Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρωταπριλιά ξεκινά η καταπολέμηση των κουνουπιών

Πρωταπριλιά ξεκινά η καταπολέμηση των κουνουπιών

0

 

Με προνυμφοκτονία από αέρος. Δεύτερος χρόνος για το πρόγραμμα – πείραμα με τα πουλερικά που είχε μεγάλη επιτυχία

 

Μειώθηκαν στο 1/3 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιφέρειά μας το 2020  – Περιμένουν εγκαίρως την έγκριση για ακμαιοκτονία

 

 

Την 1η Απριλίου ξεκινά το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφέρειά μας και δεν είναι …πρωταπριλιάτικο ψέμα! Είναι η μέρα που επιλέχθηκε μετά από την αναβολή που δόθηκε καθόσον στις 24/3 που είχε αρχικά σχεδιαστεί η έναρξη του προγράμματος,  οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήταν …πολικές!

Ξεκινά η καταπολέμηση κουνουπιών με προνυμφοκτονία από αέρος

Όπως μας ενημέρωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικών θεμάτων κ. Κωνσταντίνος Βενετίδης ήδη έχουν έλθει τα δύο ελικόπτερα από την Θεσσαλονίκη που θα διενεργήσουν αεροψεκασμούς σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την προνυμφοκτονία. Προηγουμένως όμως ειδικά συνεργεία με αυτοψίες σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες  θα  εντοπίσουν τα πιθανά σημεία που έχουν προνύμφες όπως έλη (πολλά εξ αυτών βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Έβρου) και στην συνέχεια θα ξεκινήσει από αέρος στοχευμένα ο ψεκασμός.

Δεύτερος χρόνος για το πρόγραμμα – πείραμα με τα πουλερικά

Θα συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα με τα πουλερικά που τοποθετούνται σε κλουβιά και ουσιαστικά είναι οι ανιχνευτές για τον ιό του Δυτικού Νείλου: «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε στην περιφέρειά μας  από πέρσι που διαρκεί 3 χρόνια. Αφού τοποθετήσουμε πουλερικά σε κλωβούς τα ελέγχουμε κατά διαστήματα και έτσι ανιχνεύουμε αν στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου. Για το πρόγραμμα αυτό έδειξε ενδιαφέρον και ο ΕΟΔΥ γιατί είχε μεγάλη επιτυχία»,  επισημαίνει ο κ. Βενετίδης.

Μειώθηκαν στο 1/3 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιφέρειά μας το 2020

Κατακόρυφη μείωση είχε ο ιός του Δυτικού Νείλου στην περιφέρεια μας κι αυτό συνδέεται άμεσα με την καταπολέμηση των κουνουπιών και την έγκαιρη ανίχνευση του μέσω του προγράμματος με τα πουλερικά – ανιχνευτές. Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Βενετίδης το 2020 σαν περιφέρεια είχαμε το 1/3 των κρουσμάτων (μόλις 33) από το 2019 και 5 θανάτους ενώ το 2019 είχαμε 16.

Περιμένουν εγκαίρως την έγκριση για ακμαιοκτονία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βενετίδη αυτό που θα κρίνει φέτος όπως και κάθε χρόνο την επιτυχή καταπολέμηση, την μείωση της όχλησης και την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου είναι η έγκαιρη έναρξη και των δύο φάσεων της προνυμφοκτονίας αλλά και της  ακμαιοκτονίας: «Πέρσι η άδεια για ακμαιοκτονία για την περιφέρειά μας εκδόθηκε στις 23 Ιουλίου. «Ήταν πολύ αργά. Παρόλα αυτά συνεχίσαμε το πρόγραμμα αν και τον Ιούλιο είχαμε αρκετά προβλήματα με οχλήσεις ανά περιοχές.  Φέτος ευελπιστούμε η επιτροπή να εκδώσει εγκαίρως την άδεια για ακμαιοκτονία από αέρος και να εκδοθεί τον Μάιο ώστε εγκαίρως να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί από αέρος. Έχουμε στείλει όλα τα σχετικά έγραφα από τον Φεβρουάριο. Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και δεν αρκεί μόνο  το πρόγραμμα αλλά και η συνδρομή της κοινωνίας. Όπως έχουμε πει επανειλημμένως πριν να εφαρμόζονται οι οδηγίες ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία εστιών που κάνουν πιο δύσκολη την καταπολέμηση», επισημαίνει ο κ. Βενετίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διαμορφώνοντας την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Συνέντευξη με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δαμιανό Καγγελίδη

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Μαζί για την Αλλαγή» επισημαίνει: «Εμείς πιστεύο…