Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Γκρίζα» και αδιευκρίνιστα σημεία για το self- testing

«Γκρίζα» και αδιευκρίνιστα σημεία για το self- testing

0

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν γιατροί και φαρμακοποιοί της Ξάνθης

 

Πως είναι η διαδικασία

 

 

Το προβληματισμό τους εκφράζουν γιατροί και φαρμακοποιοί της Ξάνθης για μια σειρά από θέματα που αφορούν την χορήγηση των νέων self- testing που αποφάσισε ως το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κάθε πολίτης, από αρχές Απριλίου, θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα test ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό, ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα που θα προκύπτουν από το self- testing. Η υπάρχουσα πλατφόρμα συνταγογράφησης θα λειτουργήσει ως δεξαμενή πληροφοριών για την καταχώριση των τεστ που θα χρεώνονται σε κάθε ΑΜΚΑ.

Στην περίπτωση που ο πολίτης αδυνατεί να κάνει μόνος του το τεστ κορονοϊού τότε με μια μικρή επιβάρυνση, αν ο ίδιος θέλει, θα έχει τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσει.

Προβληματισμός ως προ της αξιοπιστία των self –test αλλά και ως προς το αν τα θετικά θα δηλώνονται

Τον προβληματισμό του εκφράζει ο γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Σπανόπουλος Ιωάννης επισημαίνοντας πως είναι πολλά αυτά που παραμένουν αδιευκρίνιστα και είναι πιθανόν να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο είναι το self -testing, άλλο το rapid και άλλο το PCR. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να απαντηθούν για το self- testing όπως για παράδειγμα η αξιοπιστία τους. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι για τα rapid test 2– 3 μάρκες είναι αξιόπιστες.  Επίσης ερωτήματα προκύπτουν ως το πώς θα δηλωθούν τα θετικά τεστ ιδιαίτερα όταν διακυβεύονται συμφέροντα αυτού που έχει εντοπιστεί όπως στην δουλειά ή στην επιχείρησή του. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στα εργαστήρια κατευθείαν δηλώνονται στον ΕΟΔΥ. Αυτό που έχουμε προτείνει είναι ότι θα έπρεπε και τα μοριακά και τα rapid να συναγογραφούνται. Να δοθούν στον ΕΟΠΥΥ και να συνταγογραφούνται και να διενεργούνται από γιατρό. Αυτό αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου», επισημαίνει ο κ. Σπανόπουλος.

Τι θα γίνει με την διακίνηση, με τα απόβλητα αλλά και την εμπλοκή των φαρμακείων;

Η πρόεδρος του συλλόγους Φαρμακοποιών Ξάνθης θέτει τον προβληματισμό της τόσο ως προς τη διακίνηση όσο και ως προς το αν τελικά θα μπορεί να το κάνει τη διαδικασία σωστά  ο πολίτης: «Ερωτήματα προκύπτουν ως προς τh διακίνηση του self- testing από τις φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία. Πως θα γίνεται με τι παραστατικά εφόσον θα χορηγούνται δωρεάν. Επιπλέον είναι ένα ζητούμενο αν ο πολίτης έχει την ικανότητα ντα το κάνει σωστά αλλά και πως θα διαχειριστεί τα απόβλητα. Θα τα ρίχνει στα σκουπίδια όπως και τις μάσκες; Σ΄ότι αφορά το θέμα της εμπλοκή των φαρμακείων αν κάποιος δεν μπορεί να το κάνει. Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας χώρος. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν . Θέλουμε να συνδράμουμε αλλά χρειάζεται καλός σχεδιασμός για να πετύχει το εγχείρημα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…