Ποια είναι τα επίμαχα σημεία
Επιφυλακτικότητα από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Α. Μπεμπεκίδη
Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και έχει θέσει σε διαβούλευση. Στο στόχαστρο της κριτικής τίθεται η νέα διάταξη για το «ευέλικτο» 8ωρο και η δυνατότητα της 4ήμερης εργασίας αλλά με 10ωρο χωρίς ωστόσο πληρωμή υπερωρίας των επιπλέον 2 ωρών. Στα θετικά του νομοσχεδίου αξιολογείται η θεσμοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με την οποία θα μπορεί να ελέγχεται αν υπάρχουν υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου, ωστόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδη εκφράζει και γι αυτό επιφυλάξεις υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνουν όσοι έλεγχοι απαιτούνται λόγω υποστελέχωσης των ΣΕΠΕ στην περιοχή μας.
Τα επίμαχα σημεία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου φέρνει αλλαγές στα ωράρια εργασίας, τις υπερωρίες, ενώ θεσμοθετεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία θα μπορεί να ελέγχεται αν υπάρχουν υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου.
Oι 40 ώρες απασχόλησης της εβδομάδας παραμένουν αλλά το πλαίσιο γίνεται πιο ελαστικό. Δηλαδή, υπό προϋποθέσεις, ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλέψει για ένα διάστημα 10 ώρες ημερησίως για τέσσερις ημέρες, αντί για 8 ώρες σε πέντε ημέρες. Γι’ αυτό, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, ενώ και η επιχείρηση θα πρέπει να αποδείξει γιατί ζητά ελαστικότητα του 8ωρου. Όπως επεσήμανε το νέο νομοσχέδιο απαντά και προστατεύει τις νέες συνθήκες εργασίας όπως διαμορφώθηκαν στην πανδημία και ενισχύει τον θεσμό της οικογένειας
Τι είναι η κάρτα εργασίας
Η ψηφιοποίηση, η οποία έχουμε διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα πως λειτουργεί διευκολύνοντας τη σχέση του πολίτη με το κράτος (πιστοποιητικά-egov, πρόγραμμα εμβολιασμών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση) αυτή τη φορά αξιοποιείται από την κυβέρνηση για τη θωράκιση του 8ώρου την καταπολέμηση της “μαύρης εργασίας” και των αδήλωτων υπερωριών.
Για αυτό το λόγο, νομοθετείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του.
Ο εργαζόμενος θα “χτυπά” την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του, κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη). Η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας είναι τελικά η καλύτερη προστασία του εργαζομένου από τις καταχρηστικές συμπεριφορές του εργοδότη και ένα βασικό μέσο για να μη νοθεύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων από εργοδότες που χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές. «Είναι επανάσταση στην αγορά εργασίας», τόνισε ο υπουργός.
Επιφυλακτικότητα από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης
«Είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε επιφυλακτικοί. Το8ωρο και το 5νθημερο είναι κεκτημένο των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Δεν μπορεί να παίζουμε μα αυτά. Με το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργείται η πληρωμή των υπερωριών κι αυτό δεν συμφέρει τους εργαζομένους. Το γενικό πλαίσιο δεν μας πείθει. Σ’ ότι αφορά την κάρτα εργασίας είναι θετικό αλλά πως μπορεί να λειτουργήσει όταν δεν γνωρίζουμε πόσο υποστελεχωμένες είναι οι υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας. Γενικά κι όλη αυτή η βιασύνη να βγει σε διαβούλευση και να ψηφιστεί μας βάζει σε υποψίες ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Μαριάννα Ξανθοπούλου