Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Απειλείται με διάλυση η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ

Απειλείται με διάλυση η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ

0

Επιμελητήρια ΑΜΘ προς Περιφέρεια ΑΜΘ: «Ορίστε 6 εκπροσώπους για να συνεχίσει η ΔΕΣΜΟΣ»

 

Τι είπαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων στην διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με τα ΜΜΕ της περιφέρειας

Μόνο 263 αιτήσεις είναι σε διαδικασία πληρωμής στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας – Απορρίφθηκαν 329

 

 

Κόπηκαν οι …δεσμοί συνεργασίας και συναίνεσης των δύο βασικών μετόχων της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, των 6 επιμελητηρίων (Ξάνθης, Έβρου, Δράμας, Καβάλας και 2 της Ροδόπης) και της περιφέρειας  ΑΜΘ και η Μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 για να διαχειρίζεται και να υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα,  κλυδωνίζεται μέσα στην δίνη των αντιπαραθέσεων και των αντιπαλοτήτων καθώς και των αντιδικιών,  τη στιγμή που έχει στα χέρια της να διαχειριστεί το  πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας που περιμένει ως μάνα εξ ουρανού ο επιχειρηματικός κόσμος, σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη λόγω πανδημίας.

Επιμελητήρια ΑΜΘ προς Περιφέρεια ΑΜΘ: «Ορίστε 6 εκπροσώπους για να συνεχίσει η ΔΕΣΜΟΣ»

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποκατασταθεί το κύρος και η εμπιστοσύνη της εταιρείας στα μάτια της κοινής γνώμης που έχει πληγεί αυτό το τελευταίο τρίμηνο που δημιουργήθηκε αυτή η ρήξη και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της αλλά και απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το τι προξένησε όλο αυτό, οι  πρόεδροι των 6 επιμελητηρίων της ΑΜΘ πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Απριλίου στην οποία συμμετείχε το «Ε» και πολλά περιφερειακά ΜΜΕ. Συντονιστής  ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Τσολάκης, σύμβουλος ενημέρωσης του ΕΒΕ Έβρου. Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι οι πρόεδροι – μέτοχοι των Επιμελητηρίων αποσκοπούσαν να θέσουν προ των ευθυνών της την περιφερειακή αρχή να αποδεχτεί την τροποποίηση του καταστατικού στο οποίο προέβησαν, μέσω του οποίου περνά η διοίκηση στα Επιμελητήρια, και την προσωρινή διοίκηση που φέρει την νομιμότητα από δικαστικές αποφάσεις και να ορίσει άμεσα  τους 6 εκπρόσωπους που της αναλογούν  στο Διοικητικό συμβούλιο.

 Τι έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και δημιουργήθηκε η ρήξη ανάμεσα στους μετόχους της ΔΕΣΜΟΣ

Στο ιστορικό της υπόθεσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης για να γίνει αντιληπτό πως και γιατί ξεκίνησαν τα προβλήματα που οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση. Όπως επεσήμανε τα 24 χρόνια λειτουργία της ΔΕΣΜΟΣ υπήρχε άριστη συνεργασία και εύρυθμη λειτουργία σε βαθμό που να θεωρείται πρότυπο σε απορροφητικότητα και εντιμότητα. Διευκρίνισε δε πως σε άλλες περιφέρειες σε αντίστοιχους φορείς υλοποίηση προγραμμάτων την διοίκηση την έχουν τα επιμελητήρια ενώ στην ΑΜΘ συνέβη το αντίθετο, παρόλα αυτά δεν υπήρξε πρόβλημα. Τα σύννεφα στις σχέσεις περιφέρειας επιμελητηρίων πύκνωσαν όταν έγινε αντικατάσταση του γενικού διευθυντή με θητεία 20 χρόνων χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και να υπάρχει συναίνεση. Η επόμενη κίνηση ήταν να ζητήσουν προφορικά και εγγράφως εξηγήσεις από την πρόεδρο του Δ.Σ. κα Κατερίνα Ιωαννίδου η οποία  – όπως υποστήριξε ο κ. Ιωαννίδης –  αδιαφόρησε και δεν απάντησε. Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν τα επιμελητήρια για να τρέξει πιο γρήγορα το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ζήτησαν  να ενεργοποιηθεί το μητρώο των αξιοποιητών και να αντληθούν από εκεί υπάλληλοι ενώ η περιφέρεια προέκρινε τη διαδικασία 50 έκτακτων προσλήψεων. Η ρήξη είχε επέλθει και ακολούθησαν μια σειρά από αντεγκλήσεις με δικαστική εμπλοκή καθώς η περιφέρεια πρόσβαλε την απόφαση  ορισμού νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τον ορισμό προσωρινού προέδρου και στην συνέχεια ασφαλιστικά μέτρα τα οποία και απορρίφθηκαν πρόσφατα. Ο κ. Αγγελίδης κατέληξε λέγοντας: Καλούμε την περιφέρεια  σε συνεργασία για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών στην εταιρεία. Να ορίσει 6 εκπροσώπους  ώστε να μη καθυστερήσει άλλο το πρόγραμμα».

Βολές σε Μέτιο για πολιτική αντιπαράθεση με Τοψίδη

Ο κ. Δέμπας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας υπονόησε ότι η διαφορετική στάση της περιφέρειας και την νέα θητεία του κ. Μέτιου οφείλεται στην πολιτική αντιπαράθεση με τον κ. Τοψίδη που είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο. Επίσης αναφέρθηκε στη δήλωση Μέτιου ότι επειδή το πρόγραμμα είναι 100 εκ. ευρώ πρέπει να ελέγχεται η ΔΕΣΜΟΣ και όπως είπε αυτό είναι προσβολή για τα επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης αναφέρθηκε στην έρευνα του επιμελητηρίου που καταγράφει την δραματική εικόνα των επιχειρήσεων της Ξάνθης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Καίγεται το σπίτι μας και εμείς τρέχουμε στις δικαστικές αίθουσες. Οι επιχειρήσεις της Ξάνθης έχουν καταστραφεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι  να δώσουμε τα χρήματα όσο πιο γρήγορα μπορούμε». Μάλιστα πρόσθεσε πως πολλές φορές ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Μέτιο για να τον ενημερώσει και πως εκείνος δεν σήκωνε το τηλέφωνο. Στη συνέχεια ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας κάλεσε σε συνεργασία και συναίνεση με την περιφέρεια επισημαίνοντας πως οι δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν επιμελητήρια: «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στην επιχειρηματικότητα που χρειάζεται ένα ήρεμο κλίμα. Επίσης σεβασμός στον διάλογο,  ταπεινότητα και σεβασμός στους θεσμούς και στα θεσμικά όργανα όπως είναι τα επιμελητήρια.

Μόνο 263 αιτήσεις είναι σε διαδικασία πληρωμής στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας – Απορρίφθηκαν 329

Ο πρόεδρος του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης κατέθεσε μερικά στοιχεία για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας. Σύμφωνα μ’ αυτά έχουν υποβληθεί 24.108 αιτήσεις έχουν εγκριθεί 621 έχουν απορριφθεί 329 και από αυτές που έχουν εγκριθεί μόνο 263 έχουν περάσει στην διαδικασία δηλαδή την αίτηση για πληρωμή. . Συνολικά δε είπε πως έχουν αξιολογηθεί 12.653 αιτήσεις.  Ο κ. Γραβάνης παρατήρησε ότι το πρόγραμμα προχωρά πολύ αργά και ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό απορρίψεων.

Τέλος ο κ. Τοψίδης , πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου έδωσε την πληροφορία ότι από τότε που ανέλαβε η προσωρινή διοίκηση αποκάλυψε πω η προηγούμενη πρόεδρος δεν εκπροσωπούσε την εταιρεία ως όφειλε στον ΕΦΚΑ και στην Εφορία ενώ είχε αφήσει οφειλές στην μισθοδοσία αλλά και σε ασφαλιστικούς φορείς και όλα αυτά τα τακτοποίησε η νέα διοίκηση. Τέλος ανέφερε πως ο ίδιος δεν μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση με τον κ. Μέτιο στην ΔΕΣΜΟΣ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…