Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ποιοτική Γεωργία: Το μεγάλο στοίχημα για την αγροτική ανάπτυξη της Θράκης  

Ποιοτική Γεωργία: Το μεγάλο στοίχημα για την αγροτική ανάπτυξη της Θράκης  

0

 

Καινοτόμες ιδέες για αγρότες και κτηνοτρόφους προτείνει η μελέτη της ομάδαw με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Κοντό

 

 

Έχει ανάδοχο η επικαιροποίηση της μελέτης  του Αρδευτικού – Στα τρία πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάκαμψης

 

 

 

Απόσταγμα εμπειρίας σε συνδυασμό με την διορατικότητα για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που θέτει η νέα ΚΑΠ,  αποτελεί η μελέτη για την αγροτική ανάπτυξη της Θράκης.  Εκπονήθηκε από τον ίδιο ως επικεφαλής σε συνεργασία με τον ομότιμο καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστο Αυγουλά, τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τη γενική διευθύντρια «Γαία Επιχειρείν» Έλλη Τσιφόρου, τον γενικό διευθυντή Α.Σ. Ξάνθης Εμμανουήλ Σαραντίδη και τον γεωπόνο ΣΕΚΕ Α.Ε. Βασίλη Αμπαρτζίδη . Παραδόθηκε πρόσφατα στην προέδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρας Μπακογιάννη προκειμένου να αξιολογηθεί και να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό της Διακομματικής.

Η μελέτη για  την αγροτική ανάπτυξη της Θράκης

Η μελέτη αφορά όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και συγκεκριμένα: φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία, κλιματική αλλαγή και περιβάλλον καθώς και τις υποδομές στην γεωργία με έμφαση την άρδευση. Καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση, τις καλλιέργειες και τις αποδόσεις τους λαμβάνοντας και την ευρωπαϊκή τάση και διάσταση. Έτσι αποτυπώνει όλη την υφιστάμενη κατάσταση, αναδεικνύει τα ελλείμματα και τις στρεβλώσεις  και θέτει προτάσεις για να  τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων καλλιεργειών αλλά και να στραφούν οι αγρότες της Θράκης σε νέες καλλιέργειες καθώς επίσης και πρωτοποριακές και καινοτόμες ιδέες για την φυτική παραγωγή και την κτηνοτροφία.  Όλα αυτά είναι προϊόν συστηματικής δουλειάς και επαφών (διαδικτυακών) επί  πέντε μήνες, με φορείς, συλλόγους, ομάδες παραγωγών αλλά και με επιχειρήσεις της Θράκης.

 Το μέλλον της γεωργίας είναι η ποιοτική γεωργία

Μιλώντας για το μέλλον της γεωργίας αλλά και τις καινοτόμες προτάσεις της μελέτης ο κ. Κοντός σημείωσε: «Η μελέτη έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Αφορά την Θράκη αλλά έχει προτάσεις για την γεωργία και την κτηνοτροφία που μπορούν να εφαρμοστούν σ’ όλη τη χώρα. Εκεί που πρέπει να επενδύσουμε είναι η ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία. Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Η χώρα μας δεν έχει την δυνατότητα μαζικής παραγωγής. Για να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει τα προϊόντα μας να είναι ποιοτικά. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα».

Καινοτόμες ιδέες για αγρότες και κτηνοτρόφους

Αναφερόμενος στις καινοτόμες προτάσεις που παρουσιάζει η μελέτη  είπε: «Προτείνουμε το ΚΕΠ αγροτών, όπου θα παρέχουν συμβουλευτική και θα εξυπηρετούν τους αγρότες καθώς και την από αέρος αντιχαλαζική προστασία. Προτάσεις για τόνωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων των συμβατικών καλλιεργειών. Νέες καλλιέργειες.  Για την κτηνοτροφία έχουμε μια σειρά από πρωτοποριακές ιδέες που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα και να τονώσουν την παραγωγή. Για παράδειγμα  ένταξη σε προγράμματα με  φωτοβολταϊκά, χρήση βιοαερίου. Οι νέοι κτηνοτρόφοι της Θράκης θα μπορούσαν να ενταχθούν σε προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και να αποκτήσουν brand name και να διαπραγματεύονται τα προϊόντα τους συλλογικά με τις εταιρείες».

 Έχει ανάδοχο η επικαιροποίηση της μελέτης  του Αρδευτικού – Στα τρία πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάκαμψης

Στην μελέτη προτείνονται και μια σειρά από έργα που πρέπει να γίνουν που θα συμβάλλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.  Για την Ξάνθη αυτό είναι το αρδευτικό για το οποίο όπως μας πληροφόρησε ο κ. Κοντός έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος πριν ένα μήνα για την επικαιροποίηση της μελέτης: «Είχα επαφές στο υπουργείο γι αυτό  το έργο. Δεν θα χρειαστούν μεγάλες αλλαγές στην μελέτη. Σ’ αυτό το έργο μαζί με 2 έργα της Θεσσαλίας δίνει προτεραιότητα το υπουργείο για ένταξη και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Ανάκαμψης.  Τα έργα αυτά έχουν ώριμες μελέτες και είναι τα πρώτα που θα ενταχθούν». Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Κοντός ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμεύσει από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 100 εκ. ευρώ τα οποία στην συνέχεια αποδεσμεύτηκαν όταν σταμάτησε το έργο που είχε ξεκινήσει με την κατασκευή των κεφαλών του δικτύου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …