Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

0

Βρήκαν τη δικαιολογία
Ας το πούμε γιατί κάποιοι θεωρούν τους Ξανθιώτες μειωμένης αντίληψης άτομα.
Λοιπόν, Δημαρχόπουλος και Σία, βρήκαν τη δικαιολογία πλέον που τους βολεύει για ν’αποχωρούν από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Και τη βρήκαν λοιπόν στο πρόσωπο του Φερντούν, ο οποίος έχει εκλεγεί σύμβουλος με την παράταξη Δημαρχόπουλου.
Εκκρεμεί λοιπόν μια δικαστική απόφαση προσφυγής του Φερντούν και οι νομικοί του δήμου υποστηρίζουν πως μέχρι την έκδοση αυτής, δύναται να παρίσταται στις συνεδριάσεις.
Η αντιπολίτευσης, των τεσσάρων, αντιδρά και δεν δέχεται την παρουσία του.
Στην περίπτωση αυτή, Μελισσόπουλος, Λύρατζης και Χατζηθεοδώρου συμπλέουν με τον Δημαρχόπουλο.
-Συμπέρασμα; Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση….
Γ.Δ.


Αρχές Ιουνίου οι εργασίες για το εσωτερικό δίκτυο Φυσικού Αερίου
Ο κύβος ερρίφθη. Τα λόγια τελείωσαν, έφθασε η ώρα των έργων για το εσωτερικό δίκτυο φυσικού αερίου στην πόλη μας.
Μάλιστα σε πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφέρεια ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι συζήτησαν το θέμα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ κύριο Μάριο Τσάκα, ο οποίος ανέφερε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν αρχές Ιουνίου.
Μάλιστα αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι για σύνδεση μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, ενώ η ΔΕΔΑ θα ανοίξει και καταστήματα σε κάθε πόλη μέσα στο φετινό καλοκαίρι.
Τέλος καλό, όλα καλά κι επιτέλους η πόλη μας θα συνδεθεί με το φυσικό αέριο.
Γ.Δ.


Εύγε στους νέους! Αλλοίμονο στους ηλικιωμένους
Άνοιξε η πλατφόρμα για του 30+ και έγινε λέει χαμός. Έπεσε λίγο μετά το σύστημα από τον μεγάλο… συνωστισμό που παρατηρήθηκε στην προσπάθειά τους να κλείσουν ραντεβού. Τελικά οι νέοι θα βάλουν τα γυαλιά στους μεγαλύτερους και δη στους ηλικιωμένους των ηλικιών 80+ όπου και παρατηρούνται τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού. Αυτοί δηλαδή που θα πρέπει να φοβούνται περισσότερο γιατί είναι υψηλά τα ποσοστά θνητότητας στις ηλικίες αυτές, το παίζουν …παλικαράκια και δεν εμβολιάζονται.
Σ΄ ότι αφορά τους τριαντάρηδες είναι η γενιά που κουράστηκε να είναι κλεισμένη,  θέλει να απελευθερωθεί, να ξεκινήσει να ζει, να δημιουργεί. Δείχνει ωριμότητα και υπευθυνότητα και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό!
Μ.Ξ.


Μνήμη Στέφανου Ιωαννίδη
Την 1η Μαΐου συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του Στέφανου Ιωαννίδη.
Οι κάπως ώριμοι στην ηλικία και οι μεγαλύτεροι, όλοι αυτοί, γνωρίζουν την πνευματική προσωπικότητα του ανδρός.
Προφανώς οι νεώτεροι γνωρίζουν λιγότερα.
Η εφημερίδα μας, επιθυμώντας να τιμήσει τη μνήμη και την προσωπικότητα του Στέφανου Ιωαννίδη, μεθαύριο Παρασκευή 30 Απριλίου, θα κυκλοφορήσει μ’ ένα αφιέρωμα που θα παρουσιάζει την προσωπικότητα και το έργο αυτού του ανθρώπου που είχε την τιμή να θεωρείται αυτός που γαλούχησε τη νιότη γενεών.
Γ.Δ.


Ηλικιωμένοι αρνητές
Αυξάνονται οι εμβολιασμοί στις μεσαίες ηλικίες εντυπωσιακά, ενώ έχουν παραληφθεί εκατομμύρια εμβόλια και θα ξεπεράσουν σταδιακά συνολικά τα 5,3 εκ. δόσεις.
Πάντως, ο εμβολιασμός (ηλικιωμένων και υγειονομικών)  δεν μπορεί να αφεθεί στην «ατομική ευθύνη», όπως δεν αφέθηκε το κάπνισμα: απαγορεύτηκε – σωστά- στους κλειστούς χώρους για να προστατευθεί η υγεία των άλλων, ακόμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο που δεν βγάζει καπνό.
Αλήθεια είναι επίσης ότι οι αρνούμενοι να εμβολιαστούν 70+ είναι πολλαπλασίως υπεύθυνοι για θανάτους άλλων καθώς και για το τεράστιο, ανυπολόγιστο κόστος – όχι της νοσηλείας τους-  αλλά της ανεργίας, του κλεισίματος των επιχειρήσεων, των χρεών και γενικώς των προβλημάτων που συσσωρεύονται λόγω της παράτασης των απαγορεύσεων που φέρνει η ανευθυνότητα τους.
Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν με τους ηλικιωμένους αρνητές.
Γ.Δ.


Αναπτυξιακό εργαλείο
Κάποτε στην Ξάνθη υπήρχε η γνωστή Αναπτυξιακή Εταιρεία Ξάνθης.
Ένα εργαλείο ανάπτυξης που βοηθούσε τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα του τουρισμού.
Δεκάδες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν στα χρόνια λειτουργίας της υπό την διεύθυνση ικανών προέδρων και διευθυντών.
Στην λειτουργία των χρόνων έγιναν όμως και λανθασμένες επιλογές ως επικεφαλής, ατόμων που καμία σχέση δεν είχαν με το επιχειρείν και τα οικονομικά δεδομένα.
Μία από αυτές του Νίκου Ζλάτκου, ο οποίος σύντομα παραιτήθηκε αντιλαμβανόμενος το ειδικό βάρος γνώσεων που απαιτούσε η θέση.
Στη θέση, στη συνέχεια, επελέγη ο Πασχάλης Λύρατζης, υπάλληλος του γραφείου Συγκοινωνιών για τη θέση του επικεφαλής της Αναπτυξιακής Εταιρείας.
Το αποτέλεσμα γνωστό. Η Αναπτυξιακή «έσκασε»  στα χέρια του Λύρατζη κι έκλεισε, αφήνοντας χρέη κι απλήρωτους υπαλλήλους, ενώ μέχρι σήμερα εκκρεμή η εκκαθάρισή της.
-Δράμα και σοβαρός ο αντίκτυπος στην τοπική επιχειρηματικότητα.
Γ.Δ.


Αναπτυξιακό εργαλείο ΙΙ
Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει ο δήμος Ξάνθης με μια τολμηρή και αποφασιστική κίνηση.
Στόχος η ίδρυση ενός νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού.
Μάλιστα σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης τόνισε πως ξεκινά άμεσα η μελέτη για την ίδρυση. Θα καταστεί, είπε, ένα ευέλικτο αναπτυξιακό εργαλείο διότι οι δυνατότητες παρέμβασής του είναι πάρα πολλές και σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Με δυο λόγια καθαρά και σταράτα κι όποιος συμφωνεί.
Εκεί που απέτυχαν διάφοροι μεγαλόσχημοι ή αδιαφόρησαν ή φοβήθηκαν να ρισκάρουν, τολμά ο δήμος Ξάνθης, ο δήμαρχος Μαν.Τσέπελης.
Το διοικείν όπως το επιχειρείν απαιτούν τόλμη και ρήξεις. Τις έκανες, πας μπροστά.
Δεν τολμάς, μένεις στα ίδια και βλέπεις τις ευκαιρίες να περνούν από μπροστά σου.
Οι πρόγονοί μας καθόλου τυχαία δεν είχαν πει το «ο τολμών νικά».
Και ο δήμος Ξάνθης τολμά και προχωρά.
Γ.Δ.


Ο βανδαλισμός του δημόσιου χώρου
Υπάρχουν δύο στρατόπεδα συμπολιτών. Το πρώτο αποτελείται από άτομα που δεν σέβονται τον δημόσιο χώρο κυρίως και λιγότερο τον ιδιωτικό και τους βανδαλίζουν.  Το κάνουν με πλήρη συναίσθηση αυτό που κάνουν πως είναι κακό, άσχημο, βάρβαρο, ανεπίτρεπτο, απολίτιστο.
Τα άτομα αυτά έχουν μάλιστα μια περίεργη ασυλία από την αστυνομία. Κανείς δεν συλλαμβάνεται, κανείς δεν προσάγεται στο δικαστήριο. Το γιατί, μόνον η Αστυνομία το γνωρίζει. Πρέπει όμως να γνωρίζει πως η στάση της είναι λανθασμένη και κατακριτέα.
Το δεύτερο στρατόπεδο αποτελείται από ανθρώπους που με οδύνη βλέπουν την ανοχή στον βανδαλισμό, βλέπουν τις καταστροφές που υφίστανται τα μνημεία και άλλοι δημόσιοι χώροι και περιουσίες και οργίζονται κατά των δραστών που δεν έχουν ιερό και όσιο.
Και το πλέον τραγικό. Εάν και κατά λάθος εντοπιστεί κάποιος ή κάποιοι, επεμβαίνουν οι αυτόκλητοι μάρτυρες με το αιτιολογικό «παιδιά είναι» και άλλες δικαιολογίες για να μη τιμωρηθούν.
Κι έτσι συνεχίζεται η βαρβαρότητα του βανδαλισμού.
Γ.Δ.


Ντροπή!
Είναι υποτιμητικό για κάθε κυβέρνηση, το να μην μπορεί να εισπράξει τα χρέη προς αυτήν και να τα διαγράφει μετά πάροδο 5 ετών.
Προσβολή για την ίδια ως προς την ανικανότητα αυτή αλλά και προσβολή έναντι των πολιτών που συνειδητά πληρώνουν τα χρέη τους. Τα όποια χρέη, πολλώ δε μάλλον για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων.
Η εφορία λοιπόν με απόφασή της διαγράφει απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας που δεν έχουν πληρωθεί και έχει συμπληρωθεί πενταετής περίοδος. Οφειλές δηλαδή και πρόστιμα σβήνονται λόγω ανικανότητας ή άλλων λόγων επειδή σε διάστημα πέντε χρόνων δεν εισπράχθηκαν.
-Ντροπή και πάλι ντροπή για ένα κράτος, για όποια κυβέρνηση που ανέχεται και ουσιαστικά υποθάλπει τέτοια φαινόμενα.
Πράγματι δεν έχει σωτηρία αυτή η χώρα. Όταν δεν μπορεί ή δεν θέλει να εισπράξει αυτά που της οφείλουν.
Γ.Δ.


Σε διάλυση η ΔΕΣΜ – ΟΣ
Αυτό που συμβαίνει με την ΔΕΣΜ – ΟΣ είναι εξοργιστικό! Μήνες τώρα περιφέρεια και επιμελητήρια είναι σε μια διαρκή κόντρα για το ποιος θα πάρει τα ηνία της εταιρείας με αποτέλεσμα να μην προχωράει η αξιολόγηση των αιτήσεων της μη επιστρεπτέας. Σε μια συγκυρία όπου ο επιχειρηματικός κόσμος χρειάζεται επειγόντως αυτά τα χρήματα οι μέτοχοι αμφότεροι παίζουν πολιτικά παιχνίδια εξουσίας και οδηγούν σε αχαρτογράφητα νερά την εταιρεία. Η τελευταία προσπάθεια του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη μέσω τηλεδιάσκεψης  με τον περιφερειάρχη Χ. Μέτιο να βρεθεί λύση και να αποδεχτεί την πρόταση να ορίσει ο ΕΦΕΠΑΕ (φορέας όπου ανήκει η ΔΕΣΜ – ΟΣ μαζί με άλλους 7 εταίρους) τον Γενικό Διευθυντή, πρόταση που αποδέχτηκαν τα επιμελητήρια,  δεν είχε αποτέλεσμα λόγω άρνησης του κ. Μέτιου.  Το συμπέρασμα είναι ότι κανείς δεν βάζει νερό στο κρασί του αλλά στυλώνουν τα πόδια ενώ υπάρχουν και εκκρεμοδικίες. Έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση  το βέβαιο είναι ότι θα αναλάβει κάποιος άλλος φορέας μέσω του  ΕΦΕΠΑΕ το πρόγραμμα και ο ΔΕΣΜ- ΟΣ θα οδηγηθεί σε λουκέτο. Κι αυτό δεν συμφέρει σε κανένα…
Εκεί οδηγεί η αδιαλλαξία και η μικροπολιτική.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…