Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Όλα τα μέτρα στήριξης των θέσεων απασχόλησης τον Απρίλιο

Όλα τα μέτρα στήριξης των θέσεων απασχόλησης τον Απρίλιο

0

Μέχρι πότε θα ισχύουν τα μηδενικά ενοίκια

Αντίστροφη μέτρηση ”τρέχει” έως το τέλος Μαρτίου, για τη λήξη ισχύος των βασικών μέτρων στήριξης των θέσεων απασχόλησης των επιχειρήσεων που θίγονται από την πανδημία. Ο λόγος για τις αναστολές συμβάσεων στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά και για τον μηχανισμό ”Συν-Εργασία” για τις επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Η ισχύς αμφοτέρων των μέτρων αυτών λήγει στις 31 Μαρτίου. Γι΄ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα λίγων, μόλις, ημερών, η ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων σε σχέση με την τύχη των συγκεκριμένων μέτρων.

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο Υπουργός Εργασίας, κ. Kωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πως θα συνεχιστούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με το ”καθεστώς” το οποίο θα τις διέπει.

Ωστόσο, δεδομένου ότι αναμένεται η συνέχιση του lockdown ως τις αρχές ή ακόμα και τα μέσα του επόμενου μήνα, εκτιμάται από αρμόδιους φορείς της αγοράς οι οποίοι βρίσκονται σε επικοινωνία με στελέχη του Υπ. Εργασίας, πως είναι δύσκολο να αναθεωρηθεί το ”καθεστώς” των αναστολών σε σχέση με εκείνο που ισχύει έως και τις 31 Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει πως θεωρείται ”αυτονόητο” πως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα συνεχίσουν να ισχύουν υποχρεωτικά για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές. Έτσι αν μία επιχείρηση μείνει κλειστή από την 1η έως και την 18η Απριλίου, θα βγάλει υποχρεωτικά σε αναστολή όλο το προσωπικό της. Ανοιχτό παραμένει το αν θα μπορεί μια επιχείρηση να βγάλει σε αναστολή προσωπικό της από την ημέρα που θα ανοίξει, δηλαδή -στο παράδειγμα μας- από την 19η έως και την 30η Απριλίου.

Ισχυρό παραμένει, όμως, σενάριο που προβλέπει πως θα δοθεί η σχετική δυνατότητα για τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις για το διάστημα από την ημερομηνία της επαναλειτουργίας μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς εκτιμάται πως αυτό θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις αυτές να προσαρμοσθούν ομαλά στις πρώτες -μετά lockdown- μέρες.

Δεν έχει, επίσης, ακόμα ξεκαθαρισθεί τι θα ισχύσει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Δύο είναι τα βασικά σενάρια. Το πρώτο σενάριο προβλέπει συνέχεια της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων βάσει της λίστας των πληττόμενων κλάδων που ισχύει έως και κατά τον τρέχοντα μήνα. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τον περιορισμό της λίστας των πληττόμενων κλάδων. Εξάλλου, μένει να διευκρινιστεί αν θα παραμείνει η ίδια περίοδος αναφοράς (μείωσης) τζίρου, δηλαδή το διάστημα Απριλίου -Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ή θα προστεθεί και ο τζίρος του Ιανουαρίου του 2021 ως ”συνιστώσα” υπολογισμού του μέσου τζίρου.

Όσον αφορά τον μηχανισμό ”Συν-Εργασία”, παρά τον υποδιπλασιασμό όσων μισθωτών εντάσσονται πλέον σε σχέση με το τι συνέβη τους πρώτους μήνες της ισχύος της, εκτιμάται -από τις ίδιες πηγές- πως θα συνεχίσει να ισχύει και τον Απρίλιο, καθώς θα μπορέσει να αποτελέσει βασικό στήριγμα, για όσες επιχειρήσεις ”κόβονται” από τις αναστολές.

Για παράδειγμα, μία πληττόμενη επιχείρηση η οποία είχε μείωση τζίρου 20% στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019), αλλά δεν είχε μείωση τζίρου στο διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019), μπορούσε κατά τον τρέχοντα μήνα να ενταχθεί στον μηχανισμό ”Συν-Εργασία”, αλλά δεν μπορούσε να βγάλει σε αναστολή κανέναν εργαζόμενό της.

Σε σχέση με τη ”Συν-Εργασία” τον Απρίλιο, ανοιχτό παραμένει αν θα ληφθεί υπόψη και ο τζίρος του Ιανουαρίου 2021, δηλαδή αν για να ενταχθεί μία επιχείρηση στον εν λόγω μηχανισμό τον επόμενο μήνα, θα πρέπει να είχε μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021 (σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019 -Ιανουάριο 2020) ή Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 2021 (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020).

Πηγή capital

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…