Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

0

Ευτελισμός
Τα παρακάτω σχόλια κατατίθενται δημόσια και απευθύνονται προς τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη να διοικούν και υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι σχόλια αγάπης προς τον θεσμό της Τ.Α., αλλά και τιμής γι’ αυτούς που πραγματικά αφιέρωσαν χρόνο, χρήμα και κάποιοι και την ίδια τους τη ζωή στο όραμά της.
Λοιπόν, οφείλουν όλοι οι σημερινοί κατέχοντες θέσεις στα δημοτικά έδρανα να σκεφθούν δύο-τρία πράγματα.
-Ο θεσμός χάνει το κύρος του εξαιτίας υπερβολών και άλλων αρνητικών ενεργειών.
-Επικρατεί απογοήτευση στους νέους, γι’ αυτό υπάρχει έλλειψη υποψηφίων.
-Σοβαροί, αξιόλογοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με τα κοινά.
-Αυτά όλα αποτελούν και δημιουργούν ένα αρνητικό και απωθητικό κλίμα.
Ο θεσμός ευτελίζεται και η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο.
Γ.Δ.


Δεν είμαστε για πολυκομματική αντιπροσώπευση
Κι ενώ ο δήμαρχος δηλώνει πως ξεκινά μικρά και μεγάλα έργα, η κοινή γνώμη κάνει τις διαπιστώσεις της.
Μια δε από αυτές είναι πως τελικά το πολιτικό μας προσωπικό, το σύστημά μας σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, δεν έχει την ανάλογη ωριμότητα.
Κι αυτό αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία, και μεις στην Ξάνθη που ζούμε έντονα στην αυτοδιοίκηση.  Δηλαδή δεν έχουν κατακτήσει οι αντιπρόσωποί μας σε κόμματα και δημοτικές παρατάξεις την πολυκομματική αντιπροσώπευση.
Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής απέδειξε και ανέδειξε την ανωριμότητα των εκπροσώπων.
Πολλές παρατάξεις, χωρίς δύναμη, προσωρινές συμμαχίες για να εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του οργάνου, έλλειψη πλειοψηφίας και άλλα πολλά τραγελαφικά.
Γ.Δ.


Επιθετική πολιτική έργων από τον δήμο Ξάνθης
Οι αποχωρήσεις δημοτικών παρατάξεων συνεχίζονται από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, αλλά η παράταξη Τσέπελη προχωρά έστω μετ’ εμποδίων θέλοντας να γυρίσει την κουβέντα στα έργα, όπως μας δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα.
Και είναι λογικό.
Οι δημότες για την εκτέλεση έργων ενδιαφέρονται, όχι για ιστορίες υπερβολών, αποχωρήσεων και παιγνίδια σκοπιμοτήτων.
Μάλιστα απορεί και ο ίδιος πως δεν αντιλαμβάνονται οι τρεις επικεφαλής δάσκαλοι τουλάχιστον, πως αυτή η λειτουργία τους δεν τους βοηθά, ούτε τους δίνει πόντους έναντι της δημοτικής αρχής.
Γ.Δ.


Πολιτική έργων
Στόχος λοιπόν αδιαπραγμάτευτος τα έργα στον δήμο Ξάνθης από δω και πέρα.
Έργα μικρά, μεσαία, μεγάλα. Όλα με αξιολόγηση και με μελέτες και κυρίως νόμιμα, με άδειες.
Έργα στις συνοικίες, στις γειτονιές και βέβαια στους οικισμούς γύρω από τον δήμο.
Παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για όλο τον δήμο. Τόσο τον αστικό κορμό, όσο και τα περίχωρα.
«Πλέον» όπως δήλωσε ο Μανώλης Τσέπελης «ξεκινούμε και υλοποιούμε μια σειρά έργων. Αρχίζει η πολιτική των έργων».
Γ.Δ.


Μνήμη Στέφανου Ιωαννίδη
Την 1η Μαΐου 2001 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Στέφανου Ιωαννίδη.
Το έργο και η προσφορά του Στ. Ιωαννίδη στην πνευματική ζωή της Ξάνθης έχει αξιολογηθεί και έχει κριθεί.
Αποτελεί δε σημείο αναφοράς η πνευματική του παρέμβαση σε γενιές Ξανθιωτών οι οποίες διαπαιδαγωγήθηκαν από αυτόν και καθοδηγήθηκαν πνευματικά και λογοτεχνικά.
Ακριβώς δε αξιολογώντας την μεγάλη προσφορά του Στ. Ιωαννίδη, ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε το αρχοντικό Χασιρτζόγλου στην πλατεία Ματσίνη που θα γίνει Κέντρο Έρευνας, Μελέτης και Τεκμηρίωσης Ιστορίας και Πολιτισμού του δήμου, να φέρει το όνομα «Στέφανος Ιωαννίδης».
Η μνήμη του Στ.Ιωαννίδη είναι εδώ, ζωντανή και θα συνεχίσει να είναι γιατί είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Κάτι καλό ετοιμάζει ο δήμαρχος Ξάνθης
Στην Αθήνα βρίσκεται και πάλι ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης για θέματα του Δήμου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχει συναντήσεις σε διάφορα υπουργεία γιατί διεκδικεί μετ’ επιτάσεως κάτι πολύ καλό για την πόλη μας. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι σχεδόν έχει κλειδώσει και πολύ σύντομα θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε. Είναι κάτι σημαντικό ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε!
Προσεχώς λοιπόν τα σπουδαία!
Μ.Ξ. 


Εξελίξεις στην ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ
Απορρίφθηκε η προσωρινή διαταγή για ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος για την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ αμέσως μόλις ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος και νέα διοίκηση στην γενική συνέλευση. Να σημειώσουμε ότι με τον τρόπο αυτό ο κ. Μέτιος επεχείρησε να ακυρώσει την αλλαγή του καταστατικού και τον ορισμό προσωρινού προέδρου από τα επιμελητήρια που έχουν την πλειοψηφία των μετοχών και να διατηρήσει το προηγούμενο Δ.Σ.  Όμως το δικαστήριο έκρινε νόμιμες τις ενέργειες των επιμελητηρίων. Αυτό που απομένει είναι να ορίσει πλέον το Περιφερειακό συμβούλιο 6 εκπροσώπους για την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ και επιτέλους να προχωρήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων ώστε να πάρουν επιτέλους οι 23.800 επιχειρήσεις  τα χρήματα της μη επιστρεπτέας.
Μ.Ξ.


Εμβολιασμός εκπαιδευτικών
Εφόσον το άνοιγμα το σχολείων επίκειται άμεσα, δόθηκε η δυνατότητα, με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΑΙΘ, σε όσους εκπαιδευτικούς και μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ που εργάζονται στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, το επιθυμούν να εμβολιαστούν, κατά την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο.
Το μόνο που απαιτείται είναι υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης όσων επιθυμούν να καταστούν δικαιούχοι εμβολιασμού από αδιάθετες δόσεις εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα.
Καταρτίζεται ένας κατάλογος από τις διευθύνσεις των εκπαιδευτικών μονάδων, εν συνεχεία από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και μετά από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, της εκάστοτε περιοχής, ταξινομημένος ανά ημερομηνία γέννησης με φθίνουσα σειρά ηλικίας. Σε περίπτωση ίδιας ημερομηνίας γέννησης η ταξινόμηση γίνεται αλφαβητικά.
Νατάσα Μακρή


Επιτέλους φέτος τιμήσαμε και τους «κακούς» ξένους
Για πάρα πολλά χρόνια κυριαρχούσε το ιδεολόγημα που ήθελε τους Έλληνες να πετυχαίνουν άθλους στην ιστορία τους στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Ενώ ο ρόλος των ξένων περιγραφόταν πάντα σαν ρόλος υπονομευτικός απέναντι στις προσπάθειες για ελευθερία και προκοπή. Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια ελευθερίας φέτος, ξεχώρισαν για την αναγνώριση του ρόλου και για τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών μεγάλων δυνάμεων που κατέστρεψαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, όταν η επανάσταση είχε ηττηθεί.
Όμως οι μεγάλες δυνάμεις δεν επενέβησαν για να μας βοηθήσουν μόνο στον Ναβαρίνο. Στον «ατυχή πόλεμο» του 1897 σταμάτησαν τον τουρκικό στρατό που είχε περάσει τη Λαμία και ήταν έτοιμος να φθάσει στην Αθήνα. Και μετά την γερμανική κατοχή η εμπλοκή των Βρετανών και των Αμερικανών ήταν καθοριστική για να αποφύγουμε την τύχη που είχαν οι βόρειοι γείτονές μας.
Οι μεγάλες δυνάμεις κινούνται με βάση τα δικά τους συμφέροντα θα πει κανείς, ωστόσο η Ελλάδα πέτυχε τους σκοπούς της όταν ήξερε να διαλέγει στρατόπεδο και μπορούσε να εκμεταλλευτεί τους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων. Όταν δεν ήταν σε θέση να το κάνει, οδηγήθηκε σε καταστροφές.
Αντί να μεμψιμοιρούμε ότι είμαστε οι κατατρεγμένοι του κόσμου, ας δούμε πόσα πετύχαμε με το να βρισκόμαστε, τις περισσότερες φορές, σε πόλεμο και ειρήνη, στην σωστή πλευρά της ιστορίας.
Η περιπέτεια του 2015 μας βοήθησε -με πολύ μεγάλο κόστος – να κάνουμε ένα βήμα προς την εθνική αυτογνωσία. Στην ίδια αυτογνωσία συμβάλει και η φετινή ανάδειξη της σημασίας της επέμβασης των μεγάλων δυναμένων στην ελληνική επανάσταση…
Σ.Β.


Παντελόνια ανδρικά
Μεγάλη έκπληξη μας περίμενε προχθές όταν γείτονας των γραφείων μας ενημέρωσε ότι υπήρχαν δύο μεγάλες μαύρες σακούλες έχοντας μέσα… παντελόνια!
Ξαφνιαστήκαμε από το νέο, κάναμε την διαπίστωση πως όντως υπήρχαν στις δύο σακούλες ανδρικά παντελόνια.
Στο σημείο που ήταν τοποθετημένες οι σακούλες, σχεδόν κρυμμένες, παρέπεμπε ότι δεν τις είχε… ξεχάσει εκεί κάποιος. Απεναντίας, έδειχνε η όλη μεθόδευση πως μάλλον αποτελούσαν προϊόν κλοπής και η υπαίθρια κρυψώνα θα ήταν προσωρινή μέχρι να γίνει η παραλαβή με όχημα, διότι οι σακούλες περιείχαν πολλά παντελόνια.
Τελικά, ειδοποιήσαμε την Ασφάλεια, ήρθαν δύο αστυνομικοί, τα φόρτωσαν κι έφυγαν.
Από όποιον εκλάπησαν να τα αναζητήσει από την Αστυνομία.
-Αυτή η σύντομη ιστορία με τα ανδρικά παντελόνια που βρέθηκαν σε δυο μαύρες σακούλες σχεδόν στον δρόμο.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…