Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Γιώργος Κωτούλας (1956 – 2017): Ποιητής στρατευμένος στο κοινωνικό καλό

Γιώργος Κωτούλας (1956 – 2017): Ποιητής στρατευμένος στο κοινωνικό καλό

0

Πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια που έφυγε από κοντά μας ένας αγαπητός φίλος και συνοδοιπόρος. Ο Γιώργος Κωτούλας άφησε το αποτύπωμά του στη ζωή της πόλης. Κάθε περιπατητής στο Μονοπάτι της Ζωής τον φέρνει με ευγνωμοσύνη στο μυαλό του. Και φυλλομετρώντας βιβλία ποιητικά φέρνει στην καρδιά του τον Γιώργο τον Δημιουργό.  Στη φετινή επέτειο της αιφνίδιας φυγής του – αφού πούμε δυο λόγια για την εργοβιογραφία του – θα του δώσουμε το λόγο – τρία ποιήματά του να μας ξεδιπλώσει.

Ο Γιώργος Κωτούλας γεννήθηκε το 1956 στο Μικρόβαλτο Κοζάνης και από το 1982 έζησε μόνιμα στην Ξάνθη. Έφυγε από τούτη τη ζωή αιφνιδίως στις 4 Μαρτίου 2017.  Σπούδασε στο τμήμα Τοπογράφων – Γεωμετρών του  ‘Ευκλείδη’ Θεσσαλονίκης.  Εργαζόταν  στη Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων Χρηζόντων Ειδικής Θεραπείας. Ιδρυτικό και βασικό μέλος του Δικτύου Λόγου και Πράξης.

Το 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή «Δύο φράσεις Άγραφες». Την ίδια χρονιά εκδόθηκε η δεύτερη συλλογή «Μεταξύ ακαθάρτου και γάργαρου». Το Φλεβάρη του 2012 εκδόθηκε «Η Κραυγή». Τέταρτη συλλογή το 2013 «Ασύνδετοι παφλασμοί». Την ίδια χρονιά εκδόθηκε η ποιητική συλλογή «Τρεκλισμένα βήματα». Το 2015 παρουσίασε το θεατρικό έργο «Οι δύο όψεις ενός  Καπνόφυλλου – Ξάνθος και Ξανθίππη», το οποίο παρουσίασε το Γυμνάσιο Σμίνθης με σκηνοθεσία της Δήμητρας Κατάκη. Πολλοί στίχοι του επίσης έχουν μελοποιηθεί. Ετοίμαζε δίσκο με τραγούδια ζεϊμπέκικα σε δικούς του στίχους. Η τελευταία του δημόσια απαγγελία ήταν το Δεκέμβριο 2016 στην εκδήλωση του Δικτύου Λόγου και Πράξης στη Χρυσούπολη για τον Χατζιδάκι, όπου απάγγειλε το ποίημά του για τον Μάνο.  Ήταν ένας δημιουργικός και δοτικός άνθρωπος, που αγαπούσε την Ξάνθη και τον άνθρωπο. Το 2018 οι Γραφικές Τέχνες «Δαλακάκη» εξέδωσαν «τιμής ένεκεν» τη συλλογή «Βελασμοί Ονείρων», που είχε ολοκληρωθεί αρχές του 2016. Πολλοί στίχοι του έχουν μελοποιηθεί.

Το 2018, επίσης, με επιμέλεια Θανάση Μουσόπουλου εκδόθηκε από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης Όμορφη Πόλη 89,9 «Ποιητικό Ανθολόγιο Γιώργου Κωτούλα in memoriam …” καθώς και ένα τεύχος με τίτλο «Η ποίηση του Γιώργου Κωτούλα» (2015/18) με τα κείμενά μου που αναφέρονται στις εκδόσεις του Γ. Κωτούλα (2010-15).

Ενταγμένος ο Γιώργος Κωτούλας στην πλούσια ποιητική και γενικότερα λογοτεχνική παράδοση της Ξάνθης, απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι η παράδοση είναι ζώσα και διαρκής. Κοντά στους παλιότερους και παλιότερες δημιουργούς, η Ξάνθη αναδεικνύει και αγκαλιάζει όσους/όσες αφοσιώνονται σε όλα τα είδη έκφρασης και δημιουργίας.

Τρία ποιήματά του παραθέτω στη συνέχεια.

  1. Το χρέος

Ψάχνω να βρω δυο φράσεις άγραφες

να σας τις γράψω, να μη χρωστώ

να είναι απλές και ευκολοδιάβαστες

έτσι νομίζω μονάχα θα λυτρωθώ.

Ψάχνω να βρω δρόμους αδιάβατους

να σας τους δείξω και να χαρώ

και αν βρω το γέλιο σε κόμπους άλυτους

να σας το στείλω μαζί με την ηχώ.

 

2.Τα πρώτα βήματα

Τόλμησα κι έκανα δυο τρία βήματα

χρόνια τώρα μου τα ζητούσες

χρόνια με καλούσες  να  ΄ρθω κοντά σου

να δω την άλλη σου πλευρά

που την αδικώ κάθε μέρα.

Χρόνια επέμενες.

Έλεγες διάλεξα δρόμο που περνάει από στενό

και βγάζει σε αδιέξοδο, σε τοίχο, σε φευγιό.

Μου ζήτησες να πετάξω τη βελόνα μου

είπες ξανά ας μην ραφτώ για να μην τρυπηθώ

ας μην ξαναράψω μέσα στο μυαλό.

Έκανα τελικά δυο τρία βήματα

λίγα σχετικά απ΄ όσα με συμβούλεψες να κάνω

πέταξα τα κλειδιά ανοίγοντας τις πόρτες του μυαλού μου

έβγαλα και πέταξα τα ρούχα μου μένοντας γυμνός

και άρχισα σιγά σιγά  ν΄ ανοίγω τις φτερούγες μου.

  1. Βαβυλωνία

Γυάρος, Μακρόνησος, Ικαρία

Σαμοθράκη, Σιβηρία, Κορυδαλλός…

Ιμπραήμ πασάς και Παπαφλέσσας.

Τριακόσιοι οι του Λεωνίδα,

τριακόσιοι οι της Βουλής

και όλοι εμείς.

Βαβυλωνία.

Γιώργο, θα παλεύουμε αυτό που μας δίδαξες να εφαρμόζουμε: «Είμαστε ακόμη ζωντανοί / είμαστε ακόμα ικανοί / είμαστε όλοι μαζί / κανείς μας πατροκτόνος / κανείς αδελφοκτόνος».

Θανάσης Μουσόπουλος
Φιλόλογος -συγγραφέας-ποιητής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…