Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Μονόδρομος η διάλυση της ΔΕΣΜ – ΟΣ;  

Μονόδρομος η διάλυση της ΔΕΣΜ – ΟΣ;  

0

 

Αρνητής κάθε συναινετικής πρότασης για την ΔΕΣΜ – ΟΣ ο περιφερειάρχης ΑΜΘ – Δεν όρισε 6 εκπροσώπους, δεν αποδέχτηκε αντιπρόταση του υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη

 

Τον κατηγορούν για αδιαλλαξία και του επιρρίπτουν ευθύνες για «λουκέτο» στην ΔΕΣΜ- ΟΣ τα επιμελητήρια

 

 

Στα άκρα οδηγείται η κατάσταση στην ΔΕΣΜ-ΟΣ  μετά και την άρνηση της περιφερειακής αρχής να ορίσει στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτερας 6 εκπροσώπους στο Δ.Σ. της εταιρείας. Επιπρόσθετα άκαρπη ήταν και η σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και του υφυπουργού κ. Τσακίρη με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο στην οποία συμμετείχε ο Γενικός διευθυντή της ΔΕΣΜ- ΟΣ, κ. Αρχοντίκης και ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, εκπρόσωπος του ΕΦΕΠΑΕ ενώ δεν συμμετείχαν οι επιμελητηριακοί εκπρόσωποι.

Αρνητής κάθε συναινετικής πρότασης για την ΔΕΣΜ – ΟΣ ο περιφερειάρχης ΑΜΘ

Αντικείμενο της συνάντησης που συγκάλεσε ο υπουργός, ήταν η εύρεση ενός κοινού τόπου της περιφέρειας με τα επιμελητήρια μια άτυπης συμβιβαστικής λύσης.  Συγκεκριμένα, προτάθηκε πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ να οριστούν από τον ΕΦΕΠΑΕ, πρόταση στην οποία συμφωνούν και τα Επιμελητήρια ΑΜΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μέτιος αρνήθηκε να αποδεχτεί οποιαδήποτε συναινετική λύση που προτάθηκε από τους υπουργούς ενώ  ζήτησε τον ορισμό προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, πρόταση που απέρριψε ο κ. Γεωργιάδης.  Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι λίγο μετά αποχώρησε.

Πιέσεις από τους υπουργούς σε Μέτιο  – Τι του είπε ο Σκάλκος 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από τον κ. Γεωργιάδη προκειμένου να αποδεχθεί την συνεργασία με τα επιμελητήρια και να συνεχίσει την λειτουργία της η ΔΕΣ – ΜΟΣ όπως και από τον κ. Σκάλκο που του επεσήμανε ότι η μηδενική απορροφητικότητα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η περιφέρεια λόγω της κατάστασης στην ΔΕΣΜ – ΟΣ,  έχει αρνητικό αντίκτυπο για την χώρα καθώς μειώνει τον γενικό συντελεστή απορροφητικότητας από ευρωπαϊκά κονδύλια και θα έχει προβλήματα στην Ε.Ε. .

Τι θα γίνει στην ΔΕΣΜ – ΟΣ;

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις μεγαλώνει το χάσμα και απομακρύνεται η πιθανότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης οπότε μοιραία η ΔΕΣΜ- ΟΣ θα οδηγηθεί σε ….λύση με ότι αυτό συνεπάγεται για έναν φορέα που διαχειρίζεται όλη την αναπτυξιακή πολιτική για τον ιδιωτικό τομέα της περιφέρειας. Το πιθανότερο είναι να αναλάβει ο ΕΦΕΠΑΕ  την υλοποίηση του προγράμματος της μη επιστρεπτέας που επείγει και καθυστερεί εξαιτίας αυτής της κατάστασης που λαμβάνει πλέον διαστάσεις τραγελαφικές.

Ποιος είναι ο ΕΦΕΠΑΕ

Ο ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας) είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με αντικείμενο τη Διαχείριση Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), των ΠΕΠ (Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων), του μέτρου ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ για επιχειρήσεις και Δράσεων του Πράσινου Ταμείου. Ο ΕΦΕΠΑΕ απαρτίζεται από 7 εταίρους μεταξύ των οπίων και η ΔΕΣΜ- ΟΣ. Να σημειώσουμε ότι η ΔΕΣΜ- ΟΣ είναι η μοναδική εταιρεία στον ΕΦΕΠΑΕ στην οποία είχε την διοίκηση μέτοχος  – περιφέρεια έναντι των μετόχων – επιμελητηρίων.

Τον κατηγορούν για αδιαλλαξία και του επιρρίπτουν ευθύνες για λουκέτο στην ΔΕΣΜ- ΟΣ τα επιμελητήρια

Σε ανακοίνωση τους τα Επιμελητήρια επιρρίπτουν όλη την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ΔΕΣΜ – ΟΣ στην περιφερειακή αρχή καταλογίζοντάς του αδιαλλαξία και προαναγγέλλουν ότι οδηγείται σε κλείσιμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Επιμελητηρίων ΑΜΘ έχει ως εξής:

«Σε επικίνδυνες ατραπούς βάζει πλέον την εταιρία ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜ-Θ,  ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος με την αδιαλλαξία του! Η συμπεριφορά του εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον έχει δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ΔΕΣΜ-ΟΣ και η κατάσταση αυτή πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στην τοπική επιχειρηματικότητα, αντανακλά πλέον σε εθνικό επίπεδο καθώς αμαυρώνει συνολικά την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο συναγερμός σήμανε εδώ και λίγες μέρες όχι μόνο από τον ΕΦΕΠΑΕ (εταίρος του οποίου είναι και η ΔΕΣΜ-ΟΣ), αλλά και από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα υπήρξε σύσταση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επομένως ο ΕΦΕΠΑΕ πρότεινε ολοκληρωμένη λύση για το διοικητικό αδιέξοδο της ΔΕΣΜ-ΟΣ,  με την οποία τα Επιμελητήρια συμφωνήσαν εξ αρχής.  Δυστυχώς όμως σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Περιφερειάρχης ΑΡΝΗΘΗΚΕ να αποδεχτεί την μέση λύση που πρότειναν οι Υπουργοί κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Τσιακίρης. Η άρνηση αυτή, όπως τον προειδοποίησαν ξεκάθαρα ο Υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης, θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρει ο ΕΦΕΠΑΕ από την ΔΕΣΜ-ΟΣ τα προγράμματα των επιχειρήσεων, και επομένως να κλείσει.

Σε περίπτωση που γίνει πράξη η αναστολή λειτουργίας της ΔΕΣΜ-ΟΣ, τα εν εξελίξει προγράμματα θα ανατεθούν για αξιολόγηση σε Φορέα άλλης Περιφέρειας με μέριμνα του ΕΦΕΠΑΕ.

Για όλη αυτή την κατάσταση,  τα Επιμελητήρια καθιστούμε ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον Περιφερειάρχη.

Τα Επιμελητήρια άλλωστε, εδώ και μήνες εργάζονται για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με γνώμονα πάντα την επιχειρηματικότητα και την τοπική μας οικονομία. Τα Επιμελητήρια σταθερά και μεθοδικά εργάστηκαν, εργάζονται και θα εργάζονται απαλλαγμένα από προσωπικές έριδες και φιλοδοξίες και τιμώντας τα μέλη τους, που ανεξαρτήτως “επιχειρηματικού μεγέθους” συνιστούν αυτό που λέμε τοπική οικονομία.

Για τον λόγο αυτό, δηλώνουμε για άλλη μία φορά ότι δεχόμαστε την προτεινόμενη λύση από τον ΕΦΕΠΑΕ και το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς εξ αρχής ήμασταν υπέρ μίας ξεκάθαρης διοικητικής λύσης, για να προχωρήσει η αξιολόγηση των προγραμμάτων το γρηγορότερο δυνατό. Δυστυχώς  ο Περιφερειάρχης, επιμένοντας στην αρνητική του στάση, οδηγεί τον ΔΕΣΜ-ΟΣ σε αναστολή λειτουργίας. Ως Επιμελητήρια δηλώνουμε ότι θα βρούμε  το γρηγορότερο δυνατόν λύση που να εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις μας.

Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον των επιχειρήσεων της  περιοχής μας -τουλάχιστον στο βαθμό που μας αναλογεί – όπως κάνει ο Περιφερειάρχης με την αδιάλλακτη στάση του.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα Επιμελητήρια δεν εκλήθησαν καθώς η συγκαταβατική τους διάθεση ήταν ήδη δεδηλωμένη».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τους 50 υποψήφιους του συνδυασμού της ανακοίνωσε η Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη

Για άξιους επιχειρηματίες που αγαπούν την Ξάνθη και θέλουν με συλλογική προσπάθεια να την …