-1,5 κιλό αρνάκι (ή κατσικάκι) κομμένο σε μερίδες (μπούτι, πλάτη, καρέ, ό,τι σας αρέσει)
-4 σκελίδες σκόρδο
-1 κλωναράκι δενδρολίβανο
-6 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
-250 γρ. φρέσκα φασολάκια
-8 μικρά κολοκυθάκια κομμένα στη μέση
-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
-2 πατάτες κομμένες σε κύβους
-Μαϊντανός και δυόσμος
-Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλατίζουμε το κρέας με χοντρό αλάτι, πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο πιπέρι και το αφήνουμε έξω από το ψυγείο για μία περίπου ώρα ή έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να μαριναριστεί. Ανάβουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε στον πάτο της γάστρας το σκόρδο και το δενδρολίβανο και από πάνω τα κομμάτια του κρέατος και το σκεπάζουμε (χωρίς λάδι). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά χωρίς να το ανοίξουμε. Όσην ώρα ψήνεται το κρέας ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, προσθέτουμε χοντρό αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και αφαιρούμε το κρέας.
Στον πάτο της γάστρας έχει μείνει λίγο ζουμί που έχει βγάλει το κρέας από το ψήσιμο. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε. Βάζουμε από επάνω τις μερίδες του κρέατος, σκεπάζουμε το σκεύος, το ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 45 λεπτά. Τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρούμε το σκέπασμα για να ροδίσει το κρέας. Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, το ξανασκεπάζουμε και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για άλλα 20 λεπτά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.