Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

0

Αν ήμουν αντιδήμαρχος
Φίλος ιδιαίτερα δημιουργικός, με προσφορά στην Ξάνθη και με επιτυχία στον τομέα του, με αφορμή το χθεσινό σχόλιο στην στήλη με τον τίτλο «Μια ευκαιρία» μου τηλεφώνησε για να μου πει πως συμφωνεί απολύτως με το περιεχόμενο της αποδελτίωσης των προτάσεων που καταθέτει ένας ενεργός δημότης και αφορούν τους δήμους.
Στάθηκε δε στο τέλος «πως αυτό θα πρέπει να κάνουν οι αντιδήμαρχοι», για να μου καταθέσει και μια δική του πρόταση που αφορά τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική ζωή.
Μου είπε λοιπόν, πως αν ήταν αντιδήμαρχος Πολιτισμού, θα είχε ήδη καλέσει σε σύσκεψη γνωριμίας όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων, Σωματείων, Φορέων. Να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ιδέες, ν’ακούσει προτάσεις, να σημειώσει, να γνωρίζει ποιος είναι ποιος και τι εκπροσωπεί.
Το ίδιο στη συνέχεια, μια επαφή με τους ανθρώπους των Γραμμάτων, της Τέχνης, καλλιτεχνών· για ανταλλαγή απόψεων. Προφανώς το ίδιο με τους ανθρώπους του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού θα έπρεπε να κάνει ο αντίστοιχος αντιδήμαρχος.
Δυστυχώς δεν έγινε κι ούτε βέβαια θα γίνει από δω και πέρα. Η πανδημία ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία σε κάποιους.
Γ.Δ.


Σημασία η παραγωγή νέου έργου
Το σχόλιο δεν έχει πρόθεση να θίξει κανέναν. Όμως αυτή είναι η αλήθεια.
Διότι δεν μπορείς να εκπροσωπείς τον τομέα του Πολιτισμού π.χ. και να μην έχεις γνωρίσει, συζητήσει με τους ανθρώπους που τον υπηρετούν εδώ και δεκαετίες.
Παράδειγμα ο Θ. Μουσόπουλος. Δεν έπρεπε να κληθεί για κατ’ιδίαν συζήτηση ένας άνθρωπος που χρόνια πολλά τίμησε τον τομέα αυτόν; Πώς μπορεί  ένας νέος υπεύθυνος χωρίς να έχει στις αποσκευές του την εμπειρία αλλά και ιστορία του παρελθόντος του πολιτιστικού γίγνεσθαι του τόπου;  Να το αγνοεί αυτό;
Η ίδια λογική ισχύει για όλους. Αγνοούν το παρελθόν, νομίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα και στο τέλος δεν παράγουν νέο έργο. Απλά διαχειρίζονται ό,τι βρήκαν.
Έτσι όμως πρόοδος δεν επιτυγχάνεται και πάλι δυστυχώς.
Γ.Δ.


Παντού «ελλείψεις» προσωπικού
Το έχω παράπονο να το ακούσω μια φορά και τι στον κόσμο.
Ποιο; Μα από κάποιον προϊστάμενο, διευθυντή, υπουργό, να πει ότι στην υπηρεσία τάδε δεν χρειαζόμαστε προσωπικό!
Ναι. Δεν το άκουσα δεκαετίες τώρα. Το μόνο που μόνιμα ακούγεται είναι ότι χρειάζεται προσωπικό, πρέπει να προσληφθούν κι άλλα άτομα.
Βέβαια δεν θα σχολιάσω πως κάτι παρόμοιο δεν προσδοκώ ν’ακούσω όσο ζω από στόματος συνδικαλιστή του δημοσίου.
Ακόμη και την περίοδο που ο Κ.Καραμανλής, ο μικρός, τότε που προσέλαβε τριακόσιες χιλιάδες άτομα στο δημόσιο, και τότε, κάποιοι ζητούσαν κι άλλες προσλήψεις…
Γ.Δ.


6 άτομα από Ξάνθη νοσηλεύονται στην ΜΕΘ Αλεξανδρούπολης
Εκεί που χαρήκαμε ότι το γλυτώσαμε το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ξάνθη να’ σου και πάλι μπροστά μας. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 6 άτομα και τα 6 από την Ξάνθη! Συνολικά στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 53 ασθενείς covid κι όλοι εισήχθησαν τις τελευταίες μέρες καθώς όλους τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρχαν ασθενείς στην ΜΕΘ και ελάχιστοι νοσηλεύονταν! Και τώρα που αρχίζουν πάλι τα σύννεφα να πυκνώνουν τώρα μας έβγαλαν και από το κόκκινο στον χάρτη της πανδημίας και μας έβαλαν σαν περιοχή στο πορτοκαλί.
Αυτό που πλέον μας γίνεται σαφές ότι αν δεν εμβολιαστούμε σε βαθμό που να αποκτήσουμε ανοσία δεν θα γλυτώσουμε από τον κορωνοϊό κι όλα τα άλλα είναι παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του!
Μ.Ξ.


Μικρό ναι, ασήμαντο όχι
Αρκετοί συμπολίτες, όπως έχει διαπιστωθεί, είτε αγνοούν είτε κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι χειμώνα-καλοκαίρι υπάρχουν και ισχύουν ώρες κοινής ησυχίας, που έχουν ισχύ τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ.
Οι ώρες λοιπόν είναι οι ακόλουθες:
Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30
Θερινή περίοδος λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου έως την 30η Σεπτεμβρίου.
Χειμερινή περίοδος λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως της 31η Μαρτίου.
Γ.Δ.


Ζητούν τις ιαματικές πηγές οι δήμοι
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε οι Ιαματικές πηγές να μείνουν στους δήμους.
Μεταξύ μας τώρα και με το χέρι στην καρδιά, ας απαντήσουν κατά πόσο οι ίδιοι οι δήμοι θέλουν τις Ιαματικές Πηγές.
Κι ακόμη,  είναι καιρός πλέον οι δήμοι να σταματήσουν να παριστάνουν τους επιχειρηματίες. Κατανοούμε κάποιους γιατί επιθυμούν το δημοτικό καθεστώς, αλλά έτσι, μ’αυτήν τη νοοτροπία, η ιστορία δείχνει ότι η εικόνα τελικά είναι όπως αυτή στην Ποταμιά. Ερημιά και εγκατάλειψη.
Στην Περιφέρειά μας υπάρχουν 6 Ιαματικές πηγές που βρίσκονται στην κατοχή των Δήμων, στους Δήμους Παρανεστίου (Θερμιά),  Καβάλας (Κρηνίδες), Μύκης (Θέρμες), Αβδήρων (Ποταμιά), Αλεξανδρούπολης (Λουτρά Τραϊανουπόλεως) και Σαμοθράκης (Θέρμα).
Επίσης υπάρχουν και τα Λουτρά Ελευθερών που βρίσκονται στην κυριότητα της Περιφέρειας.
Ε, λοιπόν, αν σηκώσει κάποιος «το κάπακι» όλων αυτών, θα δει μια εικόνα παρακμής.
Η λύση είναι να δοθούν σε ιδιώτες για να πάνε μπροστά.
Γ.Δ.


Facebook: Διέρρευσαν στοιχεία 500 εκατ. χρηστών – 617.722 από την Ελλάδα
Περισσότεροι από 500 εκατομμύρια χρήστες του Facebook βρέθηκαν εκτεθειμένοι όταν τα προσωπικά τους δεδομένα διέρρευσαν σε forum για χάκερς. Σύμφωνα με το Bussines Insider, τα δεδομένα των χρηστών που αναρτήθηκαν στο συγκεκριμένο φόρουμ, περιλαμβάνουν τηλεφωνικούς αριθμούς, ονόματα, ονόματα προφίλ, τοποθεσίες, ημερομηνίες γέννησης, βιογραφικά, e-mail. Πρόκειται για στοιχεία 533 εκατομμυρίων χρηστών, από 106 χώρες.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Facebook, τα δεδομένα είναι παλαιότερα και προέρχονται από ένα κενό ασφαλείας που η πλατφόρμα διόρθωσε το 2019, ενώ ανέφερε ότι από άποψη ασφαλείας, δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει το Facebook, για τους χρήστες τα δεδομένα των οποίων διέρρευσαν, παρά μόνο να ενημερώσει τους χρήστες του ώστε να είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν απόπειρες ψηφιακού ψαρέματος.
Ι.Κ.


Λεφτά όχι για έργα, αλλά για μελέτες
Το συνηθίσαμε πλέον, έχει γίνει κανόνας. Κάθε υπουργείο, φορέας, οργανισμός, για να δικαιολογήσει την παρουσία του αλλά και να πάρει χρήματα που τα μοιράζονται κάποιοι, προτείνει να κάνει μελέτες. Άσχετα αν τελικά οι περισσότερες μελέτες μένουν στα συρτάρια αναξιοποίητες.
Το ίδιο δυστυχώς θα συμβεί άλλη μια φορά και πάλι με χρήματα της Ε.Ε. Αυτή τη φορά θα χρηματοδοτηθούν «πράσινες» δράσεις στις περιοχές Natura όπου υπάγεται και η περιφέρειά μας και ο νομός μας.
Θα ρωτήσει κάποιος «Δεν είναι θετικό αυτό;». Βεβαίως, αλλά η Ευρώπη ζητά δράσεις κι όχι μελέτες.
Γιατί το λέω αυτό; Διότι το 50% του ποσού θα διατεθεί σε… μελέτες (!) κι όχι σε άμεσες δράσεις.
Θα γίνει δηλαδή αυτό που ανέφερα στην αρχή. Κι έτσι, άλλη μια φορά τα χρήματα δεν θα πάνε εκεί που πρέπει αλλά στους διάφορους που θα κάνουν τις μελέτες!!
-Ελλάδα μου, τι είχες πάντα, τα ίδια και τώρα δυστυχώς.
Γ.Δ.


Εδώ ο ΔΕΣΜΟΣ …χάνεται και η Περιφέρεια σφυρίζει αδιάφορα
Σε αδιέξοδο οδηγείται η υπόθεση με την ΔΕΣΜΟΣ καθώς καθυστερεί ο ορισμός 6 εκπροσώπων της περιφέρειας από το περιφερειακό συμβούλιο. Προς το παρόν ο μοναδικός της εκπρόσωπος είναι ο αντιπρόεδρος , περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης κ. Ταρκάν Μουλταζά. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει δικαστική απόφαση η οποία νομιμοποιεί την συμμετοχή 6 εκπροσώπων από την περιφέρεια (και όχι 8 όπως πριν την τροποποίηση του καταστατικού) και παρά ταύτα η περιφέρεια δεν την εφαρμόζει επιδεικνύοντας παρελκυστική στάση.  Στην τελευταία μάλιστα  συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης όπου συμμετείχε ο κ. Τακράν ρωτήθηκε αν αποδέχεται την δικαστική απόφαση και είπε ότι την αποδέχεται αλλά άφησε ανοιχτό αν θα οριστούν 6 εκπρόσωποι και όχι 8. Στην επίμονη προσπάθειά μας να μας πει την άποψή του ο κ. Ταρκάν μας παρέπεμψε στον περιφερειάρχη κ. Μέτιο οποίος και δεν μας έκανε την τιμή να απαντήσει στα τηλέφωνα αλλά ούτε στα μηνύματά μας.
Και το παράδοξο είναι ότι όταν στα ρεπορτάζ παρουσιάζουμε μία μόνο άποψη μας επικρίνουν ως μη αντικειμενικούς και μη δεοντολογική συμπεριφορά και όταν επιζητούμε την άλλη άποψη αρνούνται να την καταθέσουν.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …