Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα «κάρβουνα» η εστίαση

Στα «κάρβουνα» η εστίαση

0

Εν αναμονή του προγράμματος ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση του κλάδου- Αργεί το άνοιγμα

Μ. Τσιακίρογλου: «Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τα καταστήματα εστίασης για το πώς θα ανοίξουμε, πότε και αν θα ξανακλείσουμε σε λίγους μήνες»

 

Σε μεγάλη αγωνία βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης καθώς απομακρύνεται η ημερομηνία για επαναλειτουργία, ενώ συμπληρώνονται ήδη πέντε μήνες που τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καφέ βρίσκονται σε αναστολή.

Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και της ΠΟΕΣΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Γιώργο Καββαθά. Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε για μια ακόμη φορά το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο κλάδος και επίσης συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  • Χρηματοδότηση του κλάδου με ειδικό πρόγραμμα ενόψει της επανεκκίνησης
  • Παράταση μισθώσεων επαγγελματικής στέγης – Απαγόρευση εξώσεων μέχρι 31/12/2021
  • Όροι και προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του Κλάδου – υγειονομικά πρωτόκολλα
  • Εμβολιασμοί κατά προτεραιότητα του Κλάδου
  • Απαλλαγή Δημοτικών τελών για το διάστημα του lockdown με νομοθετική παρέμβαση της Πολιτείας
  • Χρηματοδότηση των αποστειρωτών αέρα για χώρους εστίασης

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της κατάστασης επισημάνθηκαν και επιμέρους θέματα που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους που επηρεάζει ιδιαίτερα τα περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές, αλλά και πόλεις όπου η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έξω από τα καταστήματα γίνεται κυρίως σε κοινόχρηστους χώρους, και δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης περισσότερου χώρου.

Ο υπουργός απάντησε ότι:

  • Είναι σχεδόν έτοιμο ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση της εστίασης, που όπως είπε χαρακτηριστικά “θα σας εκπλήξει ευχάριστα“
  • Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των μισθώσεων των επαγγελματικών ακινήτων που είναι κλειστές με κρατική εντολή
  • Οι όροι και οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης θα συζητηθούν με την συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ
  • Οι εμβολιασμοί των εργαζομένων στον Κλάδο είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης
  • Στηρίζει την ανάγκη εφαρμογής της Π.Ν.Π της 20.3.2021 για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τέλη και φόρους προς τους ΟΤΑ για το διάστημα που ήταν – είναι κλειστές με κρατική εντολή ακόμη και με Νομοθετική Παρέμβαση
  • Εξετάζεται η χρηματοδότηση αποστειρωτών αέρα

Παρούσα στη συνεδρίαση ως μέλος της Διοίκησης ήταν η πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου, η οποία μας μετέφερε το αίσθημα προβληματισμού και αναμονής στα καταστήματα του κλάδου. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για πολλούς. Δεν είναι μόνο οι ανελαστικές δαπάνες που τρέχουν, πέρα από τα ενοίκια, είναι και η εξασφάλιση του προς το ζην για τους επαγγελματίες», σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε: «κάποιοι αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να ξαναλειτουργήσουν και όλοι προβληματίζονται ως προς το πότε, αλλά και με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα επαναλειτουργήσει η εστίαση και κυρίως, αν θα κληθούμε να ξανακλείσουμε μέσα σε λίγους μήνες».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…