Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Προσεχώς άσφαλτος στον δρόμο για την Κοττάνη

Προσεχώς άσφαλτος στον δρόμο για την Κοττάνη

0

Ξεκινά μελέτη από την αντιπεριφέρεια Ξάνθης  – Ανακατασκευή κτηρίου για χρήση ως πολιτιστικό κέντρο

 

 

«Θέλουμε να διευκολύνουμε την προσβασιμότητα των πολλών επισκεπτών που έχει ο οικισμός», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης  Νίκος Ευφραιμίδης

 

 

Να συνδέσει την Κοττάνη με την …σημερινή εποχή διευκολύνοντας την οδική πρόσβαση στους πολλούς επισκέπτες του μικρού οικισμού που είναι ξακουστός για την ομορφιά του τοπίου αλλά και την γαστρονομική του κουλτούρα και παράδοση από την φημισμένη και βραβευμένη ταβέρνα –  μουσείο  του κ. Τζεμήλ Χαλίλογου, επιχειρεί ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραιμίδης.

Μελέτη για δρόμο στην Κοττάνη

Για το λόγο αυτό επισκέφτηκε τον οικισμό με την Διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Ξάνθης προκειμένου να διαπιστώσουν και να καταγράψουν τις ανάγκες ώστε να εκπονηθεί άμεσα η μελέτη κατασκευής δρόμου στην θέση του …χωματόδρομου που είναι σήμερα και συνδέει τον οικισμό μέσω του οικισμού Μέδουσα με τις Θέρμες. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι 6 χιλιομέτρων που είναι το μοναδικό χωρίς άσφαλτο μεταξύ των οικισμών σ’ όλο το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ξάνθης.

Ανακατασκευή κτηρίου για χρήση ως πολιτιστικό κέντρο

Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Ευφραιμίδης στα σχέδια του είναι εκτός από τον δρόμο να ανακατασκευάσει το κτήριο όπου διέμεναν οι δάσκαλοι όταν στον οικισμό λειτουργούσε σχολείο με σκοπό όταν συσταθεί ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος που βρίσκεται στην διαδικασία ίδρυσης, να το παραχωρήσει ώστε να στεγάσει τις δραστηριότητες του συλλόγου που θα αφορούν την διατήρηση της τοπικής παράδοσης σε γαστρονομία και οικοτεχνία.

«Ο οικισμός της Κοτάννης είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός και τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Παρότι έχει μόνο 5 μόνιμους κατοίκους τα Σαββατοκύριακα γεμίζει από κόσμο που έρχεται να απολαύσει το εξαιρετικό φαγητό στην ταβέρνα του Τζεμήλ αλλά  και να χαρεί την ομορφιά του χωριού. Θέλουμε με κάποιες παρεμβάσεις σε υποδομές να  διευκολύνουμε τους επισκέπτες και να δώσουμε την ευκαιρία να ξαναζωντανέψει αυτός ο πολύ όμορφος οικισμός», επισημαίνει ο κ. Ευφραιμίδης.

 Λίγα λόγια για την Κοττάνη

Η Κοττάνη κατά την απογραφή του 2001 ήταν ένας οικισμός 43 κατοίκων στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα του νομού Ξάνθης σε υψόμετρο 295μ. Σήμερα έχει 5 μόνιμους κατοίκους όπως προαναφέρθηκε.

Το 1980 έκλεισε το Δημοτικό Σχολείο λόγω έλλειψης μαθητών. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού μετανάστευσαν στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας για εύρεση δουλειάς και το χωριό ερήμωσε. Ο οικισμός συνδέθηκε οδικώς με την Μέδουσα το 1998.  Τα σπίτια του οικισμού είναι πολύ παλιά (ίσως 300 ετών και ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός. Με το πρόγραμμα Interreg III / Phare CBC Ελλάδα-Βουλγαρία της Ευρωπαϊκή ένωσης έχει ξεκινήσει η ανάπλαση του οικισμού. Τα τελευταία χρόνια η Κοττάνη αναπτύσσεται τουριστικά και στην περιοχή του χωριού έχει ανοίξει παραδοσιακή ταβέρνα-καφενείο με τοπικά φαγητά. Στον επάνω όροφο της ταβέρνας ο ιδιοκτήτης έχει διαμορφώσει ένα παραδοσιακό πομάκικο σπίτι που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να το γνωρίσουν ενώ και ο διάκοσμος της ταβέρνας έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε πως η ασφαλτόστρωση του δρόμου ήταν ένα χρόνιο αίτημα των λιγοστών κατοίκων της Κοττάνης που όπως φαίνεται άρχισε να δρομολογείται.

Πεζοπορικές διαδρομές

Από το χωριό Κοττάνη ξεκινά πεζοπορική διαδρομή με σαφές μονοπάτι τριών ωρών για τους επόμενους δύο οικισμούς (Κούνδουρο και Λυκότοπο) με τους οποίους δεν υπάρχει πρόσβαση οδικώς. Επίσης υπάρχει η πεζοπορική κυκλική διαδρομή Κοττάνη – Κούνδουρος – Τσαλαπετεινός – Καλότυχο – Λυκότοπος – Κοττάνη διάρκειας 10 ωρών (απόσταση 25 χλιομέτρων) δίπλα από την κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Μόνιμοι κάτοικοι Κοττάνης και ο σκύλος με την γάτα της φωτογραφίας που απολαμβάνουν …ξένοιαστη ζωή!!!
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…