Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Παστίτσιο θαλασσινών

Παστίτσιο θαλασσινών

0

-250 γρ. μακαρονάκι κοφτό ολικής

-400 γρ. ντομάτα κονκασέ

-500 γρ. καλαμάρια, μύδια (ψίχα ολόκληρα), γαρίδες, χταποδάκι, κομμένα σε μικρά κυβάκια

-1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

-1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

-1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο

-1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια

-1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια

-1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

-1 κ.σ. μέλι

-1 φύλλο δάφνης

-20 ml ούζο

-Αλάτι, πιπέρι

-Ελαιόλαδο

-Τριμμένη γραβιέρα, για το πασπάλισμα

Για την μπεσαμέλ:

-1lt γάλα, πλήρες

-100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

-100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ., κοσκινισμένο

-2 κρόκους αυγών

-¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

-Αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε το ζυμαρικό 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι, την πιπεριά, τα καρότα και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε τα θαλασσινά συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα  4-5 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ούζο αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τέλος, προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, τη δάφνη και χαμηλώνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμη, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μέλι.

Για την μπεσαμέλ: Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός, μέχρι να λιώσει. Αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα κι έπειτα, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Σε ένα ορθογώνιο σκεύος διαστάσεων 35Χ25 εκ., προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι, 3 κ.σ. από τη μπεσαμέλ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ώστε να πάει παντού η μπεσαμέλ. Ύστερα, ρίχνουμε τα θαλασσινά πάνω από τα ζυμαρικά, καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.

Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα πάνω κάτω για 30-35 λεπτά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πικάντικο χοιρινό μαγειρεμένο σε μαύρη μπίρα

-Ένα κομμάτι χοιρινό λαιμό γύρο στα 3 κιλά -500 ml μαύρη μπύρα -3 μέτριες γλυκοπατάτες χον…