Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Τι μας διδάσκει η πρώτη, μεγάλη επιτυχία του μπασκετικού Παναθηναϊκού;

Τι μας διδάσκει η πρώτη, μεγάλη επιτυχία του μπασκετικού Παναθηναϊκού;

0

Στις 11 Απριλίου, το 1996 στο Παρίσι, ο Παναθηναϊκός, η πρώτη ελληνική ομάδα, κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών κι απέκτησε έναν πολύ σημαντικό τίτλο στο ενεργητικό του, ράβοντας το πρώτο αστέρι στη φανέλα του. Μεγάλη Πέμπτη, 11 Απριλίου 1996,  ημερομηνία-σταθμός για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Βρέθηκε, για πρώτη φορά, στην κορυφή της Ευρώπης, αποτελώντας την πρώτη ελληνική ομάδα που αποκτά τέτοιο τίτλο!

Στον πρώτο ημιτελικό του Final Four, 9 Απριλίου 1996,  στο Παλέ Ντε Μπερσί, οι «πράσινοι» δεν είχαν πρόβλημα απέναντι στην CSKA Μόσχας, έχοντας την συμπαράσταση, σχεδόν, 10.000 φίλων τους. Χάρη στη νίκη με 81-71, έφτασαν στον τελικό. Θα αντιμετώπιζαν την Barcelona, η οποία είχε αποκλείσει στον ημιτελικό τη Real Μαδρίτης.

Ο τελικός έμελλε να είναι συγκλονιστικός, με τον Παναθηναϊκό να αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης, προπορευόμενος, με 67-66. Ο αγώνας κρίθηκε στα τελευταία, τέσσερα δευτερόλεπτα, με την πολυσυζητημένη τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον Μοντέρο.

Η Barcelona θεώρησε ότι είναι η ηθική νικήτρια του τελικού, επικαλούμενη το αντικανονικό κόψιμο του Βράνκοβιτς, στα τελευταία δευτερόλεπτα, ξεχνώντας όμως, μια σειρά παραβάσεων που είχαν προηγηθεί, πριν από την επίμαχη φάση και της έδωσαν το δικαίωμα να ελπίζει στην ανατροπή του εις βάρος της σκορ…

Οι μόνοι αρμόδιοι, σ’ έναν αγώνα καλαθοσφαίρισης, είναι οι διαιτητές, οι οποίοι καλούνται, μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου να πάρουν αποφάσεις, που ενδεχομένως, να κρίνει το αποτέλεσμα. Όμως μην ξεχνάμε ότι και αυτοί είναι άνθρωποι κι έχουν δικαίωμα στο λάθος. Βέβαια, πόσο εύκολο είναι να το δεχτούν αυτό, νεαροί οπαδοί ομάδων που αισθάνονται αδικημένοι; Επίσης, και οι διαιτητές κρίνονται και μάλιστα αυστηρά, με θεσμικούς μηχανισμούς ελέγχου.

Η μόνη άμυνα στο φαινόμενο της βίας στα γήπεδα και του χουλιγκανισμού, είναι η διαπαιδαγώγηση των νέων στην τήρηση των κανόνων, δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στους αρμόδιους που το διασφαλίζουν αυτό. Αυτό καλλιεργείται μέσα στα σχολεία  και στα σωματεία.

Τα παιδιά που προπονούνται σε αθλητικούς συλλόγους, δεν γίνονται, όλα, πρωταθλητές, όμως το σίγουρο είναι ότι μαθαίνουν  τους  κανόνες των αθλημάτων και γαλουχούνται ως  υγιείς φίλαθλοι.

Τεράστια, λοιπόν, η προσφορά των αθλητικών συλλόγων, στον περιορισμό της βίας στα γήπεδα, παρέχοντας γνώσεις, ήθος, προάγοντας την φίλαθλη ιδιότητα.

Η πρόεδρος του ΓΑΣ ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Αναστασία Νατάσα Μακρή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξάνθη: Ομόφωνα αθώοι από το εφετείο Θράκης Πανόπουλος, Συγγελίδης, Πιαλόγλου για τη πολυιδιοκτησία του ΑΟΞ

Άδικος ο υποβιβασμός αλλά είναι πλέον αργά Την αθώωση και των έξι κατηγορουμένων για την π…