονται οι υπαίτιοι της «αμέλειας» που σε κάποιες περιπτώσεις είναι εγκληματική. Τι θα γίνει λοιπόν μ’ αυτούς τους αμελείς  – ηλίθιους;
Δεν πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν;
Μ.Ξ.


Αποτυχία όλων
Οδεύει προς την λύση της η γνωστή και ταλαιπωρημένη ιστορία της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που αποφασίστηκε να διαχειριστούν οι Περιφέρειες της χώρας.
Στην δική μας περιφέρεια τα πράγματα ενώ φαινόταν πως θα προχωρούσαν σύντομα, τελικά βάλτωσαν.
Και για να είμαστε δίκαιοι, η ευθύνη είναι κοινή για όλους τους εμπλεκόμενους. Οι οποίοι όπως είχαν φτάσει τα πράγματα, μόνοι τους ήταν αδύνατο να βρουν λύση.
Περιφέρεια, Δεσμός και Επιμελητήρια στην αντιπαράθεση.
Τελικά η λύση ήρθε από την Αθήνα με την παρέμβαση του Αδ. Γεωργιάδη.
Πιστεύω πως κανείς απ’όλους τους εμπλεκόμενους δεν θα είναι υπερήφανος από την εξέλιξη που τους έβαλε στην άκρη και τη λύση θα προχωρήσει η ΕΦΕΠΑΘ που επιτακτικά έβαλε στο τραπέζι ο Άδωνις και την αποδέχτηκαν όλοι και μάλιστα αμάσητη.
Γ.Δ.


Εκχώρησαν δικαίωμά τους
Θα πουν πολλοί για την εξέλιξη αυτή πως πρόκειται για μια κλασική ελληνική ιστορία.
Ιστορία αντιπαράθεσης με κέρδος την διεκδίκηση της διαχείρισης του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων της μη επιστρεπτέας.
Υπήρξε σκληρή σύγκρουση από τη οποία Περιφέρεια και Επιμελητήρια βγήκαν τραυματισμένοι.
Δηλαδή χαμένοι και οι δύο.
Το άσχημο δε είναι πως μπροστά στο αδιέξοδο εκχώρησαν το να δοθεί λύση σε κάποιον φορέα  εκτός της περιφέρειας. Τσακώθηκαν, προσέφυγαν στα δικαστήρια, βρίσκονται σε σκληρή αντιπαράθεση που συνεχίζεται και τελικά και οι δύο πλευρές ξεχνούν πως ο ρόλος και η αποστολή τους είναι άλλη, ήταν διαφορετική, αλλά την απαξίωσαν με τις αντιπαραθέσεις τους.
Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες εκατέρωθεν.
Γ.Δ.


Κατοχύρωση τσίπουρου, τσικουδιάς και ούζου
Χαράς ευαγγέλια.
Τα ελληνικά οινο-πνεύματα κατοχυρώθηκαν διεθνώς. Και δεν πρόκειται για όποια-όποια. Απεναντίας πρόκειται για τα βαριά ποτά μας όπως το τσίπουρο, το ούζο και η τσικουδιά.
Τρία καθαρά ελληνικά παρασκευάσματα που στηρίζονται στην απόσταξη και θα διατίθενται στις ξένες αγορές μόνο όσα παράγονται στην Ελλάδα με πρώτη ύλη το σταφύλι.
Δικαιολογημένα λοιπόν οι χαρές και η ικανοποίηση των επιχειρήσεων που παράγουν τα παραπάνω ποτά.
Τους ανοίγεται δρόμος μεγάλος για εξαγωγές και κέρδη.
-Στην υγεία λοιπόν για το καλό νέο.
Γ.Δ.


Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια σκοτώνει!
«Είναι άδικο να χάνονται τόσες ζωές καθημερινά γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση σκοτώνει και το βλέπουμε. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με ανεμβολίαστους συμπατριώτες μας», επισημαίνει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), ενώ τονίζει ότι με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος θρόμβωσης.
«Στους 60άρηδες, εάν κολλήσουν 250.000 άτομα, τότε θα πεθάνουν μεταξύ 4.500 και 9.000 από αυτούς, ενώ μόνο ένας είναι πιθανό να αναπτύξει ιδιάζουσα θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) ή της Johnson & Johnson (JJ) σε αυτήν την ηλιακή κατηγορία, και το 80% όσων αναπτύξουν θρόμβωση θα επιβιώσουν μετά από θεραπευτική αγωγή.
Αλλά εάν 1.250.000 άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα (60-69) δεν κάνουν εμβόλιο και κολλήσουν, τότε θα πεθάνουν μεταξύ 22.500 και 45.000 άτομα. Και όχι μόνο αυτό. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που θα κολλήσουν και θα επιβιώσουν θα πάσχει μετά από μακροχρόνια νόσο covid. Περίπου 250.000 άτομα θα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία».
«Το ευχάριστο, βέβαια, στην Ελλάδα είναι ότι οι νεότεροι συμμετέχουν μαζικά στους εμβολιασμούς. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπατριώτες μας», υπογραμμίζει ο καθηγητής.


Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δάκρυσε


42 χρόνια πριν: Στις 28 Μαΐου 1979, η Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, το οποίο καθόρισε την κοινωνική – οικονομική – πολιτική πορεία της τις επόμενες δεκαετίες, μέχρι και σήμερα. Εκείνη την ημέρα υπογράφεται, στο Ζάππειο Μέγαρο, η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, με βασικό πρωταγωνιστή, τον πολιτικό που οραματίστηκε και δούλεψε για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
«Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προσποιήθηκε ότι σκούπισε το φρύδι του, αλλά στην πραγματικότητα σκούπισε ένα δάκρυ, συγκινημένος από τη στιγμή θριάμβου του ευρωπαϊκού του οράματος» έγραφε ο Guardian
Τα λόγια του Βαλερύ Ζισκάρ ντ’ Εσταίν στην τελετή έρχονται να επισφραγίσουν τη σημασία της ημέρας εκείνης: «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν Ευρώπη (…) η Ευρώπη ξαναβρίσκει την Ευρώπη».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…