Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με τη μέθοδο click away λειτουργούν ξανά από χθες τα καταστήματα

Με τη μέθοδο click away λειτουργούν ξανά από χθες τα καταστήματα

0

Click inside για βιβλιοπωλεία, καταστήματα ενδυμάτων-υποδημάτων. Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας 7.00-20.30 Δευτέρα έως Σάββατο

 Σε αναστολή τα λύκεια- Οι μαθητές συνεχίζουν τα μαθήματα με τηλεκατάρτιση

Σε ισχύ τέθηκε από χθες, Πέμπτη στις 6 το πρωί το νέο πιο αυστηρό lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Τα αυστηρότερα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 16 Μαρτίου σε όλη τη χώρα και περιγράφονται στο ΦΕΚ της 3ης Μαρτίου.

Πλέον καταργείται το Επίπεδο Επιτήρησης και ισχύει πλέον το Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο), στο οποίο εντάσσεται ολόκληρη η ΑΜΘ.

Αναπροσαρμογή των sms

Τα νέα μέτρα φέρνουν σημαντικές αλλαγές καθώς όπως ανακοινώθηκε από την Τετάρτη, οι κωδικοί μετακίνησης (sms) 2,3 και 6 αναπροσαρμόζονται.

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας. (Εντός του οικείου δήμου δεν μετριέται χιλιομετρική απόσταση).

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο (δεν υπάρχει περιορισμός αποστάσεων για κάποιον που μετακινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο).

Παράλληλα, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4, τα ελεγκτικά όργανα από χθες, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Νέες περιοχές εντάχθηκαν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Συγκεκριμένα στο ‘’βαθύ κόκκινο’’ κατατάσσονται οι εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, το ωράριο ισχύει κανονικά όπως και το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή από τις 05:00 έως και τις 21:00. Περαιτέρω περιορισμοί προβλέπονται για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».

Θρησκευτικές λειτουργίες

Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ όλες οι υπόλοιπες βαθμίδες λειτουργούν κανονικά

Καταστήματα

Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με την μέθοδο του click away. Εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία click inside.

  • Για τα καταστήματα που λειτουργούν με click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες. Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή. Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ορίζεται στα 10 λεπτά.
  • Ειδικά ως προς το click inside, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό. Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα αγοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες
  • στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) το προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας που ισχύει για αυτό το επίπεδο εκτείνεται από 7:00 π.μ. έως 20:30 μ.μ. κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο για όλες τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …