Μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο για διοικητικούς – Ανοίγει σε 13 ημέρες από σήμερα η πλατφόρμα του ΑΣΕΠ για τις αιτήσεις
Γίνονται δεκτά 142 πτυχία – Αφορά πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ και αποφοίτους Λυκείου
Κάνει “πρεμιέρα” σε λίγες ημέρες νέα προκήρυξη, μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Πρόκειται για το διαγωνισμό 2Κ/2021 όπου θα επιλεγούν 38 μόνιμοι υπάλληλοι στο ίδιο το ΑΣΕΠ.
Σημειώστε ότι στη νέα προκήρυξη γίνονται δεκτοί 142 τίτλοι σπουδών.
Θα επιλεγούν μόνιμοι υπάλληλοι των εξής ειδικοτήτων:
ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού
ΠΕ Πληροφορικής
ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού
ΤΕ Πληροφορικής
ΔΕ Προγραμματιστών Η/Υ
ΔΕ Χειριστών Η/Υ
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινά 29 Μαρτίου και λήγει στις 14 Απριλίου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00.
Στον… πάγο μπαίνουν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας
Αιτία η μείωση ασφαλιστικών εισφορών
36.500 εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους και θα επιστρέψουν στην ανεργία
Χωρίς προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα πρέπει να συνηθίσουν να πορεύονται στο εξής οι δημόσιες υπηρεσίες.
Η ανανέωση των προγραμμάτων, δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά από τον ΟΑΕΔ, με συνέπεια 36.500 εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους και να επιστρέψουν στην ανεργία.
Αντίστοιχα, 36.500 θέσεις εργασίας θα μείνουν κενές, με ορατό το ενδεχόμενο η κάλυψή τους να πραγματοποιηθεί με διαδικασία απευθείας αναθέσεων!
Αιτία της ουσιαστικής κατάργησης του προγράμματος είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, που πραγματοποίησε από τις αρχές του έτους, η κυβέρνηση. Μια μείωση, που επηρέασε ευθέως τα έσοδα του Οργανισμού, καθώς από εκεί προήλθαν οι εισφορές που περικόπηκαν.
Το αποτέλεσμα όμως είναι να μην υπάρχουν πλέον τα κονδύλια για να στηριχθεί ένα τόσο κρίσιμο για την κοινωνική συνοχή, πρόγραμμα. Έτσι, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, οδηγώντας μαζικά στην ανεργία 36.500 συμμετέχοντες σε αυτό.
Έληξε χθες η προθεσμία στο ψηφιακό μάρκετινγκ για 5.000 ανέργους έως 29 ετών
Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ
Έληξε χθες Τρίτη 16 Μαρτίου και ώρα 23:59 η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ 5.000 ανέργων.
Η επαγγελματική εμπειρία θα διαρκεί 6 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 6 μήνες και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει στους ασκούμενους 550 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση (25 ευρώ ημερησίως για 22 ημέρες εργασιακής εμπειρίας).
Η δράση απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) τουλάχιστον 50 ωρών και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους (κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας με συνάφεια στο ψηφιακό μάρκετινγκ ή διαθέτουν τμήματα μάρκετινγκ.
Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εντάσσονται στο πρόγραμμα, ανάλογα με το προσωπικό τους, ως εξής:
Επιχειρήσεις με Προσωπικό έως | Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων |
3 άτομα | 2 |
4-9 άτομα | 3 |
10-19 άτομα | 4 |
20-30 άτομα | 6 |
31-50 άτομα | 10 |
άνω των 50 ατόμων | 25% του απασχολούμενου προσωπικού |
Ο πρώτος κύκλος αφορά στην προκήρυξη 5.000 θέσεων και, σε περίπτωση που δεν καλυφτούν όλες οι θέσεις, ο επόμενος κύκλος για τις υπολειπόμενες θέσεις θα προκηρυχτεί 3 μήνες μετά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων και των επιχειρήσεων του πρώτου κύκλου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη εργοδότη στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού του κατά τη διάρκεια ενός μήνα πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το πρόγραμμα, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 16.500.000 €, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με χρηματοδότηση από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ).
Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://www.oaed.gr/-/programma-apokteses-epangelmatikes-empeirias-sto-psephiako-marketin-nk-gia-5-000-anergous-eos-29-eton
Θέσεις εργασίας: Ποιες επιχειρήσεις θα κάνουν προσλήψεις
Επιχειρήσεις σε τρεις τομείς προετοιμάζονται για να προχωρήσουν σε προσλήψεις το καλοκαίρι
Μία στις 5 επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσεις σε προσλήψεις την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, ενώ 6 στους 10 εργοδότες εκτιμά ότι οι θέσεις εργασίας θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την COVID-19 περίοδο. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), το 22% των Ελλήνων εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 7% προβλέπει μείωση, ενώ το 71% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.
Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι προσλήψεις θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την COVID-19 περίοδο, μέχρι το τέλος του 2021, ενώ το 12% δεν αναμένει να επιστρέψει η αγορά στα προηγούμενα επίπεδα προσλήψεων.
Σύμφωνα με την Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 2ο τρίμηνο 2021, που πραγματοποίησε η ManpowerGroup, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων εργοδοτών εκτιμά πως οι περισσότερες προσλήψεις αναμένονται
Οι ισχυρότερες προθέσεις προλήψεων είναι στους ακόλουθους τομείς:
Τομέας των Κατασκευών
Τομέας Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις
Τομέας του Εμπορίου (λιανεμπόριο και χονδρικό)
Ωστόσο, παρά τη θετική εικόνα που σχηματίζει η χώρα ως προς την προσέλκυση τουριστών κατά την επερχόμενη τουριστική περίοδο κι εντός του πλαισίου που οριοθετεί το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού και κατ’ επέκταση το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, οι εργοδότες στον τομέα του τουρισμού προβλέπουν ένα απαισιόδοξο κλίμα προσλήψεων.
Τι γίνεται διεθνώς στην απασχόληση
Οι εργοδότες σε 31 από τις 43 χώρες και επικράτειες, που συμμετείχαν στην έρευνα, για το 2ο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν. Σε 10 χώρες και επικράτειες, οι εργοδότες αναμένουν μείωση του αριθμού απασχολουμένων, ενώ η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη σε δύο. Για το 2ο τρίμηνο του 2021, οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε Ταϊβάν, ΗΠΑ, Αυστραλία και Σιγκαπούρη, ενώ οι εργοδότες στον Παναμά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική αναμένουν την πιο αδύναμη δραστηριότητα προσλήψεων.
Τις ισχυρότερες αγορές εργασίας κατά το προσεχές τρίμηνο αναμένουν οι εργοδότες σε Κροατία, Ρουμανία και Τουρκία, ενώ στην περιφέρεια ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), αναμένεται αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο σε 18 από τις 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Επιμέλεια:Μαριάννα Ξανθοπούλου