Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

0

Θετική σκέψη
Πληροφορίες έφθασαν στην στήλη σχετικά με την πρόθεση του δήμου Ξάνθης να τοποθετηθεί Μνημείο που θα τιμά τη μνήμη των Ξανθιωτών Εβραίων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στους θαλάμους της Τρεμπλίνκα.
Θετική από κάθε πλευρά η απόφαση αυτή του δήμου μας διότι τιμάται με τον τρόπο αυτόν ένα τμήμα του πληθυσμού το οποίο έζησε τον όλεθρο του Ολοκαυτώματος.
Από τους 550 Εβραίους συμπολίτες μας, ούτε 10 γλύτωσαν τον θάνατο.
Τιμά το δήμο και τους Ξανθιώτες να γίνει πράξη η απόφαση αυτή  και για έναν ακόμη λόγο.  Η Ξάνθη ήταν η μόνη στην Περιφέρειά μας που δεν είχε ένα τέτοιο μνημείο.
-Επιτέλους, ήρθε η ώρα.
Γ.Δ.


Ηθικό χρέος του δήμου Ξάνθης
Υπάρχει όμως και μια ακόμη ηθική υποχρέωση του δήμου μας προς το πρόσωπο του ανθρώπου που πρόσφερε πάρα πολλά στην πόλη μας, την πόλη που αγάπησε κι αυτός ιδιαίτερα.
Για την υποχρέωση του δήμου να τιμήσει τον Κωνσταντίνο Θανόπουλο, πρώην Νομάρχη Ξάνθης για δύο θητείες.
Μάλιστα την χειρονομία αυτή μπορεί και πρέπει να την υλοποιήσει με την ονοματοδοσία μιας οδού στην Παλιά Πόλη αλλά και της τοποθέτησης προτομής στο ίδιο μέρος.
Για να θυμίζει στις γενιές τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και νομοθετικά κατοχύρωσε την προστασία της Παλιάς Πόλης, του Παραδοσιακού Οικισμού όπως κανονικά πρέπει να λέγεται.
Οφείλει ο δήμος να τιμήσει τον Κ. Θανόπουλο άμεσα. Αποτελεί ηθικό χρέος προς αυτόν.
Γ.Δ.


Κώστας Τσιτσόπουλος –Νίκος Στριβάνης
Δύο γνωστά τέκνα της πόλης μας, ο Κώστας Τσιτσόπουλος και ο Νίκος Στριβάνης, έφυγαν από κοντά μας πριν λίγες ημέρες. Ο πρώτος υπήρξε προϊστάμενος υπηρεσίας της Νομαρχίας και ο δεύτερος εργαζόταν σε στρατιωτική υπηρεσία.
Αγαπητοί και οι δύο , ευχάριστοι άνθρωποι, πάντα με το χαμόγελο και τον καλό λόγο.
Ο Στριβάνης μάλιστα αποτελούσε μέλος χορωδιών, ήταν καλίφωνος, μαθητής του Μεταλληνού, ενώ διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ξάνθης.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους των δύο αγαπητών Ξανθιωτών.
Γ.Δ.


Συρμός
Σαν να’ν’ βαγόνια τραίνου
τα λάθη.
Το ένα διαδέχεται το άλλο.
Δεν ξέρεις πότε θα τελειώσουν…
Μόνο τα βλέπεις μπρος σου να περνάνε
κι αναρωτιέσαι,
κι άλλο;
Κι όμως…
Δύναται η πορεία να αλλάξει,
πηγαίνοντας τη μηχανή,
από μπροστά στο τέλος
και ίσως,
εισιτήριο να λάβεις στην ελπίδα…
Αναστασία-Νατάσα Μακρή


«Πιάστε τη φοροδιαφυγή»
Τάδε έφη μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Στουρνάρας ο οποίος ως εκ της θέσεώς του δικαιούται δια να ομιλεί.
Τι προτείνει λοιπόν ο κεντρικός τραπεζίτης με δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ; Προτάσεις ιδιαίτερα γνωστές αλλά μηδέποτε υλοποιούμενες.
Ζήτησε λοιπόν μέσω των δηλώσεών του: Μείωση των φόρων σε εισοδήματα, ακίνητα, ΕΝΦΙΑ, «σύλληψη»  της φοροδιαφυγής, μεταρρύθμιση του φορολογικού όταν 6 στους 10 δεν πληρώνουν ούτε ευρώ, είσπραξη του ΦΠΑ που «χάνεται», ύψους 6,6 δισ.ετησίως.
Πρότεινε κι άλλα ο Στουρνάρας αλλά αυτά είναι τα κύρια και ουσιώδη.
Βέβαια όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει η κυβέρνηση όπως όλες όσες κυβέρνησαν μετά τη μεταπολίτευση, αλλά καμία δεν θέλησε να «σπάσει αυγά». Όλες κάναν κατά το λαϊκότερον «το κορόιδο».
Σήμερα όμως ο κόμπος έφτασε στο μη παρέκει και ο Μητσοτάκης καλείται να διαβεί τον Ρουβίκωνα.
Γ.Δ.


Επιμένουν οι νοσηλευτές στην άρνηση εμβολιασμού τους
Θλίβομαι, ειλικρινά που από σεβασμό στην πραγματικότητα είμαι υποχρεωμένος να σχολιάσω για άλλη μια φορά την ακατανόητη λειτουργία κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας και δευτερευόντως μερίδας γιατρών.
Ας μιλήσουμε λοιπόν με νούμερα.
Το ποσοστό των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί είναι 51%. Λίγο πάνω, ελάχιστα από τους μισούς. Το ποσοστό των γιατρών φθάνει το 77%.
Τι σημαίνουν τα δύο ποσοστά; Ότι το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι χαμηλού πνευματικού και κοινωνικού επιπέδου. Ότι αγνοούν επιδεικτικά την ευθύνη τους στις εκκλήσεις για εμβολιασμό, οχυρωμένοι στην δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τις όποιες ευθύνες τους έναντι των ασθενών συνανθρώπων τους.
Η πανδημία λοιπόν έγινε η αφορμή να εκδηλωθούν ανθρώπινες αδυναμίες και ιδιοτροπίες.
Μόνο που αυτές είναι και επικίνδυνες για τη ζωή…
Γ.Δ.


Θαυμάσια ιδέα τα τεστ
Η είδηση γέμισε αισιοδοξία τους περισσότερους πολίτες. Ιδού η κεντρική ιδέα αυτής: «Από τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθευτεί τα τεστ δωρεάν από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του, με πλαφόν τέσσερα τεστ τον μήνα».
Τα ατομικά τεστ θα διενεργούνται στο σπίτι από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και το αποτέλεσμα του τεστ θα είναι γνωστό σε 30 λεπτά.
Η εφαρμογή του νέου τεστ θα υλοποιηθεί για να μην παρασυρθεί η χώρα σε αδιέξοδες καταστάσεις.
Τα ατομικά rapid test ακριβώς θα βοηθήσουν τον πληθυσμό να ελέγχει και να κοντρολάρει την εξάπλωση της πανδημίας.
Συνολικά εκτιμούν οι επιστήμονες μπορούν να γίνουν 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα!
Γ.Δ.


Ποιότητα από την πηγή
Πανευρωπαϊκή μελέτη 20.000 καταναλωτών σε 18 χώρες, αποκάλυψε ότι η εμπιστοσύνη στον τομέα των τροφίμων έχει αυξηθεί το 2020. Μάλιστα αυτή η εμπιστοσύνη ξεκινά από τους αγρότες. Δηλαδή τους εμπιστεύονται για την ποιότητα των τροφίμων που παράγουν.
Οι απαιτήσεις των καταναλωτών δεν ικανοποιούνται από τη βιομηχανία.
Έτσι, αυθεντικά και ασφαλή θεωρούνται τα τρόφιμα που παράγονται από τους αγρότες, τα οποία μάλιστα είναι και πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.
Γ.Δ.


Λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα μέσα στην πανδημία
Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν οδήγησε σε αύξηση των γεννήσεων. Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που προήλθαν από τα ληξιαρχεία της χώρας, οι γεννήσεις κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή εννέα μήνες και πλέον από την έναρξη της πρώτης καραντίνας, μειώθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Η καθοδική τάση συνεχίστηκε και τον φετινό Ιανουάριο, καθώς είχαμε 7.049 νέες γεννήσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020 που ήταν 7.778. Λιγότερο αρνητική ήταν η εικόνα το Φεβρουάριο, με τις γεννήσεις το 2020 να ανέρχονται στις 6.658 έναντι αυτών του 2021 που έφτασαν τις 6.553.
Αυτό βέβαια είναι ένα σημάδι ότι οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία τόσο σε συναισθηματικό όσο και οικονομικό επίπεδο, εξαιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού όσο και κατ΄ επέκταση της αδυναμίας για οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό.
Μ.Ξ.


Παραπαίει η οικονομία της Τουρκίας
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολη διέκοψε δύο φορές τις συναλλαγές ύστερα από την ισχυρή πτώση του βασικού του δείκτη, στον απόηχο της βουτιάς της τουρκικής λίρας κατά 17%  μετά την αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, αιφνιδιαστικά με προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν και την αντικατάστασή του από τραπεζίτη του κυβερνώντος κόμματος.
Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση που μπορεί να την ωθήσει σε μία κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών καθώς τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της είναι αποδεκατισμένα. Οικονομικοί αναλυτές που είχαν προειδοποιήσει για την αντίδραση των αγορών μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Ερντογάν, εκφράζουν, πλέον, φόβους για επιβολή ήπιων capital controls στη χώρα.
Κι αυτό δεν είναι κάτι που για το οποίο επιχαίρει κανείς αλλά είναι μια απόδειξη για το που οδηγεί ο αυταρχισμός και η αδιαλλαξία των ηγετών.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …