Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Πως θα γιορτάσει η Ξάνθη την Εθνική Επέτειο της Παλιγγενεσίας

Πως θα γιορτάσει η Ξάνθη την Εθνική Επέτειο της Παλιγγενεσίας

0

Το ρολόι της Ξάνθης θα ντυθεί με την γαλανόλευκη – Η σημαία και η « Η Ελλάς ευγνωμονούσα» σε πανό στο Δημαρχείο

 

Θα τηρηθεί το πρωτόκολλο του εορτασμού όπως ορίζουν τα μέτρα – Εκδήλωση της Αντιπεριφέρειας θα μεταδοθεί με live streaming.

Ο Κολοκοτρώνης στην ψηφιακή εποχή.  Ένα μαθητικό περιφερειακό συνέδριο για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση

 

 Λιτός και συμβολικός είναι ο εορτασμός της Ξάνθης για την εθνική επέτειο της

της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η πανδημία δεν άφησε περιθώρια σε δια ζώσης εκδηλώσεις και δράσεις παρελάσεις παρά μόνο σε διαδικτυακές και ο συμβολικός στολισμός σε επιλεγμένα σημεία είναι αυτός που ανακαλεί ψηφίδες μνήμης του αγώνα, και των πρωταγωνιστών αυτού του μεγάλου ιστορικού γεγονότος, της Επανάστασης που αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας αλλά και καθόρισε την πορεία του νέου ελληνικού κράτους.

Το ρολόι της Ξάνθης θα ντυθεί με την γαλανόλευκη – Η σημαία και η « Η Ελλάς ευγνωμονούσα»

Ο προγραμματισμός του δήμου Ξάνθης για την 25η Μαρτίου περιλαμβάνει τον φωτισμό του Ρολογιού της πόλης μας με τα χρώματα της γαλανόλευκης ενώ δύο  μεγάλα πανό που θα αναρτηθούν στην πρόσοψη του Δημαρχείου θα τονίζουν το νόημα της γιορτής. Το ένα θα είναι η ελληνική σημαία και το άλλο ένας εμβληματικός πίνακας « Η Ελλάς ευγνωμονούσα». Πρόκειται για πίνακας του Έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη, που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1858 και ανήκει στην συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης. Ένα έργο με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού απεικονίζει την Ελλάδα με τη μορφή νέας στεφανωμένης γυναίκας, ενδεδυμένης αρχαιοπρεπώς, εν μέσω αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, να έχει σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς από τα πόδια της. Εμβατήρια θα παιανίζουν ανήμερα της εθνικής επετείου ενώ ο δήμος θα είναι παρών στην Δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης που διοργανώνεται από την περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Θα τηρηθεί το πρωτόκολλο του εορτασμού όπως ορίζουν τα μέτρα – Εκδήλωση της Αντιπεριφέρειας θα μεταδοθεί με live streaming

Με τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετεχόντων θα τελεστούν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις καθώς και η κατάθεση στεφάνων. Τέσσερα πανό θα αναρτηθούν στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης με την επίσημη  αφίσα των 200 χρόνων και θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή εκδήλωση με live streaming που θα περιλαμβάνει ομιλία με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα και μουσική. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Πολυχώρο Σκέψης και Τέχνης και θα μεταδίδεται  με live streaming.

Ο Κολοκοτρώνης στην ψηφιακή εποχή – Τα λόγια που ενέπνευσαν τους Ξανθιώτες μαθητές για την δημιουργία βίντεο

Μια πρωτότυπη δράση υλοποιούν οι μαθητές της ομάδα Xanthi Pythons. Αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στον πληροφορική, επεξεργάστηκαν και προγραμμάτισαν με τη γλώσσα Python, τον αυτόματο σχεδιασμό σε πραγματικό χρόνο, της προσωπογραφίας του Γέρου του Μοριά. Στο βίντεο που ετοίμασαν σχεδίασαν την προσωπογραφία του Κολοκοτρώνη με 2079 πολύγωνα. Η πρωτότυπη εικόνα που χρησιμοποιήθηκε, αφού κόπηκε προσεκτικά σε επιλεγμένα πολύγωνα ώστε να διατηρήσει τις ακμές της, αποθηκεύτηκε σε διανυσματικό αρχείο svg. Το αρχείο αυτό, περιείχε τις γεωμετρικές συντεταγμένες των πολυγώνων σε μορφή xml. Η ομάδα γράφοντας πρόγραμμα σε #Python, κατάφερε να διαβάσει το αρχείο xml και να μετατρέψει τις συντεταγμένες σε εντολές προς τη χελώνα της python, ώστε αυτή να σχεδιάζει σε πραγματικό χρόνο την προσωπογραφία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

«Βλέπετε τοῦτο τὸν ὀντᾶ; Εἶναι ἀστόλιστος. Καθίσματα δὲν ἔχει, οἱ τοῖχοι ξεροί· τούτη εἶναι ἡ Ἑλλάδα καθὼς ἐμεῖς σᾶς τὴν παραδώσαμε, ἐμεῖς οἱ γέροι εἰς τοὺς νέους. Ἐμεῖς εἰς τὰ 1821 ἐκαθαρίσαμε τὸν τόπο, ἐκουβαλήσαμε τὰ λιθάρια, ἐκτίσαμε τὴν οἰκοδομή, ἐσεῖς θὰ ἐντύσετε τὰ γυμνὰ τείχη, θὰ φέρετε τὶς πολύτιμες ζωγραφιές, θὰ στήσετε τὰ εὔμορφα τραπέζια καὶ τοὺς καθρέφτες. Τοῦτο θὰ κάμῃ ἡ προκοπή σας καὶ τὰ γράμματα.»

Τα παραπάνω λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ενέπνευσε μια ομάδα μαθητών από την Ξάνθη για να τιμήσουν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων, με ένα πρωτότυπο video. Η ομάδα Xanthi Pythons που δημιούργησε το παραπάνω βίντεο αποτελείται από τους μαθητές: Ευαγγελόπουλο Ταξιάρχη, Ζερνίδη Ιορδάνη, Καρακάση Νικόλα, Παπαδόπουλο Δημήτρη, Ταρχανίδη Νικόλα και Τσουκαλίδη Βασίλη.

Ένα μαθητικό περιφερειακό συνέδριο για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση

Από το ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ, στο πλαίσιο των Φιλολογικών Μαθημάτων και της Ιστορίας,

διαμέσου των Συντονιστριών Εκπαιδευτικών Έργου των Φιλολογικών Μαθημάτων Άννας Αγγελοπούλου, Μαρίας Ζωγραφάκη, Αικατερίνης Σαμαρά διοργανώνεται εκπαιδευτική δράση με τίτλο “Διακόσια Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021): Μνήμες και “εικόνες” από το παρελθόν υπό το πρίσμα του παρόντος και με το βλέμμα στο μέλλον”

Όπως αναφέρει η κα Αγγελοπούλου Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ: «Προσκαλέσαμε τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων (Γυμνάσια και Λύκεια) να δηλώσουν συμμετοχή για να εκπονήσουν μία δράση με θέμα την Ελληνική Επανάσταση με τους μαθητές τους στο πλαίσιο των μαθημάτων που διδάσκουν, κυρίως στα μαθήματα της Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Νεοελληνικής Γλώσσας.  Σκοπός η ενεργοποίηση και η δυναμική εμπλοκή των μαθητών-τριών. Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε ημερίδες παρουσίασης του αποτελέσματος της δράσης από τους ίδιους τους μαθητές. Οι ημερίδες θα γίνουν στο τέλος του Μάη». Όπως σημείωσε η κα Αγγελοπούλου αποτέλεσε έκπληξη ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών δεδομένων των δύσκολων συνθηκών λόγω της πανδημίας. Από την Ξάνθη θα συμμετέχουν στην δράση 12 Γυμνάσια – Λύκεια συμπεριλαμβανομένου του Μουσικού, του Ε.Ε.Ε.Ε. Γενισέας και του Εκκλησιαστικού.

Διεθνές συνέδριο από το Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γραμμάτων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο

Από Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021  και έως την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμπράττει με το Ινστιτούτο Γραμμάτων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μπραζίλια και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σάο Πάολο για τη συνδιοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο Liberdade e Revolução 1821-2021: o nascimento da Grécia Moderna / Επανάσταση και Ελευθερία 1821-2021: η αρχή της Σύγχρονης Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και την ειδική Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Το συνέδριο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς live στο παρακάτω κανάλι του YouTube: https://youtu.be/Qr6xmKGn-dE

To Πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορεί κανείς να το βρει στον παρακάτω σύνδεσμο

https://sites.google.com/view/eventogrecia2021/p%C3%A1gina-inicial?fbclid=IwAR3CfEpIDLRn3NHncBX1wvBV3tS_Pbj243W8uuNvF3MLUxCa6yi5oK3pM6M#h.jgn3k9f4wyte

Διαγωνισμός ζωγραφικής  από τα ΕΛΤΑ με θέμα την Επανάσταση του 1821

Τα ΕΛΤΑ στον πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 προκήρυξαν διαγωνισμό ζωγραφικής που απευθύνεται σε παιδιά με θέμα “Η Επανάσταση του 1821”. Η ζωγραφια που θα κερδίσει θα μετατραπεί σε γραμματόσημο που θα μείνει για πάντα στην Ιστορία!

Σε ανάρτηση σημαίας στις επιχειρήσεις προτρέπει η ΟΕΒΕ Ξάνθης

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕ Ξάνθης αναφέρει πως λόγω της πανδημίας δεν θα υλοποιηθεί η  απόφαση που είχε λάβει το ΔΣ της ΟΕΒΕ για τον εορτασμό των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης, μια εκδήλωση σχετικά με την συνδρομή των επαγγελματιών-βιοτεχνών -εμπόρων στον απελευθερωτικό αγώνα. «Προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους- επαγγελματίες ως ελάχιστο φόρο τιμής και θέλοντας να συμμετέχουμε στις επετειακές εκδηλώσεις να αναρτήσουμε την ελληνική σημαία στις επιχειρήσεις μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Το πανό αναρτήθηκε στο Δημοτικό σχολείο της Μάνδρας από τον Πολιτιστικό σύλλογο
Κουίζ γνώσεων για την Ελληνική Επανάσταση από τον Χορευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…