Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

0

Προχωράμε
Δεν πρόκειται για σάλπισμα αισιοδοξίας. Όχι βέβαια.
Δεν πρόκειται για διάθεση ωραιοποίησης της όλης υπόθεσης. Όχι. Ούτε όμως θεωρούμε πως η μιζέρια μας αξίζει.
Επιτέλους, οι εκτιμήσεις όλες μιλούν για πρόοδο των εμβολιασμών, για μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών και σταδιακή επιστροφή της πραγματικής αισιοδοξίας ότι σύντομα η πανδημία θ’ αποτελέσει μια άσχημη ανάμνηση.
Το εμβολιαστικό σύστημα δουλεύει ρολόι, σε σημείο που μας έχει ξαφνιάσει όλους ευχάριστα. Μάλιστα εάν υπήρχαν περισσότερα εμβόλια οι μισοί κάτοικοι της χώρας θα είχαν εμβολιαστεί ήδη.
Όμως το τέλος έρχεται και σύντομα ο καθένας με τον τρόπο του θα διεκδικήσει την δική του ευτυχία, όπως το δικαιούνται όλοι εξάλλου.
Γ.Δ.


Αυτοϋπονομεύουν τη Βουλή
Εικόνα από τη βουλή των Ελλήνων. Στο βήμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Τα σχόλια δικά σας…
Γ.Δ.


Το «Τουριστικό» Λάγος
Στο δήμο Αβδήρων έλαχε να υπάρχουν δύο Τουριστικά περίπτερα στα γεωγραφικά του όρια.
Αυτό στο λιμάνι Αβδήρων που έκλεισε πρόσφατα και είναι άγνωστο εάν και πότε θα ανοίξει, κι αυτό στο λιμάνι Πόρτο Λάγος.
Αυτό το δεύτερο, έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και η λεηλασία του ήταν το επακόλουθο.
Η σημερινή του εικόνα είναι θλιβερή και πέραν πάσης περιγραφής.
Τίθεται το ερώτημα όμως. Θα αφεθεί έτσι το κτίριο; Σαν ένα κουφάρι ενός παρελθόντος ιδιαίτερα σημαντικού;
Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τον δήμο να το εκμισθώσει αφού η γύρω περιοχή καθαριστεί μαζί με το δασάκι δίπλα, όπως και η παραλία;
Γ.Δ.


Να μην λησμονηθεί το Άλσος Ευμοίρου
Φίλος ξανθιώτης, παλιός αναγνώστης, τηλεφώνησε για να μου πει ότι εντυπωσιάστηκε από την πρόθεση του δήμου μας να δημιουργήσει έναν πολυχώρο άθλησης και εκπαίδευσης στην περιοχή της Εκτενεπόλ.
Αφού μιλήσαμε για τον μεγάλο αυτόν σχεδιασμό και εκφράστηκε ιδιαίτερα θετικά, μου επεσήμανε μια ευθύνη και υποχρέωση του δήμου για το Άλσος Ευμοίρου.
Ευθύνη το Άλσος να αποκτήσει την παλιά του αίγλη, να ξαναγίνει ένας όμορφος και ευπρεπής χώρος περιπάτου, άθλησης, πικ-νικ.
Μου τόνισε πως η σημερινή κατάσταση εγκατάλειψης από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν πρέπει να συνεχιστεί, είναι ντροπή και προσβολή για τους ξανθιώτες αλά και την ιστορία του χώρου.
Συζητήσαμε κι άλλα πολλά από τις πολλές δυνατότητες που δίνει ο χώρος και κλείσαμε με την ευχή ο δήμος να μην λησμονήσει το Άλσος Ευμοίρου.
Γ.Δ.


Έργα σημαντικά, πολλών εκατομμυρίων
Άκρως φιλόδοξο και μακρόπνοο το πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης, όπως δημοσιοποιήθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη.
Κατ’ αρχάς, ο πυρήνας του πολυχώρου όπως ονομάστηκε, βρίσκεται στην περιοχή της Εκτενεπόλ δίπλα στο Νοσοκομείο και τον Ναό Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Πρόκειται για μια έκταση 47 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ.
Σ’αυτόν τον όντως μεγάλο χώρο, ο δήμος προτίθεται να δημιουργήσει ένα μεγάλο επίσης σχέδιο ανάπλασης της περιοχής.
Έτσι, στα σχέδια υπάρχει η δημιουργία Πρότυπου Ειδικού Σχολείου, η μετεγκατάσταση και στέγαση σε νέο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με παράλληλη δημιουργία δύο χώρων πάρκινγκ.
Ακόμη, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η κατασκευή γηπέδων τένις, 8 συνολικά ανοιχτά γήπεδα και 2 κλειστά, χώρος πάρκιγνκ και εκθεσιακός χώρος για εκθέσεις φορέων κλπ.
Ακόμη, θα κατασκευαστεί πύργος αναρρίχησης και κλειστοί χώροι για στίβο και άλλα αθλήματα.
Γ.Δ.


Σε βάθος χρόνου
Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό πως η σημαντικότερη στόχευση του παρεμβατικού αυτού project είναι ο αθλητισμός παράλληλα με την εκπαίδευση.
Αυτή η σχεδιαζόμενη παρέμβαση συν τις νέες όπως γήπεδο στο Εύμοιρο έκτασης 45 στρεμμάτων, γήπεδο 5Χ5 και κλειστό γήπεδο στίβου, παιδική χαρά και γήπεδο 5Χ5 στα Κιμμέρια και βέβαια το Σκοπευτήριο στη Σταυρούπολη δίνουν μια σημαντική δράση σε όλο το εύρος του δήμου.
Όλα αυτά, φιλόδοξα μεν αλλά στα όρια του εφικτού σε βάθος χρόνου, απαιτούν και τα ανάλογα κονδύλια για την υλοποίησή τους.
Η φιλοδοξία του δήμου είναι θεμιτή βέβαια, ο σχεδιασμός σωστός διότι η περιοχή προσφέρεται για αξιοποίηση αφού διαθέτει ελεύθερους χώρους.
Η ιδέα λοιπόν σωστή, η επιλογή των έργων επίσης μένει η «κινητήρια δύναμη» που είναι το χρήμα.
Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές, κανείς λογικός δεν φιλοδοξεί όλα αυτά τα έργα να γίνουν αμέσως! Αυτό θα ήταν παράλογο.
Θα ξεκινήσουν και σταδιακά θα ολοκληρώνονται.
Γ.Δ.


Θετική η αποδοχή
Χειροκροτούμε λοιπόν ανεπιφύλακτα το φιλόδοξο πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης στους τομείς του αθλητισμού και της εκπαίδευσης.
Το χθεσινό μας ρεπορτάζ με αναλυτικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό αλλά και αποδεκτό. Ήδη συζητείται το εύρος της παρέμβασης που σταδιακά θ’αλλάξει το τοπίο της περιοχής προς το καλύτερο.
Όντως θα γίνει μια παρέμβαση μοναδική, ποιοτική και στοχευμένη προς δύο τομείς ιδιαίτερα σημαντικούς, αυτόν του αθλητισμού και της εκπαίδευσης.
Ήδη η κοινωνία της Ξάνθης ξαφνιάστηκε ευχάριστα για την όλη εξέλιξη και αναμένει την ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση.
Γ.Δ.


Δεν έχει σύλλογο Γονέων των 17ο – Τι «παίζεται» πίσω από τις διαμαρτυρίες;
Αυτός ο «αγώνας» των Γονέων και Κηδεμόνων του 17ου Σχολείου για να μην λειτουργήσει ως Πειραματικό πραγματικά  εγείρει πολλά ερωτήματα. Μαζεύτηκε μια ομάδα 50 περίπου ατόμων, δήλωσαν ότι είναι γονείς των παιδιών, ότι έχουν σύλλογο γονέων και διαμαρτύρονται με το επιχείρημα ότι τα παιδιά τους θα χάσουν το σχολείο της γειτονιάς τους και τους δασκάλους τους. Το γεγονός ότι δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά τους να εκπαιδευτούν με νέες μεθόδους διδασκαλίας να έχουν καλύτερες επιδόσεις, νέα προγράμματα αυτό δεν το συζητούν καν. Εμμένουν στο παλιό ενίοτε ξεπερασμένο αρνούμενοι κάθε τι νέο και προοδευτικό που θα δώσει άλλες προοπτικές στα παιδιά τους.
Τι σόι νοοτροπία είναι αυτή; Από πού υποκινούνται αυτές οι δήθεν αυθόρμητες διαμαρτυρίες; Μήπως από κάποιο κόμμα;  Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ξάνθης κ. Γανίδης Αθανάσιος σε επιστολή του προς το «Ε» με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ με δηλώσεις της προέδρου (κατά δήλωσή της), αναφέρει: « Αναφέρεστε στον σύλλογο γονέων του 17ου και στην πρόεδρό του κ. Αραμπατζίδου. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ σύλλογος γονέων στο συγκεκριμένο σχολείο και κατά τα φαινόμενα θα αργήσει να δημιουργηθεί.  Αυτή την ώρα όπως και να έχει δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι δεν υφίσταται ούτε Δ.Σ . συλλόγου ούτε υπάρχει κάποιος πρόεδρος. Το να συστήνεται η εν λόγω κυρία ως πρόεδρος μόνο ερωτηματικά προκαλεί δεδομένου ότι από τον Ιούνιο δεν θα έχει και παιδί στο σχολείο»
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Μ.Ξ.


Δεν υπάρχει άλλη σωτηρία
Αυτό που μάθαμε μέχρι τώρα στον “πόλεμο” κατά του κορωνοϊού είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο κορονωϊός είναι απρόβλεπτος αντίπαλος και βρισκόμαστε σε ανορθόδοξο πόλεμο μαζί του σε όλο τον πλανήτη. Έχουμε συνεχείς αυξομειώσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα και μια περιοχή μπορεί να “κοκκινίσει” από τη μία στιγμή στην άλλη. Τουλάχιστον έχουμε  όπλα τα εμβόλια αλλά και τα τεστ του ΕΟΔΥ και τα self tests, ενώ ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί τις μεταλλάξεις για να μας ξεφεύγει αλλά και την αμφισβήτηση,  την καχυποψία και την άρνηση όσων δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει σωτηρία αν δεν κάνουμε εμβόλιο και είναι ένα θαύμα της επιστήμης που εφευρέθηκε τόσο γρήγορα. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε την ανοσία της αγέλης αφού θρηνήσουμε άλλα πόσα εκατομμύρια νεκρούς όπως στην Ισπανική γρίπη πριν 100 χρόνια.
Το ενθαρρυντικό είναι παρά τα όσο λέγονται για τις παρενέργειες, ότι  είναι τόσο απειροελάχιστο το ενδεχόμενο όσο να σε χτυπήσει κεραυνός!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…