Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

0

Ο εορτασμός συνεχίζεται
Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρεί πως επέτειοι όπως τα 100 χρόνια ελεύθερης ζωής της Ξάνθης που γιορτάσαμε ήδη, αλλά και τα 200 από την Επανάσταση του 1821 δεν ολοκληρώνονται σε λίγες μέρες μέσα.
Εννοώ πως οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και μπορούν να διαρκέσουν μήνες, ολόκληρο το 2021.
Είναι πέραν πάσης λογικής να περιορίζεται μια ιδιαίτερα σημαντική επέτειος στα χρονικά όρια 2-3 ημερών μόνον!
Γι’ αυτό, πιστεύω, πως την άποψη αυτή ενστερνίζονται οι διάφοροι φορείς έτσι ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους να δούμε και να απολαύσουμε εκδηλώσεις Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων εν γένει όπως και των δήμων.
-Ο εορτασμός θα πρέπει να συνεχιστεί.
Γ.Δ.


Τι γίνεται στους περιφερειακούς δήμους;
Και με την ευκαιρία του σχολίου παραπάνω, θα πρέπει να θίξουμε μια αρνητική παράμετρο που ισχύει εδώ και χρόνια.
Λοιπόν, κοινή είναι η διαπίστωση πως οι υπόλοιποι τρεις δήμοι ελάχιστη έως καθόλου συμμετοχή έχουν στις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις, επετείους, γιορτές τοπικές ή πανελλήνιες.
Κι αν κάπου συμβαίνει κάτι, αυτό γίνεται χωρίς ιδιαίτερη  προβολή και δημοσιοποίηση.
Έτσι, σταδιακά, οι περιφερειακοί δήμοι απλώς παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον Μητροπολιτικό δήμο.
Βέβαια κάποιες μικροεκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα, αλλά, μεταξύ μας, γίνονται έτσι από υποχρέωση.
Γ.Δ.


Ο Νέστος και ο κ. Γκαϊντατζής
Πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα του κυρίου Γ. Γκαϊντατζή, προέδρου του φορέα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου, Βιστονίδας, Ισμαρίδας, να έχει τις προσωπικές του επιστημονικές απόψεις.
Η άποψή του όμως πως «σε 20 χρόνια δεν ξέρουμε αν θα έχει νερό ο Νέστος…»   σίγουρα δεν είναι επιστημονική.
Δεν γνωρίζουμε τι επιδιώκει μ’ αυτήν την άποψη και τι επιδιώκει τελικά, αλλά σε 20 χρόνια ο Νέστος θα τον διαψεύσει.
Αν ο Καβαλιώτης κ. Γκαϊντατζής επιθυμεί να εκφοβίσει τους Ξανθιώτες και να τους απογοητεύσει για να μην αγωνιστούν για την υλοποίηση του μεγάλου έργου καταπολέμησης της υφαλμύρωσης, κάνει λάθος.
Ήδη μια φορά σταμάτησαν την εκτέλεση του έργου αυτού οι Καβαλιώτες.
Η κοινωνία της Ξάνθης δεν θα το επιτρέψει αυτό να συμβεί για δεύτερη φορά.
Προειδοποιούμε δε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους και κυρίως να σταματήσουν τέτοιες ιδέες όπως αυτή του κ. Γκαϊντατζή.
Γ.Δ.


Τώρα γνωρίζουμε…
Το θέμα της υφαλμύρωσης μεγάλης έκτασης της πεδινής περιοχής του νόμου είναι γνωστό, υπαρκτό και επικίνδυνο.
Είναι γνωστό επίσης πως το πρόβλημα σκέφτηκαν να το αντιμετωπίσουν εγκαίρως τόσο ο Γιώργος Παυλίδης όσο και ο τέως υπουργός Αλέξανδρος Κοντός μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Είναι δε γνωστό πως ενώ έγινε η προκήρυξη του έργου με διεθνή διαγωνισμό, αυτός σταμάτησε λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας Καβαλιώτικων Περιβαλλοντικών Ομάδων και Οργανώσεων.
Η υπόθεση στο δικαστήριο καθυστέρησε χρόνια με αποτέλεσμα όταν βγήκε η θετική απόφαση, το έργο να έχει απενταχθεί και τα χρήματα για την εκτέλεση του μεγάλου έργου να επιστραφούν.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που είχαν αρνητική εισήγηση για το έργο τότε ήταν και ο Φορέας του οποίου σήμερα ηγείται ο κύριος Γκαϊντατζής, ο οποίος, τι σύμπτωση, έχει την ίδια αρνητική άποψη, εκφράζοντας μάλιστα και αβάσιμες για μας αμφιβολίες για του ότι ο Νέστος θα στερέψει ως ποταμός!
Όμως τώρα οι Ξανθιώτες έχουν εμπειρία και επαγρυπνούν για να υλοποιηθεί το έργο και για να αντιμετωπίσουν όσους αντιδρούν στην επιβίωση χιλιάδων αγροτών του νομού.
Γ.Δ.


Ε.Σ.Α.
Όχι, τα αρχικά ΕΣΑ δεν παραπέμπουν στην στρατιωτική υπηρεσία που είχε αστυνομικό ρόλο και αποστολή για τους ένστολους και τη συμπεριφορά τους εκτός στρατοπέδου.
Όχι βεβαίως, διότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας το Σώμα αυτό «διέπρεψε»  σε μη νόμιμες ενέργειες.
Τέλος πάντων, ας το αφήσουμε αυτό, πρόκειται για μια θλιβερή παρένθεση.
Ο λόγος του σχολίου είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.)
Πρόκειται για την μεγάλη ελπίδα της χώρας και των κατοίκων βεβαίως, για την έξοδο προς την ανάπτυξη.
Το συνολικό ποσό που θα λάβει η χώρα μας φθάνει τα 32δισ. ευρώ. Η εκταμίευση του μεγάλου αυτού ποσού θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.
Εάν όντως η κυβέρνηση αξιοποιήσει σωστά, δημιουργικά, αναπτυξιακά τα 32 δισ., τότε ναι, πράγματι η Ελλάδα θα φύγει προς τα μπρος, θα μπει με σοβαρότητα στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών και βέβαια θα υπάρξει σοβαρή αύξηση του οικονομικού επιπέδου όλων.
Αισιοδοξία λοιπόν.
Γ.Δ.


Τους χρεώνουν δημαγωγία
Για μια ακόμη φορά δημιουργήθηκε σημείο τριβής ανάμεσα στη δημοτική αρχή και σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά με φόντο την ενίσχυση του δήμου Ξάνθης από το ΥΠΕΣ με 222.000 ευρώ για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου των 50 εκ. ευρώ που κατανεμήθηκε στους δήμους της χώρας με απόφαση στις 26 Μαρτίου 2021.
Ο Σάββας Μελισσόπουλος έσπευσε μέσω facebook να σχολιάσει, κάπως δεικτικά, ότι είναι αμφίβολο αν θα γνωστοποιηθεί ο τρόπος που θα δαπανηθούν, ενώ αναρωτήθηκε αν θα βοηθηθούν μέσω του κονδυλίου οι επαγγελματίες του τόπου που έχουν πληγεί.
Η δημοτική αρχή χαρακτήρισε «δημαγωγική εκμετάλλευση» τόσο το περιεχόμενο της ανάρτησης, όσο και σχόλιο του Πασχάλη Λύρατζη, κάτω από την ανάρτηση, ο οποίος υπερθεμάτισε γράφοντας «σε καλή μεριά!» και αναρωτήθηκε, αν αυτές οι αναρτήσεις από γνωρίζοντες για τον προορισμό των πόρων αυτών αποτελεί «εμμονή με την εξουσία» ή είναι απλά «ανεπίδεκτοι μαθήσεως».
«Όταν ο αντιπολιτευτικός παροξυσμός σε οδηγεί σε δημοκοπία και εκτιμάς ότι μπορείς να ορίζεις κατά βούληση την επιλεξιμότητα των δαπανών, αντιλαμβάνεται κανείς ποια θεσμική λειτουργία εννοούν οι επίδοξοι μνηστήρες του Δημοτικού θώκου!», σημειώνει η δημοτική αρχή.
Η υποστήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί καθοριστικά από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και το παρατεταμένο lockdown αναμφίβολα πρέπει να αποτελεί νούμερο «1» ζητούμενο, προτεραιότητα και σημείου προβληματισμού και υπέρβασης για το δήμο Ξάνθης, ωστόσο κονδύλια που προορίζονται για συγκεκριμένες ανάγκες δεν μπορούν να ανακατευθυνθούν και αυτό είναι γνωστό. Γιατί μετά θα ρωτάμε γιατί δεν πληρώθηκε το έκτακτο προσωπικό που έχει προσληφθεί στην καθαριότητα, λόγω των αδειών ειδικού σκοπού στην υπηρεσία!
Ε.Δ.


Αχ και να μην ήτανε …Πρωταπριλιά!
Μπορεί να δυσαρεστήσουμε πολλούς fun του Αντώνη Ρέμου αλλά πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να πούμε πως το ρεπορτάζ με τίτλο: «Στην Ξάνθη η πρώτη συναυλία της επόμενης μέρας», που δημοσιεύσαμε χθες 1 Απριλίου ήταν απλά… πρωταπριλιάτικο. Είναι η μόνη μέρα που λόγω του εθίμου επιτρέπουμε στον εαυτό μας να σας πούμε ένα ψέμα! Απ’ ότι καταλάβαμε σας άρεσε πολύ ίσως και γιατί επιθυμούσατε πολύ να είναι αλήθεια και όχι Πρωταπριλιά!
Όλοι μας περνάμε δύσκολα και έχουμε ανάγκη την ελπίδα ότι είναι κοντά οι μέρες που θα μπορούμε να πάμε σε μια συναυλία!
Να σας βεβαιώσουμε ότι είναι αλήθεια πως ο Αντώνης Ρέμος δεσμεύτηκε πέρσι όταν ακυρώθηκε η συναυλία του ότι θα ξαναέρθει στην Ξάνθη όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες!
Μ.Ξ.


Κουράστηκα…
Κουράστηκα να ακούω ότι ο κόσμος κουράστηκε από τον εγκλεισμό. Κουράστηκα να το ακούω σαν δικαιολογία για το ότι δεν τηρείται κανένα μέτρο. Την ώρα που το ένα lockdown ερχόταν πίσω από το άλλο. Και πάλι δεν τηρούνταν. Γιατί ο κόσμος «κουράστηκε».
Κουράστηκα να ακούω για ατομική ευθύνη. Την ατομική ευθύνη που την αγνοούν οι «κουρασμένοι». Κουράστηκα να ακούω τους θεσμικά υπεύθυνους να «χαϊδεύουν» τους ατομικά ανεύθυνους. Και να αποδίδουν την ανευθυνότητα στην «κούραση». Λες και οι ατομικά υπεύθυνοι δεν έχουμε κουραστεί. Λες και τηρούμε τα μέτρα του εγκλεισμού με ενθουσιασμό. Αυτά τα μέτρα που παρατείνονται και παρατείνονται, χάρη στους «κουρασμένους» ατομικά ανεύθυνους.
«Ο κόσμος κουράστηκε». Και ας έχουν φουλάρει τα νοσοκομεία και ας έχουν επιταχθεί μονάδες, κλίνες και ας έχουν επιστρατευθεί γιατροί. Προς θεού, μη χάσουμε και το κέφι μας.
Και όσο «κουράστηκε» ο κόσμος και είπε να «ξεσκάσει», μένει στο «περίμενε» ο έμπορος που έχει μήνες το κατάστημά του κλειστό και ακούει ότι «ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία» (που δεν πέφτουν) θα ανοίξει με click away, ή click inside και χρονικό περιορισμό και δεν ξέρει τι να κάνει με τις επιταγές του και το στοκαρισμένο εμπόρευμα της σεζόν που μένει απούλητο.
Και μαζί με τον έμπορο, περιμένουν γονείς και παιδιά να «πέσουν» τα κρούσματα για να ανοίξουν τα σχολεία. Όσο οι «κουρασμένοι» συνεχίζουν ανενόχλητοι την «κανονικότητά» τους.
Χ.Π.


Να αφήσουν τα πείσματα στην ΔΕΣΜΟΣ και να φέρουν εις πέρας γρήγορα το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας
Η διελκυστίνδα μεταξύ της περιφέρειας και των Επιμελητηρίων για την διοίκηση της ΔΕΣΜΟΣ εκτός από την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει που πλήττει το κύρος και την εμπιστοσύνη στην εταιρεία η οποία  διαχειρίζεται και ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει θύμα την ίδια επιχειρηματικότητα στην ΑΜΘ. Οι καβγάδες και οι δικαστικές διαμάχες που υποκρύπτουν και πολιτική αντιπαλότητα Μέτιου – Τοψίδη έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση που έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία αξιολόγησης και τελικής απόδοσης της μη επιστρεπτέας, του προγράμματος της περιφέρειας με ευρωπαϊκά κονδύλια που ανέλαβε να υλοποιήσει,  σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις τα έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα. Είναι ενδεικτικό ότι  το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σε καμία επιχείρηση εκταμίευση. Μόνο 261 από τις 24.108 αιτήσεις που υποβλήθηκαν έχουν μπει στην τελική ευθεία και έχουν καταθέσει αίτημα για πληρωμή.
Αν συνεχιστεί αυτό και η περιφέρεια δεν ορίσει εκπροσώπους είναι αμφίβολο αν θα τελειώσει η διαδικασία μέσα στο 2021. Γι αυτό είναι επιβεβλημένο να αφήσουν στην άκρη τις διενέξεις και να κάνουν γρήγορα την δουλειά που πρέπει να κάνουν. Να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις άμεσα.
Μ.Ξ.  


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …